Zelfgemaakte pannenlappen, een klein projectje tussendoor - Breiclub.nl
Pannenlappen of dish/potholders

Ik ben niet zo’n goeie kok maar ik houd wel van lekker eenvoudig eten. En als ik kook dan heb ik echt pannenlappen nodig. Het liefst gebruik ik de zelfgemaakte pannenlappen van katoen.

Deze kreeg ik van een medepatiënt in het ziekenhuis in 1999. Ze maakte er veel volgens dit patroon en gaf ze bijna altijd weg. Maar nu gaan de pannenlappen mankementen vertonen. Dat wil zeggen, de randjes gaan kapot. Ik wil voor mijzelf nieuwe gaan maken.

Een klein projectje tussendoor. Ik wil graag leuke pannenlappen dus op zoek gegaan op Ravelry. Wat ik daar zie, ik weet het niet. Of ze zijn heel ingewikkeld. Of ze zijn niet bruikbaar. Dikke stukken in het midden gehaakt.

zelfgemaakt pannenlappen

Dus als je de piepers af wil gieten is het middenstuk veel te dik om de pannen vast te houden. Je kan anders zomaar het hete vocht over jezelf heen gieten. En is beslist niet de bedoeling.

Ik ben daarna gaan snuffelen op Pinterest. Hier kwam ik meerdere patroontjes tegen die mij meer aanstonden. Zoals bij Just Be Crafty. Maar ook deze worden door mij afgekeurd. Niet omdat ze ingewikkeld zijn maar meer omdat ze te makkelijk zijn.

zelfgemaakt pannenlappen

Ik heb nog even verder vergezocht en wat je op Pinterest tegenkomt. Ik heb me er nooit zo in verdiept maar wat een leuke zaken kom je daar tegen. Ik ga er vast nog eens voor zitten. En dan alles om mij heen vergeten zodat ik me onderdompel in wat andere mensen maken. Er gaat een wereld voor mij open.

Maar nu terug naar mijn pannenlappen. Misschien worden het wel deze.

zelfgemaakte pannenlappen

Of toch weer anderen. Die met de poezen zijn leuk maar ik denk dat ze afvallen. Ik ben geen poezenmens. Maar leuk blijven ze wel. Ook het haken of breien blijft nog een overweging waard. Ik denk dat het toch wel haken wordt en dit omdat ik dan eerder klaar ben. Je hebt zomaar een paar pannenlappen gehaakt in een verloren uurtje. Of een ritje met de trein.

En daarna komt ook nog de vraag in welke kleur. Want ik wil niet zomaar elke kleur maken. Het moet wel een beetje passen bij de spulletjes. Of misschien gewoon van ongebleekte katoen. Daarmee kun je nooit wat betreft kleur in de fout gaan. Ze worden na elke wasbeurt gewoon een tintje witter.

Ik denk dat er eerdaags nieuwe pannenlappen in mijn keuken verschijnen. En waarschijnlijk deze.

zelfgemaakte pannenlappen

Boute Marianne
Door

Boute Marianne

op 18 Apr 2017

prachtige dingen wil ik ook wel maken op een keer

Prulleke
Door

Prulleke

op 23 Apr 2017

Ik heb de laatste twee jaar pannenlappen gebreid: leuke kleine projecties om nieuwe technieken te proberen bv doubleface of dubbelzijdig breien. Ik kwam daarbij uiteindelijk bij fairisle motieven uit. Heel mooi. Nu denk ik aan mochilla haken, dat kon wel eens mooi dik worden.

Johanna denDulk
Door

Johanna denDulk

op 23 Apr 2017

Leuk hoor die pannelappen. Maar ik haak ze liever dan dat ik ze brei. En zeker geen patroon met gaatjes doen wat dan kan je je vingers evengoed nog branden( via de gaatjes). Ik heb ook een pannelap gehaakt die extra lang was met in het midden een gat waar de knop van de deksel precies in past. Zo kan het deksel niet wegvallen of wegglijden. Heel handig!

Tonnie Gresnigt
Door

Tonnie Gresnigt

op 23 Apr 2017

Pannenlappen haken of breien is leuk tussendoor, maar ik heb gemerkt dat je er geen open patroontje in moet hebben, anders brand je je vingers nog aan de pan of deksel. Het kan wel als je ze dubbel maakt.

Herma
Door

Herma

op 23 Apr 2017

Het model dat je kreeg haak ik ook altijd in alle kleuren met een contrast afwerkrandje. Perfect model,

Elly van Velzen
Door

Elly van Velzen

op 01 May 2017

Hallo Herma, Ik heb de pannenlappen in puntmodel ooit gekregen maar ik heb er helaas geen patroon van. Het klopt het zijn fijne lappen.

Riet Berkhoff
Door

Riet Berkhoff

op 24 Apr 2017

Ik heb een leuke pannelap gezien bij jullie. Een schattige met poes om te breien. Maar helaas kan ik nergens het patroon ontdekken is dit misschien te koop??

Reactie plaatsen