Scrunchies, wie heeft ze niet?
Terug van weggeweest: scrunchies breien

In de jaren ‘80 van de vorige eeuw werden ze bedacht en in de jaren ‘90 waren ze een grote hit en droeg vrijwel iedereen met lang en halflang haar deze haaraccessoire. Ik heb het natuurlijk over de scrunchie. Dit elastiekje werd bedacht om te voorkomen dat het metalen stukje van het ‘gewone’ haarelastiekje het haar kon beschadigen. Anno 2023 is deze accessoire weer helemaal terug van weggeweest en ik ga jullie vandaag vertellen hoe je een scrunchie breit.

Scrunchie breien 

Het leuke van de scrunchie is dat je al vrij snel een ontzettend leuke haaraccessoire kunt breien en dat het breien van een scrunchie ook voor beginnende breiers een leuke manier is om aan een eerste, tweede of derde project te beginnen. Net als bij vrijwel ieder ander breiwerk, kunnen je het breien van de scrunchie zo moeilijk maken als je zelf wilt. Op Ravelry vond ik een simpele, maar ontzettend leuke scrunchie ontworpen door Miriam Sundsrud Jensen die vrijwel iedereen met enige breikennis kan maken. Het patroon is gratis beschikbaar voor iedereen in het Engels, maar voor jullie heb ik hem ook in het Nederlands vertaald.

Scrunchie patroon van Miriam Sundsrud Jensen

Benodigdheden:

 • Rondbreinaalden met een dikte van 3,5 millimeter en een lengte van 40 centimeter.
 • Een haarelastiekje bij voorkeur zonder metalen stukje.
 • Garen in een kleur naar keuze die passen bij de dikte van de rondbreinaalden.

  Patroon:
 • Voor het breien van de scrunchie van Miriam zet je 84 steken op met de rondbreinaalden met een dikte van 3,5 millimeter.
 • Voor het breien van deze scrunchie wordt de tricotsteek gebreid. Het fijne van het breien van de tricotsteek op rondbreinaalden is dat je eenvoudig in het rond kan blijven breien, zonder dat je jouw breiwerk hoeft om te draaien.
 • Brei 23 toeren, zodat jouw breiwerk ongeveer 8 centimeter lang is.
 • Kant jouw breiwerkje af en werk losse draden weg, zodat alleen het lapje nog overblijft.
 • Anders dan het originele patroon, raad ik aan om een simpel haarelastiekje te gebruiken en jouw breiwerk daaromheen te vouwen. Zorg ervoor dat de ‘verkeerde’ kant, de kant met de bobbeltjes aan de binnenkant van de scrunchie komen.
 • Je kunt ervoor kiezen om jouw breiwerk dicht te naaien of te haken. Voor het dichtnaaien van jouw breiwerk wordt de stiksteek aangeraden. Voor het dichthaken van het breiwerk raad ik het gebruik van vaste steken aan. Zelf heb ik altijd veel baat bij deze video van Handwerkles voor het aan elkaar haken van stukken.

Bron - Miriam Sundsrud Jensen/Novaknits


Scrunchie breien video

Hoewel het gebruik van een patroon een fijne manier is om een breiwerk te maken, gebruik ik zelf altijd liever een video. Een video geeft mij de kans om exact te zien hoe iemand breit en ik hoef dat simpelweg alleen maar na te doen. In deze video van Dearly Monica laat Monica ons zien hoe we met normale breinaalden een scrunchie breien. Deze scrunchie is net zo eenvoudig als die van Miriam, maar wordt gebreid met de rechte steek. Monica maakt, zoals ik hierboven heb aangeraden, gebruik van een simpel haarelastiekje waar zij haar breiwerk omheen vouwt en dat zij heeft dichtgenaaid. Beide scrunchies lijken op elkaar, maar het gebruik van de tricotsteek door Miriam maakt de scrunchie iets minder grof dan het gebruik van de rechte steek voor de scrunchie van Monica. Beide zijn leuk en het is aan jou om te kiezen welke steek jouw voorkeur heeft.


Bron - Dearly Monica


Verschillende scrunchies

Hoewel een scrunchie over het algemeen eenvoudig te breien is, kun je jezelf natuurlijk uitdagen door af te wisselen met stoffen, zoals fluffy breigaren en fluwelen breigaren, en steken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om jouw scrunchie te voorzien van een kanten randje of gebreide bolletjes.


In het gratis patroon van Knit On legt Déborah uit hoe je een schattige scrunchies breit met kleine witte bolletjes. Dit breipatroon is ingewikkelder dan de vorige breipatronen, omdat er noppen moeten worden gebreid. Het breien van noppen is absoluut geen moeilijk werkje, maar het is wel iets wat je even in de vingers moet krijgen. Heb je nog nooit noppen gebreid, dan is het verstandig om eerst een proeflapje te maken en een aantal noppen als voorbeeld te breien. In deze video van Freubelweb wordt eenvoudig uitgelegd hoe je noppen breit, zodat jij binnenkort jouw eigen originele scrunchie kunt dragen.

Bron - Knit On


Zoals je hebt kunnen lezen is het breien van een scruchie niet alleen leuk, maar ook vrij eenvoudig. Ga jij binnenkort ook aan de slag met het breien van een scrunchie? Wij zijn benieuwd naar het resultaat!

Reactie plaatsen