Europese sokkengaren (Deel 1) - Breiclub.nl
Europese sokkengaren (Deel 1)

Europese sokkengaren? Van tijd tot tijd grijpt het sokkenvirus mij, en moet ik een paar sokken breien.

Het vervoert veel makkelijker in je tas, dan een hele trui – en het geeft je toch wat te doen.

Het wolletje wat ik uit een doos haalde kwam uit een swap, die ik een paar jaar geleden eens had gedaan met een dame uit Finland. Ik bespreek vandaag twee europese garens met je.

 Corallo Europese sokkengaren

Zoals eerder gezegd heb ik dit garen gekregen door te swappen. Wat mij direct opviel toen ik de bandrol las, was het aantal meters. 150 meter per 50 gram is nu niet echt veel, met name als je voor grote voetenmaten moet breien.

Maar het draadje voelde wat dikker aan, dan de gemiddelde sokkengarens. Ik had twee bolletjes, in een mooie Navyblauw en besloot de uitdaging aan te gaan.

europese sokkengaren

De geadviseerde naalddikte voor dit garen is naald 3 – 3 ½, en ik heb de sokken opgezet op naalden 2 ½. Begonnen met het boord, 40 rondes tot de hielflap. Het breit enorm lekker, en snel weg.

Halverwege de voet begon ik hem toch een beetje te knijpen. Zou ik genoeg hebben, voor sokken maatje 45 ongeveer? (voetlengte van hiel tot teen 10,5 inch /26 ½ cm)

Na het afkanten van de eerste sok kan ik je melden, dat ik 141 meter nodig had. Ik had ze dus niet hoger moeten maken, dan de 40 ronden boord, want dan had ik het zeker niet gered. Precies negen meter bleef er over. Bij de tweede sok ging het precies zo. Ook exact negen meter over bij bolletje twee.

europese sokkengaren

Informatie uit de Ravelry database

Garen: Anttilla Corallo (Finland) sportweight, 5 draads, 12 WPI.

Bevat: 75% wol, 25% polyamide

Kleur:102

Wasbaar: 30° C. Plat drogen.

 

Scheepjes Invicta Extra

Jawel, een sokkengaren uit Nederland. Eentje die je in de wolwinkel misschien voorbij zou lopen. Niet doen!

Vooral als je een beginnende sokkenbreier bent, moet je dit garen absoluut niet negeren. De kleuren zijn effen, of licht gemeleerd, niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Invicta Colour.

Maar – vooral voor beginners –  het draad is absoluut mooi gesponnen. En goed getwijnd. Hierdoor krijg je een mooie, ronde draad, die zich niet losdraait tijdens het breien. Voor beginnende sokkenbreiers ideaal, want dan kun je de steken goed zien, en je steekt niet constant door je draad heen (in de cursus sokken breien wordt dit garen ook gebruikt!)

En met 210 meter per 50 gram heb je ook waar voor je geld. Je kunt met twee bolletjes een paar sokken breien tot en met schoenmaat 46, die zelfs een wat hogere beenlengte hebben.

Ook is dit een prettig garen om sokken mee te haken. Hakend gebruik je wel iets  meer garen, dan breiend, maar daar krijg de dan ook een mooi paar sokken voor terug.

Informatie uit de Ravelry database

Garen: Scheepjes Invicta Extra, fingering weight; 4 draads, 14 wpi

Bevat: 75% Wol, 25% Nylon (Polyamide)

Wasbaar: 30° C. Plat drogen.

Kleur: 1401

europese sokkengaren

banner-mysteryblanket-klein

Andrina Bolle-Koeman
Door

Andrina Bolle-Koeman

op 02 Oct 2014

Leuk idee, heb direct zin ook weer eens sokken te breien. Goed om restjes op te maken.

Martine
Door

Martine

op 16 Nov 2014

Ik zou graag leren hoe je een dubbele hiel moet breien van de sokken?

Reactie plaatsen