Lesgeven in Miniatuur breien - in the USA! - Breiclub.nl
Lesgeven in Miniatuur breien - in the USA!

Lesgeven in Miniatuur breien – in the USA! Zoals ik in mijn vorige blog al vertelde heb ik in de week van 15 juni jl. les gegeven op de Guildschool in Castine, USA.

In deze week kunnen cursisten kiezen uit een varieteit in cursussen, allemaal in 1:12 (miniaturen).

Je kunt in totaal 48 uur volgen van zondag t/m vrijdag.

Ik heb zelf een cursus in zilver gevolgd deze week, het maken van een theepotje van een paar cm groot.

Daarnaast gaf ik dus 12 uur les in truien breien met scandinavische patronen.

Castine is een klein plaatsje aan de kust in de staat Maine van Amerika. De Main Maritime Academy  is de hele week ons verblijf. We slapen in dorms en in de schoolgebouwen worden de lessen gegeven.

De cursusweek

De week begint voor docenten op vrijdag met het diner. Hier ontmoet je de andere docenten en worden er dingen voor de rest van de week besproken.

Op zaterdag heeft iedere docent de gelegenheid om zijn leslokaal in te richten en alles klaar te zetten.

Voor mij betekende dat om mijn materialen pakketjes klaar te leggen en de breiboeken met voorbeelden.

Iedere cursist krijgt een set breinaalden van 0.8mm en 2 klosjes garen in 2 kleuren en een volledige beschrijving.  Dit natuurlijk volledig in het Engels.

Zij hadden zelf hun loupe en daglichtlampen meegenomen.

Zondagmorgen om 07:45 startte de eerste les van 2 uur. Ik heb de cursisten laten starten met een proeflapje zodat ik voor kon doen hoe je moet breien met 2 kleuren.

Er zitten toch wel wat verschillen in het europees breien en amerikaans breien. Dat was voor mij even wennen, maar ik kwam er goed uit.

Ik had 6 cursisten waarvan 2 personen eigenlijk niet heel veel ervaring hadden. Voor hun ben ik dus best veel tijd bezig geweest met het uitleggen wat een averechtse en rechte steek is.

Daarnaast had nog niemand ooit met zulke kleine naalden gebreid. Ik probeerde ze dus te laten zien hoe je de naalden vast kon houden. Dat was nog niet makkelijk.

Door deze beginners ‘problemen’ ben ik pas op maandag begonnen met het laten zien hoe je met 2 kleuren kunt breien. Ik had mijn eigen breiwerk 1:1 meegenomen waardoor iedereen over mijn schouder mee kon kijken en geen loupe nodig had.

Op dinsdag zijn er 3 cursisten begonnen met het opzetten van het voorpand van het truitje. De anderen wilden nog wat meer oefenen.

Op dinsdagavond is er ook een veiling, hiervoor kun je als docent iets geven wat ze dan kunnen veilen. Ik heb een truitje gedoneerd voor een tienerpopje. Het geld wat hiermee verdiend wordt gaat  naar de scholarships.

Lesgeven-in-Miniatuur-breien-4

Op woensdag zijn er een paar begonnen met het gebruik van 2 kleuren. De reacties van ze na het breien van 4 naalden op het patroon dat zichtbaar werd, was erg leuk. Ze hadden echt zin om door te gaan.

De donderdag is altijd de dag van de problemen. De week is bijna om, je bent moe, de week is namelijk ook gevuld met een  avond programma. Ik heb daarom deze ochtend gebruikt om uit te leggen hoe het truitje in elkaar gezet moet worden. Eerst uitgelegd hoe er geblocked moet worden en hoe de col gemaakt kan worden.

Lesgeven-in-Miniatuur-breien-6

Lesgeven-in-Miniatuur-breien-2

Na deze uitleg gebeurde er voor 1 van de cursisten iets ergs… Ze wilde weer beginnen, haar breinaald blijft aan haar trui hangen en ze trekt zo heel haar breiwerk van haar naald. Ze was nog niet heel ver, maar dit is echt niet leuk.

Ze had een hoop humor, want ze zei dit lijkt wel een ‘dogs breakfast’, dit is een uitdrukking voor iets wat er niet goed uit ziet, en ze moest er hartelijk om lachen.

Wat heel moeilijk is in miniatuur breien is om gevallen steken op te halen. Iedere cursist heeft een borduurnaaldje  gekregen dat als het gebeurt ze deze in de gevallen steek kunnen doen. Dat is de enige manier waarop het lukt. In dit geval zat er niets anders op dan opnieuw te beginnen.

Graduation

Aan het eind van de week op vrijdagavond is er ‘Graduation’. Op deze avond ontvang je als cursist je diploma en worden alle projecten tentoon gesteld.

In mijn klas was er natuurlijk niemand klaar, ik doe normaal zo’n 60 uur om zo’n truitje te maken.

Maar dit is het resultaat:

Lesgeven-in-Miniatuur-breien-3

Ik heb leuke reacties gekregen van de cursisten. Ze vonden het leuk, wel moeilijker dan ze hadden verwacht, maar ze hadden een hoop geleerd.

Lesgeven-in-Miniatuur-breien-1

Op deze foto laat ik het popje zien dat de hele week als protoype  gebruikt is.

Moe maar voldaan zit ik zaterdag in het vliegtuig naar huis.

Een week later krijg ik te horen dat mijn reviews erg positief waren en of ik volgend jaar weer wil komen.

Ik ga dan in kantbreien lesgeven. Ben heel benieuwd hoe dat gaat.

Karin
Door

Karin

op 22 Aug 2015

Wat ontzettend leuk!

Jos
Door

Jos

op 22 Aug 2015

Wauw, wat gaaf om te doen en wat heb je een geduld, 60 uur voor zo'n prachtig, maar erg klein truitje!

Christa
Door

Christa

op 22 Aug 2015

Dank jullie wel. Het is inderdaad mijn passie ;)

Reactie plaatsen