Muisje haken voor mensen met alzheimer/dementie - Breiclub.nl
Aan de haak voor dementie - een muisje haken

Het muisje haken voor mensen met alzheimer/dementie is een initiatief van Nathalie Droesbeke. We delen graag even kort de reden voor dit initiatief zodat jij ook de mogelijkheid krijgt om mee te doen.

Nathalie vertelt op haar Facebook groep “Muis Jante” het aangrijpende verhaal over het ontstaan van “Jantje”. Een geweldig initiatief en wij wensen Nathalie natuurlijk alvast heel veel succes!

Het verhaal achter een muisje haken voor dementie

“Mijn oma had alzheimer. Langzaam zagen we haar achteruit gaan. Het verlies van oma.

muisje hakenZe veranderde van een koninginnevrouw naar een brokje wanhoop, zoals opa haar noemde. Naast alzheimer had oma ook parkinson. Haar ene hand wat steeds fragieler werd trilde enorm. Ik haakte voor haar een muisje met meerdere staartjes. Ze snapte niet veel meer van de dingen om haar heen. Maar het muisje bekeek ze iedere keer. Ze pakte het op, mompelde wat en legde het dan weer voorzichtig neer op de tafel. Bang dat het muisje zou breken.

Totdat het moment kwam dat ze haar laatste dagen leefde. Ze lag op bed. Haar handen gespannen onder haar kin op de borst. Het handje van de parkinson verkrampte en trilde. Het muisje hebben we in die hand gedaan en krampachtig hield ze deze vast. Het trillen stopte. Met haar andere hand pakte ze de staartjes en streek langzaam hiermee over haar mond.

Het gaf haar rust. Het niet alleen zijn. Het muisje was haar troost in haar laatste momenten.”

Wil je ook een muisje haken voor dementie?

Meld je aan voor de Facebook groep Muis Jantje. In de bestanden map staan de eisen en patronen vermeld. Lees deze goed door, want de muisjes moeten eerst gekeurd worden alvorens een maatje te worden van iemand met dementie. Voor hulp bij het haken kan je terecht bij Muis Jantje-hakers in de Facebook groep.

muisje haken

Mijn muisje is klaar…

De muisjes die klaar zijn, kan je sturen naar de keurmuizen. De benodigde contactgegevens staan vermeld in de bestanden map op Facebook. De keurmuizen gaan de Jantjes wassen en klaar maken voor vertrek naar hun nieuwe maatjes. Daarnaast nemen ze contact op met verschillende tehuizen in hun buurt.

Muis Jantje is jarig!

muisje haken

Feliciteer Muis Jantje met het 1 jarig bestaan en start met het haken van een muis.

Op 23 juni verloten ze in de Facebook groep onder Muis Jantje-hakers een garen pakketje.

Meer informatie

Facebook groep Muis Jantje

Ga je ook aan de haak voor het goede doel een muis voor dementie?

Dinie
Door

Dinie

op 26 Jun 2016

Ook mijn moeder was zo dement dat ze dacht dat ze 24 jaar was toen ik zelf 42 jaar was. Ik was niet haar dochter maar een lief wichie. Het grote geluk was dat mijn moeder intens lief was tijdens haar dementie. Om voor deze schatten te haken is een gift en doe dus graag mee.

Lia
Door

Lia

op 26 Jun 2016

Super lief idee! Jammer dat ik niet mee kan doen,want ik zit niet op Facebook.

Rian Emons
Door

Rian Emons

op 28 Jun 2016

Graag het patroon op mijn email want ik heb geen Facebook zodat ik ook mee kan doen. Wat een geweldig initiatief.

Tonnie
Door

Tonnie

op 04 Aug 2016

Ook ik heb geen facebook. Ik haak inktvisjes voor couveusekindjes, en heb al gevraagd of ze in geval van teveel aanbod aan demente mensen willen schenken (mijn moeder was ook dement, vandaar), maar daar heb ik nooit een reactie op gekregen. Nu wil ik eigenlijk liever mijn inktvisjes aan deze mensen geven, hoe pak ik dat aan?

Conny
Door

Conny

op 29 Jun 2016

Kan ik ook meedoen als ik niet op Facebook zit? Is er misschien een website met de gegevens?

Reactie plaatsen