Een proeflapje haken voorkomt teleurstellingen - Breiclub.nl
Een proeflapje haken voorkomt teleurstellingen
29 januari 2016 

Een proeflapje haken voorkomt teleurstellingen

Bij breien gebeurt het heel vaak, een proeflapje maken, maar bij haken kan het ook enorm handig zijn. Dit voorkomt vaak teleurstellingen. Een proeflapje haken doe ik om verschillende redenen.

De maat

Dit is natuurlijk een hele belangrijke. Je wilt zeker weten dat je kledingstuk of deken de goede maat krijgt als hij af is. Op het garen staat vaak een steekproef vermeld, maar heel afhankelijk van jouw manier van haken, is of de steekproef ook gaat kloppen.

Ook de steken en de haaknaald hebben grote invloed op de grootte van je project. Ikzelf maak altijd eerst een steekproef, en kijk of het overeenkomt met het patroon.

Is hij te klein, dan pak ik een grotere haaknaald. Wordt hij te groot, dan pak ik een kleinere haaknaald.

Het patroon geeft vaak aan hoe groot je proeflapje moet worden. Als je maat van je lapje afwijkt, kan je kledingstuk heel groot uitvallen, of juist veel te klein worden.

Het effect van het garen

Ik ben wel eens super enthousiast geweest over een soort garen, en lekker gaan haken. Helaas dit keer geen proeflapje gemaakt, en gaandeweg kwam ik erachter dat het garen helemaal niet mooi was bij de steek of het project wat ik wilde maken. Dan verdween het meteen in de kast. En kwam er vaak niet meer uit.

Als je een proeflapje haakt, kom je erachter of het garen wat je gebruikt het gewenste effect geeft op je patroon. Zeker bij dikker garen en ingewikkelde patronen vind ik het handig een proeflapje te maken, maar ook bij overlopend garen.

proeflapje-haken-3

Soms maak ik wel 8 proeflapjes voordat ik helemaal tevreden ben.

proeflapje-haken-1

Het garen leren kennen

Iedere soort garen haakt weer anders. Daarom vind ik het altijd erg prettig om het garen eerst te proberen. Zo weet ik wat het garen doet, of het prettig haakt, of ik er snel doorheen steek enz.

proeflapje-haken-2

Hoeveel garen heb je nodig bij bijvoorbeeld een deken

Door een proeflapje in de goede steek te haken, kan je ook uitrekenen hoeveel garen je nodig hebt om je deken te haken.

Je weegt het lapje als hij 10 x 10 cm is en kan dan omreken hoeveel garen je nodig hebt. Erg prettig als je meteen genoeg garen wilt hebben om je hele deken te kunnen haken.

Ikzelf maak tegenwoordig altijd een proeflapje. Doen jullie dit ook?

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken. Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle; leuke producten te creëren. Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!
Reactie plaatsen

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us