Breien voor kinderen: een leuk begin!
Breien voor kinderen: een leuk begin!

Breien werkt ontspannend en je kunt er je creativiteit in kwijt. Hoe leuk is het als je merkt dat jouw zoon of dochter ook nieuwsgierig wordt naar wat je aan het maken bent én hoe je dat aan het maken bent. Vroeger was het heel normaal dat ‘kunnen breien’ en ‘kunnen haken’ van generatie op generatie werd overgebracht aan meisjes (en jongens). Nu komt dat minder vaak voor. Vinden jouw (klein)kinderen het leuk om de fijne kneepjes van het breien te leren? In deze blog vind je verschillende volgtips voor breien voor kinderen.

Hoe leer ik mijn kind breien?

Je kind leren breien kan op verschillende manieren. Sommige kinderen leren nog hoe ze moeten breien tijdens de handwerklessen op school, maar dat is lang niet op iedere school het geval. Het is ook mogelijk om een boek te lenen bij de bibliotheek of om een boek over breien te kopen. Ik ben zelf visueel ingesteld, dus ik vind het prettig om nieuwe handelingen te leren via een video of van iemand die het voordoet. Wanneer je jouw zoon of dochter zelf leert breien, kunnen jullie het beste breinaalden in de hand hebben, zo kun je voordoen hoe iedere handeling in zijn werk gaat. Uiteraard kun je ook ‘ingrijpen’ op het moment dat het even niet goed gaat.

Bron - gsheller.com

Kinderen leren breien | stap voor stap

Wanneer je kinderen leert breien, is het uiteraard belangrijk om te beginnen bij het begin. Het is onverstandig om direct met een ingewikkeld project te starten. Het breien van de rechte steek onder de knie hebben, is de basis. Uiteraard kun je ervoor kiezen om de steken voor jouw zoon of dochter op te zetten en uiteindelijke af te kanten, zodat hij of zij zich eerst kan focussen op het leren van de rechte steek. Vaak is het opzetten en afkanten van de steken op de breinaald lastiger voor kinderen om te leren, dan het breien van de rechte steek. Met het breien van de rechte steek, kan een kind al een aantal leuke beginnetjes maken. Met twee even grote lapjes en wat vulling kan eenvoudig een kussen worden gebreid. Heeft jouw zoon of dochter de smaak te pakken en wordt de ene na de andere toer gebreid, dan kan hij of zij ook een eenvoudige sjaal breien met de rechte steek. Houd er rekening mee dat het breiwerk van jouw kind niet perfect hoeft te zijn. Zodra de rechte steek goed gaat, is de kans groot dat kleine foutjes steeds minder voorkomen en dat gestart kan worden met het eerste échte project.

In deze video van Breistudio Kim laat Kim op een leuke, eenvoudige manier aan kinderen zien hoe ze steken op moeten zetten, hoe ze de rechte steek breien, hoe ze een breiwerk afkanten en hoe ze een loshangende draad wegwerken.

Child knitting on a Soviet postcard from 1951

Een leuk begin!

Heeft jouw zoon of dochter de rechte steek in de vingers? Is het opzetten en het afkanten van het breiwerk inmiddels ook geen probleem meer? Het is tijd om een eerste breiproject uit te kiezen dat jouw kind vrijwel zelf in elkaar kan zetten, want dat is voor hem of haar ten slotte het leukst.

Dieren breien

Op de website van Knitkids.nl vind je de leukste breipatronen speciaal ontworpen voor kinderen. Het breien van een simpel lapje krijgt een heel andere betekenis wanneer er ook andere materialen op tafel worden gelegd. Met het gratis breipatroon van Knitkids.nl maak je eenvoudig een schattig konijntje, een lieve kat of een leuk ander dier. Het enige wat jouw kind nodig heeft zijn breinaalden, wolgaren, stukjes vilt, draad voor de snorharen, vulling, een stompe naald, lijm en een schaar en binnen no time heeft hij of zij een ontzettend leuk knuffeltje gemaakt.

Bron - Knitkids.nl

Visjes breien

Een konijn of een kat breien is ontzettend leuk, maar misschien vindt jouw zoon of dochter de onderwaterwereld een stuk interessanter. Met dit gratis breipatroon van Knitkids.nl maak je eenvoudige, maar ontzettend leuke vis. De vis is iets lastiger te maken, dan het konijntje of de kat, want er wordt met kleinere breinaalden gewerkt. Toch wordt ook in dit geval enkel een rechte steek gebreid en wordt de vis afgemaakt met een wiebeloog, een mondje van vilt en vinnen van draad.

Bron - Knitkids.nl

Vogels breien

Is jouw zoon of dochter toe aan de volgende uitdaging? Wil hij of zij een andere steek leren naast de rechte steek? Met het breien van deze vogels wordt recht én averecht gebreid. De averechte steek is een geschikte steek om te leren na de rechte steek. Het breien van deze vogels is vrij eenvoudig, dus dit gratis breipatroon van Knitkids.nl is bijzonder geschikt om de averechte steek mee te leren.

Bron - Knitkids.nl

Reactie plaatsen