Brei een bij!
Brei een bij!

Brei een bij!

Vandaag een eerbetoon aan de bij in deze Breiclub-blog. Want waar zouden we zijn zonder bijen? Bijen zijn heel belangrijk voor de bestuiving van veel planten en bloesems en hebben daarom ook een grote rol in de keten van al het menselijk voedsel. En dan zorgen zij ook nog eens voor honing. Best bijzondere insecten, die bijen! Daarom zet ik ze vandaag in het zonnetje en laat ik je zien hoe je een bij breit.

Wat heb je erbij nodig?

– De kleuren die bij een bij passen zijn geel, wit en zwart. Kijk in je voorraad of je nog wat restjes hebt. En uiteindelijk mag je natuurlijk zelf weten wat voor kleuren je kiest, want een gebreide bij hoeft niet beslist natuurgetrouw te zijn.

– Daarbij heb je  5 bijpassende breinaalden nodig en ook een haaknaald, voor de vleugels.

– Verder moet je er een schaar en een naald bij pakken voor het afhechten en wat fiberfill om de bij te vullen.

Hoe brei je de bij?

Het is op basis van een gebreide kerstbal, maar dan anders. Je breit deze bij in het rond.

Zet 12 steken op met wit, verdeeld over 4 naalden, je breit met de 5de, in het rond.

Toer 1: alle steken recht (12)

Toer 2: *2 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (16)

Toer 3: *3 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (20)

Toer 4: *4 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (24)

Toer 5: *5 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (28)

 

Vanaf hier ga je afwisselend 3 toeren zwart en 3 toeren geel breien.

 

Toer 6: *6 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (32)

Toer 7: *7 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (36)

Toer 8: *8 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (40)

Toer 9: *9 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (44)

Toer 10: *10 steken recht, meerder 1 steek in de steek ondere de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (48)

Toer 11 t/m 20: alle steken recht (48)

Vanaf nu ga je minderen.

Toer 21: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 10 steken recht*, herhaal van * tot * (44)

Toer 22: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 9 steken recht*, herhaal van * tot * (40)

Toer 23: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 8 steken recht*, herhaal van * tot * (36)

 

Vanaf hier brei je de rest van de bij met zwart.

 

Toer 24: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 7 steken recht*, hethaal van * tot * (32)

Toer 25: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 6 steken recht*, herhaal van * tot * (28)

Toer 26: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 5 steken recht*, herhaal van * tot * (24)

Toer 27: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 4 steken recht*, herhaal van * tot * (20)

Toer 28: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 3 steken recht*, herhaal van * tot * (16)

Toer 29: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 2 steken recht*, herhaal van * tot * (12)

 

Knip de draad ruim af. Met een naald haal je die draad door alle 12 steken die nog op de breinaalden staan, dan kunnen de breinaalden eruit. Maak de onderkant van de bij dicht met het begindraadje. Vul de bij met fiberfill en trek dan de draad die je door de steken geregen hebt heel goed aan en hecht het goed af.

 

Nu haak je met wit twee rondjes, dat zijn de vleugels. Haak in een magische ring 6 vasten, in de tweede toer haak je in elke vaste 2 vasten, dan heb je al 12 steken. In de derde toer haak je *1 vaste, in de volgende steek 2 vasten* en meerder je zo door tot 18 steken. Afhechten en klaar.

De vleugels zet je boven op de bij vast met een paar steekjes.

Borduur  met wit oogjes op het zwarte deel, dat is ‘t kopje. Borduur met zwart 2 voelsprietjes tegen het kopje over het naastliggende gele streepje.

Bij of…

 

Volgens mijn zoon is het eigenlijk een hommel. Want hommels hebben zo’n witte achterkant. Hommel of bij, met allebei ben ik blij! Zelf heb ik ook geëxperimenteerd met letters inbreien en ik maakte o.a. een hommel. Alle bijen en hommels die ik gemaakt heb, vind je op mijn blog onder het label “hommel”.

Deze gebreide bij is geïnspireerd op een gehaakte hommel/bij. Haak je liever dan kun je dat patroon in deze blog vinden, je vindt daarin een link naar het bestand.

En wil je de bijen en hommels echt helpen? Zorg dan dat je lekker veel bloemen in je tuin hebt!

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Liefs van De Breimeisjes!

 

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Hubertine de Koning
Door

Hubertine de Koning

op 26 May 2019

Een bij breien, hoe kòm je erop ! ziet er schattig uit, ook !

Akkelien
Door

Akkelien

op 26 May 2019

Ha, leuke reactie! De inspiratie kwam van die gehaakte bij, ineens zag ik de gebreide versie voor me!

Zoef
Door

Zoef

op 7 June 2019

Ik vind dat het erg mooi is geworden! De kleuren passen goed bij elkaar.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down