Een proeflapje haken voorkomt teleurstellingen - Breiclub.nl
arrow_drop_up arrow_drop_down

Een proeflapje haken voorkomt teleurstellingen

Bij breien gebeurt het heel vaak, een proeflapje maken, maar bij haken kan het ook enorm handig zijn. Dit voorkomt vaak teleurstellingen. Een proeflapje haken doe ik om verschillende redenen.

De maat

Dit is natuurlijk een hele belangrijke. Je wilt zeker weten dat je kledingstuk of deken de goede maat krijgt als hij af is. Op het garen staat vaak een steekproef vermeld, maar heel afhankelijk van jouw manier van haken, is of de steekproef ook gaat kloppen.

Ook de steken en de haaknaald hebben grote invloed op de grootte van je project. Ikzelf maak altijd eerst een steekproef, en kijk of het overeenkomt met het patroon.

Is hij te klein, dan pak ik een grotere haaknaald. Wordt hij te groot, dan pak ik een kleinere haaknaald.

Het patroon geeft vaak aan hoe groot je proeflapje moet worden. Als je maat van je lapje afwijkt, kan je kledingstuk heel groot uitvallen, of juist veel te klein worden.

Het effect van het garen

Ik ben wel eens super enthousiast geweest over een soort garen, en lekker gaan haken. Helaas dit keer geen proeflapje gemaakt, en gaandeweg kwam ik erachter dat het garen helemaal niet mooi was bij de steek of het project wat ik wilde maken. Dan verdween het meteen in de kast. En kwam er vaak niet meer uit.

Als je een proeflapje haakt, kom je erachter of het garen wat je gebruikt het gewenste effect geeft op je patroon. Zeker bij dikker garen en ingewikkelde patronen vind ik het handig een proeflapje te maken, maar ook bij overlopend garen.

proeflapje-haken-3

Soms maak ik wel 8 proeflapjes voordat ik helemaal tevreden ben.

proeflapje-haken-1

Het garen leren kennen

Iedere soort garen haakt weer anders. Daarom vind ik het altijd erg prettig om het garen eerst te proberen. Zo weet ik wat het garen doet, of het prettig haakt, of ik er snel doorheen steek enz.

proeflapje-haken-2

Hoeveel garen heb je nodig bij bijvoorbeeld een deken

Door een proeflapje in de goede steek te haken, kan je ook uitrekenen hoeveel garen je nodig hebt om je deken te haken.

Je weegt het lapje als hij 10 x 10 cm is en kan dan omreken hoeveel garen je nodig hebt. Erg prettig als je meteen genoeg garen wilt hebben om je hele deken te kunnen haken.

Ikzelf maak tegenwoordig altijd een proeflapje. Doen jullie dit ook?

Over de schrijver
RenskeCreatief: Ik ben Renske, ik ben 35 jaar en moeder van 2 zoons. Naast het werken in de zorg heb ik mijn eigen online handwerkwinkel: RenskeCreatief. Als kind ben ik opgegroeid in een creatief gezin, waarbij mijn moeder altijd veel met stofjes en draden bezig was. Ik heb een aantal jaren enorm veel kaarten gemaakt, tot ik een jaar of 8 terug het haken ontdekte. Hierin kon ik echt mijn ei kwijt. Het haken bracht me enorme rust en ontspanning in het drukke leven wat we hebben. Ik haak veel verschillende dingen, van knuffels tot dekens, van kleding tot versiering. Ik haak uit boeken, uit bladen, patronen van internet, en soms mag ik patronen van bekende ontwerpers testen. Ik vind het leuk om af te wisselen en heb eigenlijk altijd teveel projecten op de naald staan. Af en toe ontwerp ik en maak ik van die ontwerpen patronen. Ik vind het leuk om andere mensen te inspireren en ideeën te geven. Dit doe ik via mijn blog, maar ook op facebook, pinterest, instagram en twitter. mijn blogpagina is: http://renskecreatief.blogspot.nl/
Reactie plaatsen