Hulpmiddelen voor haken en breien - Breiclub.nl
Hulpmiddelen voor haken en breien

Om te haken en te breien heb je eigenlijk niet genoeg aan alleen maar garen en naalden. In deze blog ga ik een paar hulpmiddelen voor haken en breien benoemen en aangeven wat je er mee kan.

Deze dingen heeft eigenlijk elke breister en haakster wel nodig:

Hulpmiddelen

  • Naalden
  • Schaar
  • Spelden
  • Stopnaald
  • Toerenteller
  • Steekmarkeerders
  • Opbergen

Etiket 

Op het etiket  van de garen kan kun je heel veel informatie vinden.  Je kan zien welke maat naald je nodig hebt. Ook kun je zien wat voor materiaal je garen is, hoeveel meter er in een bol zit en hoe je het materiaal moet wassen.

Ook vind je het verfbadnummer op het etiket. Dit is vooral belangrijk als je iets maakt van dezelfde kleur. Er kan namelijk kleur verschil zijn als je niet hetzelfde kleurbad hebt.

Hulpmiddelen

Naalden 

Je hebt dus verschillende maten brei- en haaknaalden nodig. Hoe fijner het werkje hoe kleiner de naald. Ook heb je verschillende materialen waar de naalden van gemaakt zijn. Bijvoorbeeld van bamboe, ijzer of plastic. Het is heel persoonlijk welke naald het beste werkt. En haaknaalden kun je ook nog met of zonder handvat krijgen.

Hulpmiddelen

Scherpe schaar

Het is ook heel handig om een goede scherpe schaar te hebben. Ik had eerst altijd een klein schaartje die heel bot was. Maar hiermee kon ik nooit goed draden door knippen waardoor ze gingen rafelen. Heel irritant vond ik dat.

Totdat ik een echt handwerk schaartje kreeg. Echt vlijm scherp. Zo heb je de draden in 1 keer doorgeknipt en rafelen ze ook niet meer. Denk wel om je vingers want zelfs de punt is scherp.

Hulpmiddelen

Spelden 

Spelden zijn ook erg handig. Vooral als je werkjes gaat blocken. Dan kan je goed vast spelden op bijvoorbeeld karton. Pas wel op dat je naalden niet gaan roesten. Niets is lelijker dan roestvlekken op je mooie werk.

Stopnaald

Een stopnaald is ook nuttig. Dit is een naald met stompe punt. Die gebruik je om je draden in te stoppen of om je werk aan elkaar te naaien.

Toerenteller

Wat bij mij ook onmisbaar is is de toerenteller. Hiermee hou je je gemaakte toeren bij. Anders moet je elke keer al je toeren tellen. Sommigen houden het bij op papier door streepjes te zetten. Dat kan natuurlijk ook.

Omdat ik altijd mijn toerenteller kwijt raak heb ik er een touwtje aan vast gemaakt. Met breinaalden kan je hem aan de naald schuiven.

Hulpmiddelen

Steekmarkeerder

Het is ook fijn om je aantal steken bij te houden. Hiervoor kun je steekmarkeerders gebruiken. Je kunt officiële steekmarkeerders kopen maar ik gebruik paperclips. Dit vind ik net zo handig.

Als je bijvoorbeeld een deken maakt dan kun je om de 50 steken even een markeerder zetten. Zo hoef je niet steeds alles te tellen. Het is wel belangrijk om je steken bij te houden anders heb je de kans dat je werk scheef wordt.

Hulpmiddelen

Visjes

Tegenwoordig gebruik ik ook visjes. Hier kun je wat garen op rollen en zo komt het minder snel in de knoop. Vooral handig als je een pixeldeken maakt. Ook kun je bijvoorbeeld je bolletjes in een vergiet doen en de draden door de gaatjes doen. Dan moet je er wel voor zorgen dat je steeds dezelfde kant om keert anders komt het alsnog in de knoop.

Hulpmiddelen

Opbergen

En natuurlijk is het handig om al deze dingen ergens in te bewaren. Zo heb ik een grote poef waar ik een gedeelte van mijn garen in bewaar.

En ik heb een soort trolley waar ik mijn lopende projecten in heb. Elk laatje is een project. Met de daarbij behorende bolletjes garen. Tenminste als dat past. Als ik dan ga haken pak ik het laatje eruit en zet ik het naast me op de bank. Zo probeer ik het een beetje netjes te houden.

Hulpmiddelen

Dit zijn de extra dingen die ik gebruik.

Hebben jullie ook zulke trucjes of nog andere hulpmiddelen die je gebruikt bij het haken of breien?

Jojo
Door

Jojo

op 18 Feb 2016

Hoi, ik gebruik altijd een hele kleine veiligheidsspeld als stekenmarkeerder. Werkt ook prima. Het visje kende ik nog niet.

Taetske
Door

Taetske

op 18 Feb 2016

heb ik ook geprobeerd, maar ik vond het zo onhandig dat je ze steeds open en dicht moest doen.

Bianca
Door

Bianca

op 18 Feb 2016

Blocken op karton zou ik niet aanraden. Karton wordt namelijk ook nat, en kan lelijke vlekken achterlaten. Er zijn blocking kits te koop (en de goedkopere variant zijn de puzzelblokken bij onder meer Intertoys, die daar veel beter voor geschikt zijn, in combinatie met T-pins. Die zijn roestvrij staal. (onder meer bij het opspannen van kantbreiwerk heel prettig) Ik gebruik zelf nooit een toerenteller - ik turf de toeren gewoon op pen en papier. Veel veiliger.

Roelie Pieterse de Jong
Door

Roelie Pieterse de Jong

op 04 Aug 2019

heerlijk al die hulpmiddelen. Als steekmarkeerder bij het breien en haken gebruik ik altijd loom elastiekjes. Ze zijn nu spotgoedkoop!!!

Reactie plaatsen