Opkikker haken
Opkikker haken

Opkikker

 

 

Momenteel ben ik zelf enigszins beperkt, zo’n twee en een halve week geleden miste ik een tree van de trap en brak m’n heup… Op zich vind ik het een wonder wat ik allemaal weer kan en toch ben ik een aantal weken min of meer “uit de running” en “loopt” alles een beetje anders.

Doordat ik nu met krukken loop, voel ik me zelfs erg onthand. Er zijn natuurlijk véél ergere dingen en gelukkig kan ik nog wél haken en breien.

 

Waarom vertel ik dit? Ik word in deze tijd verrast met heel veel lieve en leuke aandacht, o.a. heel veel post. En daar zit ook wel eens een aardigheidje bij, zoals een opkikker.

 

 

Ook leuk bedacht: Iemand stuurde me fruitwol in plaats van een fruitmand. Ook kreeg ik een anti-stress-maskertje 😄

 

Ik dacht terug aan de opkikkers die ik een tijd terug haakte, een simpel ideetje. Deze opkikker-eierwarmers:

 

 

Ik haakte ze een beetje op gevoel. Ongeveer zo:

Begin met een magische ring

Toer 1: haak daarin 6 vasten.

Toer 2: in elke steek 2 vasten (12)

Toer 3: in elke 2e steek 2 vasten (18)

Toer 4: in elke 3e steek 2 vasten (24)

Toer 4: 24 vasten (24)

Toer 5: in elke 4e steek 2 vasten (30)

Beetje afwisselen, een toer met meerderingen en een toer zonder. Tot je het breed genoeg vindt.

Dan haak je nog flink wat toeren zonder meerderingen. En als het groot genoeg is om een eitje warm te houden, hecht je af.

 

De ogen maken er een kikker van, ik haakte ze zo:

 

Begin met zwart en maak een magische ring. Haak in de ring 2 zwarte vasten en ga daarna door met 4 witte. Voor een mooie kleurovergang haak je de laatste lus van de laatste zwarte steek al met wit. Daarna nog een toer wit, 2 vasten in elke steek. Knip de draden af.

Dan haak je nog een groen rondje: 6 vasten in een magische ring en in toer 2 in elke steek 2 vasten. In toer 3 haak je beide rondjes aan elkaar. Ik doe hett zo dat ik het wit/zwarte rondje voor heb en ik haak in de achterste lussen van beide rondjes, de lussen die tegen elkaar aan liggen. Afwisselend in de ene steek 1 vaste, in de volgende 2 vasten.

Zorg dat alle begin- en einddraadjes ertussen komen, dat scheelt veel afhechten!

 

 

Met de laatste einddraadjes zet je de ogen op het kikkerkopje.

En als je er nog een mooie, vrolijke lach op borduurt is het een echte opkikker!

 

 

Je kunt zo;n opkikker makkelijk versturen. En ze zijn ook geschikt voor Pasen of voor mensen met een ochtendhumeur 😉

Heb je ook wel eens een opkikker gekregen of weggegeven?

 

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien

 

Liefs van De Breimeisjes!

Je kunt De Breimeisjes ook volgen via

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Geke Florijn
Door

Geke Florijn

op 4 March 2019

Heb de leuke kikker gehaakt. De oogjes vond ik nog wat lastig. Maar het is toch gelukt en de kleinkinderen zijn er blij mee

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 6 March 2019

Wat leuk! Ja, de oogjes is eerst wel een beetje lastig, maar het wordt steeds makkelijker. En ze zijn wel leuk, hé! Groetjes, Akkelien

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down