Breien met ongewoon materiaal - Breiclub.nl
Inspiratie nodig?
Babette Nijhof
Inspiratie nodig?
2 min
5

Ongewoon haak- en breimateriaal

2 min
5

Haken en breien met ongewoon materiaal. Iedereen de breit of haakt heeft natuurlijk wel eens gewerkt met garen. Dit garen kan van acryl zijn, wol, katoen en nog veel meer. Sommigen hebben een stapje verder gezet en gebruik gemaakt van t-shirt garen of touw. Maar wist je dat er nog een stap verder is? In dit blog neem ik jullie mee in de wondere wereld van ongewoon haak- of breimateriaal.

Haken en breien met ongewoon materiaal

Bij een aantal ongewone materialen is het begrijpelijk hoe iemand dacht: dit werkt als garen. Deze ongewone materialen hebben namelijk dezelfde vorm als “normaal” garen, namelijk rond of lang.

Fietsbanden als garen

ongewoon garen

Een fietsband is rond maar niet perse lang. Dit heeft de maker van de fietsband sjaal hem niet laten tegenhouden. Deze sjaal verdient extra punten omdat de fietsbanden daadwerkelijk zijn  opgeblazen!

Videotape als garen

ongewoon garen

De videoband wordt vrijwel nooit meer gebruikt en vele videoband collecties vangen nu stof ergens op een schap, zonde om weg te doen.

Veel mensen houden de videobanden vanwege herinneringen: Een film van de eerste date met je man, de eerste video die de kinderen zagen en nog veel meer. Deze herinneringen kunnen geupcycled worden door met videotape te breien. Videotape is niet rond maar het is wel lang.

Kabels als garen

Kabels zijn wel lang én rond. Ook heeft bijna iedereen dit in huis, dus nieuwsgierig? Test het met een proeflapje!

Gesponnen krant als garen

ongewoon garen

Niet al het ongewone materiaal is in de oorspronkelijke staat rond of lang. Kranten zijn kort en vierkant, het tegenovergestelde van garen. Kranten kunnen blijkbaar gesponnen worden in kranten garen. Dit garen is rond en lang.

Haar als garen

ongewoon garen

Dit is het meest ongewone garen dat er is. Tevens ook de reden voor mijn onderzoek naar ongewone garen. Eigenlijk zou het begrijpelijk moeten zijn want veel “normaal” garen wordt gemaakt van bijvoorbeeld schapenhaar. Het verschil zit het waarschijnlijk in de benaming: haar of vacht…

Er worden twee ongewone haren gebruikt als garen. De eerste is hondenhaar. Er is hier zelfs een boek over geschreven. De tweede en de meeste vreemde van allemaal is mensenhaar. Voor mij is deze ook het vreemdst omdat ik niet een fan ben van haar dat niet meer op een hoofd zit.

Wat is voor jullie het meest ongewone materiaal?

Reacties
Categorieën