Een duik in het miniatuur breien
Een duik in het miniatuur breien

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. En zo is het maar net, want miniatuur breien is ontzettend leuk om te doen. Het internet is een ruime inspiratiebron. Van kleertjes voor poppen en een gebreid interieur voor een poppenhuis tot gebreide decoratie voor het opleuken van een verjaardagskaartje. Met miniatuur breien maak je de kleine dingen groots. Kijk je vandaag met mij mee in de wereld van het miniatuur breien? 

Wat is miniatuur breien?

Voordat ik je verschillende leuke miniatuur breiprojecten laat zien, is het eerst verstandig om te weten wat miniatuur breien eigenlijk is, want niet iedereen is misschien op de hoogte van deze manier van breien. Miniatuur breien is eigenlijk precies wat de naam al zegt, namelijk het maken van kleine gebreide objecten, zoals kleding en accessoires voor poppen en meubels voor poppenhuisjes. Miniatuur breien wordt gedaan met dunne garen en kleine naalden en is bijzonder geschikt voor iedere breier die dol is op kleine breiprojecten met veel details en precisie werk.  

Kaartdecoratie - Stip & Dot 

Bron - stipendot

Via Instagram kwam ik deze bijzonder leuke kaartdecoratie tegen van Stip & Dot tegen. Je kunt deze vlaggetjes eenvoudig zelf breien. Zodra je weet hoe je een vlaggetje breit, kun je deze kaartdecoratie zelf maken en geven aan een vriend, vriendin of andere dierbare die jarig is. In deze video van Large Family Mama wordt uitgelegd hoe je vlaggetjes breit. Het enige wat jij hoeft te doen is dunnere garen en kleinere breinaalden te gebruiken en te beginnen met ongeveer 7 steken en voor je het weet heb je verschillende vlaggetjes die je simpel aan elkaar kunt maken met een stompe naald. Veel miniatuur breiplezier!

Hans en Grietje - Atelier de Ooievaar

Bron - Atelier de Ooievaar

Annemarie van Atelier de Ooievaar is ook dol op miniatuur breien. Zo heeft ze deze bijzonder schattige Hans en Grietje en de boze heks in de vorm van twee muizen en één molletje gebreid. Niet alleen dit leuke sprookje heeft Annemarie gebreid, maar ze breit verschillende miniatuur poppetjes, de een nog schattiger dan de ander. Wil je Hans en Grietje ook breien, dan kun je Annemarie een mailtje sturen op Atelier de Ooievaar

Poppentruitje - Breiclub.nl 

Bron - Breiclub.nl

Mocht je Breiclub.nl al een hele tijd volgen, dan heb je dit truitje voor een kleine pop, zoals een pop voor een poppenhuisje eerder voorbij zien komen. Dit bijzonder leuke truitje voor een pop heeft een scandinavisch patroon en was nam behoorlijk wat tijd in beslag, maar dan heeft de pop van jouw kinderen wel een one of a kind truitje! 

Lees meer over het miniatuur breien van dit truitje en de reis naar de USA in deze blog

Accessoires - Breimeisje 

Bron - Breimeisje

Je wilt natuurlijk niet dat de pop van het poppenhuis het koud krijgt op het moment dat deze op pad gaat. Breimeisje geeft met dit gratis patroon eenvoudig aan hoe je een miniatuur muts en sjaal breit voor de koudere dagen. Zij heeft deze muts en sjaal gebreid voor het opleuken van een kerstkaart, maar ik raakte direct geïnspireerd om de poppen van mijn kinderen warm aan te kleden. 

Vlinder - Amanda Berry

Bron - Amanda Berry

Ben je dol op kleine insecten of dieren, dan zijn de miniatuur breiprojecten van Amanda Berry ideaal voor jou. Deze miniatuur vlinder kun je eenvoudig breien met dunne garen en kleine breinaalden met het gratis patroon van Amanda Berry. Daarnaast heeft ze nog veel meer gratis patronen op haar eigen website staan, zoals een miniatuur krab en muis. Je kunt er ook eenvoudig een sleutelhanger van maken door deze schattige patronen aan een karabijnhaakje te breien.  

Alfabet - Purl Soho 

 Bron - Purl Soho

Een ander leuk miniatuur breiproject is het breien van verschillende of alle letters van het alfabet. Je kunt een naam breien, maar er ook voor kiezen om het hele alfabet te breien om op te hangen als decoratie of om je kinderen eventueel het alfabet te leren. Dit alfabet van Purl Soho is ook ontzettend leuk voor juffen en meesters om in de klas te hangen. Heb je jonge kinderen en ben je dol op miniatuur breien, dan is dit wellicht een leuk project om te geven aan een juf of meester tijdens juffen- en meesterdag. Gelukkig heb je daar nog ruim de tijd voor!

Fruit en groenten - Nobleknits

Fruit en groenten - Nobleknits

Een ander miniatuur breiproject is het breien van het fruit en de groenten van Nobleknits. Van een appel tot een peer en een krop sla tot een radijsje. De leukste stukjes fruit en groenten kun je introduceren in het speelgoedkeukentje van de kinderen of leuk op tafel zetten als decoratie wanneer de fruitschaal weer eens leeg is.Karen
Door

Karen

op 13 Aug 2023

Babette , de vlaggetjes op de ingevoegde foto zijn gehaakt 🤷‍♀️… Ook heel lief maar het klopt niet 😉..

Laura
Door

Laura

op 13 Aug 2023

Was het ook al aan het denken 😂

Reactie plaatsen