T-shirt yarn en recycle je shirts - Breiclub.nl
Shirtjes recyclen: Maak T-shirt yarn

Soms heb je even behoefte aan een grote schoonmaak. En bij mij laatst werd de kledingkast grondig onder handen genomen. Als jij dit ook wel eens doet dan kom je altijd wel een aantal kledingstukken tegen die je niet leuk meer vindt of die niet helemaal gaaf meer zijn. Je kan er verschillende dingen mee doen; in de prullenbak gooien, naar een goed doel brengen of de shirtjes recyclen door er T-shirt yarn van te maken!

In deze blog leg ik uit hoe je dat kan doen!

Benodigdheden

Om T-shirt yarn te maken heb je natuurlijk een T-shirt nodig, maar daarnaast ook een schaar. Als je heel precies wil werken en de draad een constante dikte wil geven is het handig om liniaal te pakken, maar je kan er ook net als ik voor kiezen om op de gok te knippen.

Werkwijze T-shirt yarn maken:

1) Leg het T-shirt plat op de tafel/grond

T-shirt yarn

 

2) Knip de onderste, dikkere rand van het T-shirt af

3) Vouw het shirt dubbel

Het shirt wordt niet precies in het midden gevouwen. Zorg ervoor dat het onderste deel iets uitsteekt ten opzichte van het bovenste deel (zie foto).

T-shirt yarn

 

4) Knip nu stroken 

Hier begint het echte werk, we gaan daadwerkelijk in het T-shirt knippen. We beginnen onderaan en knippen van links naar rechts stroken van ongeveer 2cm. Hoe breder je de stroken maakt, hoe breder de draad straks wordt!

Knip de stroken niet helemaal door! Je stopt met knippen op het punt waar de bovenste ‘helft’ van het shirt stopt en het uitsteken van het onderste deel begint.

Zie onderstaande foto voor meer duidelijkheid! De pijlen stellen de kniplijnen voor. Het stuk boven de oksel is niet te gebruiken, dus bij de laatste strook onder de oksel knip je wel helemaal tot het einde door.

T-shirt yarn

 

5) Knip de stroken door zodat er één lange draad ontstaat

We hebben nu een lap met allemaal stroken die aan één zijde nog met elkaar verbonden zijn.

Met een speciale kniptechniek gaan we ervoor zorgen dat er één lange draad ontstaat. Stop hiervoor je arm in het shirt en leg het deel waar de stof nog heel is over je arm heen.

Hoe je vervolgens moet knippen is wat lastig uit te leggen in woorden. Ik heb het beschreven voor de situatie waarin het beeld hetzelfde is als op onderstaande foto. Begin aan de bovenkant en knip vanaf de naad naar de eerste kniplijn links van de naad.

Vervolgens knip je vanaf de eerste kniplijn aan de rechterkant naar de tweede kniplijn aan de linkerkant. Hierna knip je van de tweede kniplijn rechts naar de derde links. Zo werk je naar beneden. Bij de laatste kniplijn rechts knip je naar de naad in het midden toe. Je hebt nu één lange draad!

T shirt yarn

 

6) Rol de bol op

Je T-shirt yarn is nu klaar om te gebruiken!

T shirt yarn

 

Tips

  • Een tip die ik op internet tegenkwam was “gebruik geen shirts met een print erop”. Hier heb ik mij niet aan gehouden omdat het voor mij juist ging om mijn oude shirts een nieuw doel geven en ik dus geen shirts weg wilden gooien omdat er toevallig een print op stond. Bovendien heb ik gemerkt dat het garen naar binnen krult en de prints daardoor in de meeste gevallen ook aan de binnenkant van het garen terecht komen.
  • Gebruik geen hemden. Deze zijn veel rekbaarder dan gewone shirts en ik heb meermaals gemerkt de draad breekt als je er iets te hard aan trekt. Bij normale T-shirts heb ik hier geen enkele keer last van gehad.

Hoe vinden jullie het maken van T-shirt yarn om oude T-shirts een nieuw leven in te blazen?

Volgende week zal ik in mijn blog laten zien wat ik uiteindelijk met mijn T-shirt yarn gedaan heb!

t shirt yarn

 

Reactie plaatsen