Brillenhoesjes breien: voor jezelf óf als cadeau
Brillenhoesjes breien: voor jezelf óf als cadeau

Hoewel een bril in de eerste instantie voornamelijk gedragen wordt om ervoor te zorgen dat je beter kunt zien óf om je ogen te beschermen tegen de zon, is het natuurlijk ook belangrijk om er met bril leuk uit te zien. Een mooie bril wil je goed bewaren, want brillen zijn over het algemeen redelijk prijzig. Vaak krijg je bij aankoop van een bril een brillenkoker geleverd, maar deze zijn vaak maar saai en eenvoudig. De echte creatievelingen hebben natuurlijk veel liever een brillenhoesje dat bij hen past. Ik geef je vandaag inspiratie voor het breien van een brillenhoesje voor jezelf of als cadeau. 

#1 Brillenhoesje Breimeisje

Het breien van een brillenhoesje kun je zo lastig maken als je zelf wilt. In de breivideo van Breimeisje laat ze zien hoe je eenvoudig een hoesje maakt waar je allerlei spullen in kunt opbergen. Dit verticale (brillen)hoesje is ontzettend eenvoudig te maken en is bijzonder geschikt voor een eerste breiproject. In deze video laat Sylvia van Breimeisje ons zien hoe ze verschillende hoesjes maakt. Het hoesje dat zij eigenlijk heeft ontworpen voor een telefoon is ook bijzonder geschikt om te maken voor een (zonne)bril. Het gratis patroon van Breimeisje voor dit hoesje is goed te volgen en eenvoudig. Je hoeft alleen de rechte steek te kennen en te weten hoe je moet opzetten en afkanten. Je kunt de kleuren voor jouw brillenhoesje helemaal zelf kiezen, maar de verschillende kleuren én het knoopje maken het voor mij wel helemaal af. Het breien van een hoesje met verschillende doeleinden is zoals je ziet ontzettend eenvoudig en je kunt bepaalde patronen naar wens invullen. Misschien word je zelfs wel geïnspireerd om een brillenhoesje én telefoonhoesje in dezelfde stijl te maken.

Bron - creativebug.com
#2 Zonnebrillenhoesje Hands Occupied

Op het moment dat de eerste zonnestralen zich laten zien, kan ik niet wachten om op zoek te gaan naar mijn zonnebril. Vaak laat ik deze altijd een beetje verwaarloosd achter op het moment dat het najaar begint, maar een paar stralen zon en ik draag hem weer standaard in het haar. Dit zonnebrillenhoesje van Hands Occupied maakt mij heel vrolijk. Het kleurtje past goed bij de lente en het patroontje is eenvoudig, maar oh-zo-leuk. Het gratis patroon is beschikbaar in het Engels, maar voor iedereen die dat lastig vindt, heb ik het patroon vertaald naar het Nederlands. 

Patroon Hands Occupied

Voor dit zonnebrillenhoesje zet je 24 steken op een breinaald van 11 mm met garen in een kleur naar keuze. 


Rij 1: brei drie steken recht, één steek averecht, vier steken recht, één steek averecht, zes steken recht, één steek averecht, vier steken recht, één steek averecht en drie steken recht. Je hebt de eerste rij gebreid. 

Voor de volgende rijen maak ik gebruik van de afkortingen voor recht breien (r.) en averecht breien (av.). In het originele patroon van Hands Occupied wordt dit ook gedaan, maar in Engelse termen. 

Rij 2: brei 4av., 1r., 2av., 1r., 8av., 1r., 2av., 1r. en 4av. 

Rij 3: brei 5r., 2av., 10r., 2av. en 5r. 

Rij 4: brei 1r., 10av., 2r., 10av. en 1r.   

Rij 5: brei 1r., 1av., 8r., 1av., 2r., 1av., 8r, 1av. en 1r.

Rij 6: brei 2av., 1r., 6av., 1r., 4av., 1r., 6av., 1r. en 2r.


Uiteindelijk moet jouw breiwerk in drie gelijke delen verdeeld worden, te weten de voorkant, de achterkant en de flap die jouw brillenhoesje afsluit. Herhaal de rijen 1 tot 6 daarom tot je breiwerk lang genoeg is om in drie gelijke stukken te vouwen waar jouw zonnebril inpast. Naai de voor- en achterkant aan elkaar om van jouw breiwerk het brillenhoesje te maken. Op de foto kun je zien wat het uiteindelijke resultaat wordt. 

Bron - Hands Occupied

#3 Brillenhoesje van Lovecrafts

Toegegeven, deze blog gaat over het breien van een brillenhoesje, maar toen ik dit gehaakte brillenhoesje van Lovecrafts tegenkwam kon ik het niet laten om dit hoesje met jullie te delen. Het patroon is beslist niet eenvoudig, want de witte bolletjes worden in het patroon gehaakt en er zit een schattig randje aan het telefoonhoesje. Toch is dit een van de schattigste telefoonhoesjes die ik ooit heb gezien. Ben jij stiekem een grotere fan van haken én ben je op zoek naar een project waar jij je echt in kunt vastbijten, dan is dit brillenhoesje beslist een goede keuze. 

Bron - Lovecrafts


We zijn allemaal in het bezit van een zonnebril, dus de kans is groot dat jij ook in het bezit bent van een standaard brillenhoesje. Ben jij geïnspireerd om aan de slag te gaan en welke is jouw favoriet? 
Reactie plaatsen