Zeg, ken jij de breivork?
Zeg, ken jij de breivork?

In mijn voorraad ligt al een hele tijd een bol nogal dikke wol. Het is lontgaren, het heet Urban en is van Yarn and Colors. Ik wist niet zo goed wat ik ermee kon doen, tot ik kort geleden in een oude Libelle een erg leuk idee zag. Er werd met behulp van twee dikke breinaalden, nummer 20, een koord gevlochten. Ik heb ze niet, zulke dikke breinaalden. Wat ik wel heb is een breivork. Dáár kan het ook mee! Ken je de breivork? Ik laat je zien hoe het werkt.

 

 

De begindraad haal je door dat gat, van achteren naar voren. Laat die draad zeker 20 centimeter lang zijn.

Met de werkdraad draai je nu een soort van 8 om de twee “tanden” van de vork:

 

 

Dat doe je nog een keer, zodat om beide tanden twee lussen zitten. Haal nu de onderste lus over de bovenste lus en laat ‘m naar het midden vallen. Dat doe je bij beide “tanden”.

 

 

Vervolgens draai je een nieuwe 8 en haal je weer de onderste lussen over de bovenste. Regelmatig trek je aan de draad die door het gat steekt. Doe dat zo regelmatig mogelijk, dan wordt het koord ook mooi regelmatig.

En zo ga je door en door en door, zolang als je wilt. En langzaam maar zeker komt er een mooi dik koord tevoorschijn:

 

 

Je kunt af en toe kijken of je genoeg hebt voor het project dat je graag wilt maken.

Als je het lang genoeg vindt, haal je het werk van de tanden. Knip de werkdraad af en haal ‘m door de lussen en trek het zachtjes aan. Misschien heb je die draad nodig bij wat je uiteindelijk gaat maken, anders kun je ze direct afhechten.

En wat maak je er nu mee?

In die Libelle maakten ze er een ronde onderzetter van. Door het koord spiraalsgewijs op te draaien. Met de begin- en einddraad  steek je het vast door steeds door het werk heen te gaan, iedere nieuwe “ring” zet je zo vast.

Je kunt uiteraard ook een andere vorm maken, zie foto twee in de collage.

 

 

Een andere mogelijkheid is om er een figuur mee te maken. Als je er een ijzerdraadje in rijgt, kun je de draad in vorm buigen. Of maak er een woord van! Lol!

Zo’n bol Urban weegt 200 gram en meet 60 meter. Daar kun je wel een flink woord van maken, misschien wel een hele zin. Of een heleboel onderzetters 🙂

Met dit dikke garen heb je behoorlijk snel resultaat. Met dun garen kun je ook werken met de breivork, al geeft dit dikke garen wel een supermooi resultaat.

Wist je dat je op een breivork ook een pompon kunt maken? Ik vond het terug in een oude blog van mezelf, die vind je hier.

Heb jij ook een leuk idee met een breivork? Ik ben benieuwd!

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

 

 

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Marjan
Door

Marjan

op 12 May 2019

Leuk blogje Akkelien! Ik heb een reactie op je blog achtergelaten.

Corina
Door

Corina

op 17 May 2019

Gezellig blogje, en leuke ideeën

Rina Tjalsma
Door

Rina Tjalsma

op 26 May 2019

gezellig Akkelien! haken en breien geeft mij rust :)

Reactie plaatsen
Your information is safe with us