Een gevallen steek?
Gevallen steken decoratief gebruiken

Oei, je hebt een steek laten vallen, daar ben je over het algemeen natuurlijk niet blij mee. Toch kan het laten vallen van een steek soms een ontzettend leuk patroon opleveren. Het is natuurlijk jammer dat je het patroon waar je origineel mee bezig was nu niet meer kunt breien. Althans, je kunt er natuurlijk voor kiezen om de gevallen steek op te halen, maar je kunt een gevallen steek ook decoratief gebruiken. Hoe? Dat laat ik je vandaag zien in deze blog.

Wat als je een steek laat vallen?

Als je een steek laat vallen, dan kan dit leiden tot een ladderachtige opening in jouw breiwerk. Dit wordt ook wel een ‘run’ genoemd. Een steek laten vallen is niet direct een ramp, want als je per ongeluk een steek laat vallen tijdens het breien, dan kun je die meestal oppakken en terugbreien of je kunt een haaknaald gebruiken om de gevallen steek weer op de juiste plaats te krijgen. Ik leg je uit hoe je met een haaknaald en een steekmarkeerder jouw breiwerk weer in zijn originele staat terugbrengt.

  1. Zodra je merkt dat je jouw steek hebt laten vallen, moet je direct stoppen met hetgeen je aan het doen bent. Het is niet verstandig om aan jouw breiwerk te trekken, want dan gaat het geheel alleen maar meer ladderen. Steek de steekmarkeerder door de laatste steek van de lader die is ontstaan.
  2. Pak een haaknaald die dezelfde dikte heeft als de breinaalden die je gebruikt, verwijder de steekmarkeerder en maak het lusje van de laatste gevallen steek iets groter.
  3. In het voorbeeld zijn de steken twee rijen naar beneden ‘gevallen’. Om de gevallen steken op te halen, haal je jouw haaknaald eerst door de laatste gevallen steek en dan door de steek die je op jouw haaknaald heb staan. Hetzelfde geldt voor de steek die daarboven komt enzovoort.
  4. Wanneer je bij de laatste steek bent aangekomen en je al jouw gevallen steken hebt opgeraapt tot de bovenste rij, kun je de steek weer op de breinaald zetten.
  5. Je kunt gewoon weer verder breien!

    In deze video van Breiclub zie je hoe bovenstaande uitleg in de praktijk is gebracht.


Bron - vickiehowell.com


Hoe gebruik je een gevallen steek decoratief?

Hoewel het natuurlijk fijn is dat er mogelijkheden zijn om jouw gevallen steek op te halen, is het ook een leuke uitdaging om jouw breiwerk met de gevallen steek een andere kant op te sturen en met het patroon dat je aan het breien bent een creatieve kant op te gaan. Er zijn verschillende manieren om een gevallen steek decoratief te gebruiken en ik bespreek graag de mogelijkheden met je aan de hand van de video van Breiclub over decoratief gebruik van gevallen steken. 

Bron - thesnugglery.net

Clapotis

Clapotis is de naam voor een sjaal die veel wordt gedragen door Franse dames. Wanneer je besluit om deze sjaal te breien, zul je bewust een aantal steken moeten laten vallen voor een decoratief effect. Er zijn verschillende patronen te vinden voor het breien van deze sjaal, maar ik breng een gratis patroon graag naar je toe. Dat scheelt jou weer tijd met zoeken. Een bijzonder populair patroon is het gratis patroon van Kate Gilbert op Ravelry. Is Engels niet jouw sterkste kracht? Geen probleem, Lies Spaink heeft met toestemming van Kate het patroon in het Nederlands mogen vertalen, dus je kunt ook gebruikmaken van het gratis patroon in het Nederlands. Voor je het weet, struin je als een echte Française over de Champs-Élysées.

Bron - Kate Gilbert

Ribpatroon

Een ander patroon waarmee je heel eenvoudig gevallen steken decoratief kunt gebruiken, is een soort ribpatroon met gevallen steken. Wanneer je met dit patroon aan de slag gaat, zet je extra steken op die je vervolgens weer laat vallen. In de eerste toer die je gaat breien, zet je een extra steek op. Vervolgens brei je zes toeren en laat je de steek op de gewenste plek vallen, waardoor een laddertje met gevallen steken ontstaat. Het leuke is om vervolgens weer een extra steek op te zetten en deze op een andere plek te laten vallen. Op deze manier krijg je een leuk en speels patroon op een heel eenvoudige manier door hier en daar een steek te laten vallen.

Bron - gina-michele.com


Gevallen steken decoratief gebruiken kan op verschillende manieren en misschien heb je zelf wel een mooi patroon gevonden om steken decoratief te laten vallen. Vind jij het leuk om af en toe een steekje te laten vallen of houd jij jouw steekjes het liefst op een rij?

Reactie plaatsen