Kantsteek breien, wat is dat?
Kantsteek breien, wat is dat?

Ben je beginnend breier en heb je de rechte steek én averechte steek  eindelijk onder de knie? Het is tijd om een stapje verder te gaan en jouw breiwerk naar een hoger niveau te tillen. De kantsteek is bijzonder eenvoudig, maar laat de zijkanten van jouw breiwerk er wel mooier uitzien. Benieuwd naar de kantsteek? Ik vertel je vandaag alles over deze steek.

Wat is de kantsteek? 

Een kantsteek is een breisteek die wordt gebruikt aan het begin en aan het einde van elke toer om het breiwerk stevig en elastisch te maken. Het resultaat is dat de zijkanten van jouw breiwerk niet lubberen, maar een stuk netter ogen. Deze steek wordt vaak gebruikt bij truien en sjaals of om andere breiwerken te verstevigen. De kantsteek wordt vaak anders gebreid dan de rest van het breiwerk, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn als je toevallig dezelfde steek aan het breien bent als de steek die je nodig hebt voor de kantsteek. Met de kantsteek die ik je vandaag ga laten zien, maak je een heel mooi v-vormig randje.

Bron - giftofknitting.com

Hoe brei je de kantsteek?

Het breien van de kantsteek is bijzonder eenvoudig. Om te beginnen met de kantsteek haal je de eerste steek van jouw breiwerk recht van de haaknaald af zonder deze te breien. De rest van de steken op de breinaald brei je recht zoals je dat eerder hebt geleerd tot je de volledige toer hebt gebreid. Na het breien van deze toer keer je jouw breiwerk om. De eerste steek haal je opnieuw af zonder deze te breien, maar je haalt jouw draad naar voren en steekt jouw rechternaald niet achter de linkernaald in de steek, maar ervoor. Je neemt de stappen om een averechte steek te breien, maar je breit deze steek niet. De overige steken van de toer brei je averecht. Na het breien van een aantal steken zul je zien dat de rand van jouw breiwerk er een stuk netter en strakker uit gaat zien. Deze kantsteek vormt een kettingrand.

In deze video over de kantsteek leg ik de stappen nog eens duidelijk uit inclusief beeldmateriaal.

Bron - marikariblog.blogspot.com

Kantsteek breien | inspiratie

De kantsteek breien is niet lastig en het geeft een mooier resultaat aan jouw breiwerk. Om je te inspireren zet ik een aantal brei-ideeën voor je op een rij die je mooi kunt afwerken met de kantsteek, zo zie je in de praktijk hoe mooi de afwerking van een kantsteek werkelijk kan zijn.

Sjaal met kantsteek

Wanneer je een sjaal breit, wil je deze over het algemeen breien in een strakke, rechthoekige vorm. Bij een sjaal valt het al vlug op als de zijkanten lubberen. Met de kantsteek maak je de randen van jouw breiwerk niet alleen netjes, maar je zorgt er ook voor dat jouw breiwerk niet krult.

Bron - blij-dat-ik-brei.blogspot.nl

Lapjes aan elkaar maken

De kantsteek is ook een bijzonder mooie steek om de randen van jouw breiwerk mee te maken wanneer je later twee lapjes of delen van een kledingstuk  aan elkaar gaat maken. Op het moment dat je jouw breiwerk aan elkaar gaat maken en beide kanten afgewerkt zijn met een kantsteek, kun je de helften aan elkaar naaien of haken door in de steken naast de kantsteek rand te naaien c.q. haken. Dit zorgt ervoor dat de samengebreide stukken één worden en dat het vrijwel onzichtbaar wordt dat het even daarvoor nog twee afzonderlijke stukken waren.

Bron - dutchwooldiva.nl

Halslijn

Een mooie halslijn kan het verschil maken voor jouw trui, gilet of topje. Met de kantsteek kun je de afwerking van jouw halslijn perfectioneren, zodat je een nette afwerking van jouw kledingstuk kunt bewerkstelligen. Het mooiste is om de kantsteek aan iedere rand van jouw breiwerk toe te passen, zodat jouw breiwerk er professioneel uitziet.

Bron - maxandherb.com

Mouwen van een trui

Maak je een trui en worden de mouwen later aan de romp genaaid of gehaakt, dan is de kantsteek ook uitstekend te gebruiken om iedere zijkant van de afzonderlijke delen mee af te werken. Uiteindelijk, wanneer je de afzonderlijke delen van het kledingstuk aan elkaar naait of haakt, krijg je een heel mooie resultaat bij de mouwen. Met deze steek wek je de indruk dat je jouw trui uit een stuk hebt gebreid, omdat de afwerking zo netjes is gedaan.

Bron - Caidree


Gerrie Bonte
Door

Gerrie Bonte

op 21 Apr 2023

Heeft u voor mij een patroon van de spencer

Gerda
Door

Gerda

op 13 Oct 2023

😍

Francine
Door

Francine

op 11 Nov 2023

Is het mogelijk om het patroon van de sjaal te krijgen? Alvast bedankt, Francine

Simone
Door

Simone

op 07 Dec 2023

Zeer nuttige informatie

Reactie plaatsen