Keukenprinses
Keukenprinses

Ik ben gek op koken. En aangezien ik net zo fan ben van haken, leek het me leuk het nuttige met het aangename te combineren. Want ondanks dat ik best redelijke resultaten behaal, wil de oven nog wel eens heter en dichtbij mijn hand zijn dan gewenst.

En een pan is toch altijd een stuk warmer dan zijn uiterlijk doet vermoeden. En een kilo appels zomaar even los meenemen is makkelijker gezegd dan gedaan. Afijn, hier een blog met patroontjes, inspiratie en vooral een paar handige keukenhulpjes (gehaakt of niet).

Vroeger had ik een hekel aan pannenlappen. Ik ben niet de meest handige persoon in de keuken en je met een ovenwant aan verbranden is nu eenmaal een stuk lastiger. Toch hebben deze pannenlappen met de opdruk van watermeloenen mijn hart gestolen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat er ook al twee versies van de kiwi’s rondzwerven onder familieleden.

Het patroon is te vinden bij Drops. Inmiddels zijn er ook patronen voor de varianten aardbei, framboos, peer en appel. Allemaal leuk, maar de watermeloenen blijven mijn favoriet.

Drops paris is trouwens per definitie mijn favoriete garen om keukenhulpjes mee te haken. Het is niet te duur maar tegelijk toch kwalitatief goed garen dat ook na wassen mooi blijft. Iets dat ik wel belangrijk vind als je het hebt over spullen die je in de keuken gebruikt. In mijn geval blijven die eigenlijk nooit netjes schoon.

Voor de kerst heb ik daarom ook andere lappen voor mijn zusje gehaakt. Het zijn nuttige en toch leuke cadeautjes die in geen huis misstaan.

Met het dikke katoen is het even doorwerken, en vooruit als je een heel erge hekel hebt aan splijtend garen moet je het echt niet doen. Maar als je het aandurft is het zeker de moeite waard. Leuk en vooral fijn omdat de dikke bescherming van twee lagen strak gehaakt katoen een goede bescherming biedt tegen de warmte. Komt bij mij vaak van pas.

Je kunt natuurlijk ook ander garen gebruiken, maar let er wel op dat je pannenlappen of elk ander hulpmiddel in de keuken dat in direct contact komt met hete voorwerpen van 100% katoen is gehaakt. Anders smelt het en geloof me, dan had je nog liever je hand verbrand.

Wil je wel iets met een acrylmix maken dat simpel is en toch leuk om te geven?

Ga dan voor een vaatdoekje. Klinkt een beetje flauw om een met liefde gemaakt haakwerkje te gebruiken voor de schoonmaak, maar je kan er maar nut van hebben. Hiervoor ben ik verliefd op de gebreide versies. Daarvan heb je toch sneller een leuk patroon zonder dat je al te veel moet te letten op de dichtheid van de steek. Probeer deze gele eens of deze in de gerstekorrel.

Heb je de smaak echt te pakken?

Dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk aan schorten, pannen onderzetters, gewone onderzetters. Let op – dit kan uit de hand lopen!

Toch nog een laatste tip, een boodschappentas. Natuurlijk kun je zo’n geweldige jute tas van een supermarkt omhaken (al heb ik nog steeds niet gevonden hoe dat precies werkt) in elk patroontje dat je wilt.

Zoek bijvoorbeeld maar op tas omhaken, dan kom je een heel eind met inspiratie. Maar veel leuker is een tas helemaal zelf te haken. Ik ben fan van deze retro tas van Wolplein.

Zelf heb ik hem in (in mijn optiek) twee heel foute kleuren gehaakt. Maar hij is wel heel leuk. En heel handig. Want er past een stuk meer in dan je zou denken. En hij is een echte eye catcher. Iedereen kijkt je na, dat is stiekem toch wel leuk.

Toch is hij heel simpel te haken, al moet je wel iets ervaring en inzicht hebben. En zo niet – dan laat je het mij even weten en dan help ik je graag verder.

Nu eerste even de lasagne uit de oven halen.

Agnes
Door

Agnes

op 07 Jan 2018

Leuk idee om keukenhulpjes te haken. Ik heb even geen tijd en zin om aan iets groters te beginnen, dus is dit een goed alternatief en nog zinnig ook.

Margret
Door

Margret

op 07 Jan 2018

Ik wil graag Placemats haken van restjes katoen. Heb je voor mij een patroon

Reactie plaatsen