Mooie techniek: Fair Isle
Combinatietechniek Fair Isle met rechte naalden

Het leren van een nieuwe breitechniek zie ik altijd als een feestje, want het daagt mij uit nieuwe dingen te leren, ik houd het plezier in het breien en ik heb de mogelijkheid om verschillende soorten breiwerken met allerlei soorten patronen te maken. Aangezien ik het leuk vind om ook jullie te inspireren, leg ik vandaag de combinatietechniek Fair Isle met rechte naalden uit, onder andere met het gebruik van een video.


Wat betekent de combinatietechniek Fair Isle?

De combinatietechniek Fair Isle wordt gebruikt bij het breien van patronen met meerdere kleuren. Tijdens het breien worden meerdere traden in verschillende kleuren tegelijkertijd gebruikt om een patroon te maken. Het breiwerk wordt steeds met één kleur tegelijk gebreid, waarbij de andere kleur of kleuren worden meegenomen aan de achterkant van het werk. Wanneer je breit met de combinatietechniek Fair Isle ontstaat uiteindelijk een duidelijk patroon in het breiwerk. Het is bijzonder leuk om deze breitechniek te gebruiken bij het breien van truien en vest, want met deze breitechniek creëer je een speels motief dat vooral goed tot zijn recht komt op de voorkant van een trui of vest door het grote, rechte oppervlak. De combinatietechniek Fair Isle vereist enige ervaring met breien en het oefenen van deze techniek neemt veel oefening, tijd en geduld in beslag.

Wat is de geschiedenis van de combinatietechniek Fair Isle?

De combinatietechniek Fair Isle heeft een interessante geschiedenis die ik in deze blog niet onbesproken wil laten. Over het onstaan van de combinatietechniek Fair Isle bestaan wisselende verhalen en het is dan ook eigenlijk onmogelijk om met zekerheid te zeggen hoe deze breitechniek is ontstaan. De meest voor de hand liggende mogelijkheid is dat de combinatietechiek Fair Isle is ontstaan op het moment dat breiwerk uit Scandinavië meegenomen werd naar de Shetlandeilanden, waaronder het eiland Fair Isle, bij Schotland. De Scandinavische techniek werd overgenomen en eigen gemaakt en zo ontstond de combinatietechniek Fair Isle, denkt men. Pas in de twintigste eeuw werden ‘Fair Isle’-truien populair toen de prins en latere koning, Edward VIII, truien met de ‘Fair Isle’-print ging dragen.

Bron - Yellowish.co

Hoe breid je de combinatietechniek Fair Isle met rechte naalden?

Om de combinatietechniek Fair Isle met rechte naalden te breien, heb je naast twee of meer kleuren garen ook rechte breinaalden nodig. Het is belangrijk om te onthouden dat bij deze techniek de draden niet worden meegenomen over het werk, zoals bij het breien van ribbels of strepen, maar dat de draad van de kleur die je niet gebruikt achter het werk gehouden moet worden terwijl je met de andere kleur breit. Zoals gezegd is de combinatietechniek Fair Isle niet eenvoudig en is er redelijk wat oefening nodig om deze techniek onder de knie te krijgen. Breien met deze combinatietechniek houdt in dat je zowel jouw rechter- als jouw linkerhand actief nodig hebt. In deze video van Breiclub wordt uitgelegd hoe de combinatiesteek Fair Isle met rechte naalden wordt gebreid. Er zijn bij deze combinatietechniek een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

  • De draad waar je in de toer het vaakst mee omslaat, neem je in jouw rechterhand en de andere draad houd je in jouw linkerhand.
  • Brei recht aan de ‘voorkant’ kant van het breiwerk en averecht aan de ‘achterkant’ van het breiwerk. Houd er daarbij rekening mee dat je jouw breiwerk draait wanneer de toer is gebreid.
  • Neem de draad die je op lange stukken niet gebruikt mee door de bol van de gebruikte kleur om de draad van de niet-gebruikte kleur te slaan. In de video wordt dit heel eenvoudig gedemonstreerd vanaf 07:20.
  • Zorg ervoor dat de draad gespannen blijft, maar breit losjes om verschuivingen in het patroon te voorkomen.

Bron - Joe Coca and Interweave Press, Inc.


Inspiratie voor de combinatietechiek Fair Isle

In de video van Breiclub wordt een blokmotief gebreid, maar de combinatietechniek Fair Isle kan uit verschillende kleurencombinaties bestaan met het gebruik van twee of meer garen in verschillende kleuren. Met deze combinatietechniek kun je dus veel verschillende breiwerken maken. Om je te inspireren heb ik een gratis patroon gevonden van Drops Design zodat jij ook zo’n gave trui als Edward VIII kunt dragen.

Fair Isle trui

De Fair Isle trui van Drops Design is beslist niet eenvoudig om te breien, maar het resultaat mag er zeker zijn. Het patroon wordt duidelijk uitgelegd met tekst én met behulp van een telpatroon. Voor deze Fair Isle trui worden maar liefst negen verschillende kleuren gebruikt, dus het met recht een uitdaging. Durf jij deze uitdaging aan te gaan, zodat je voor het aanstaande najaar jouw eigen Fair Isle trui hebt?

Bron - Drops Design trui



Reactie plaatsen