Een eitje haken
arrow_drop_up arrow_drop_down

Eitje

Heb jij je huis al in Paassfeer? Ik niet. Het valt ook heel laat dit jaar, ‘t duurt nu nog drie weken! Ik moet bekennen dat ik al wel chocolade eitjes in huis heb… Die zijn al maanden te koop, daar kun je haast niet omheen. Ik niet in ieder geval 😉

Nu heb ik wel een heel leuk haakideetje om snel wat paassfeer in huis te regelen. Een leuk en eenvoudig ideetje, een eitje zogezegd.

Hoe je ze haakt? Pak eerst wat wolletjes in de kleuren die je leuk vindt. Ik heb zelf als beginkleur steeds dezelfde gele acryl gekozen. Als tweede kleur koos ik allemaal kleurtjes die ik leuk vind passen bij paaseitjes. Dat is geheel naar eigen inzicht. Het is ook heel leuk om alleen maar wit of wolwit te gebruiken als tweede kleur, dan heb je allemaal spiegeleitjes in je paastak!

En je kunt ook voor katoen kiezen, precies wat je zelf fijn vindt.

Neem een haaknaald die erbij past.

 

Ik gebruik in dit patroon een “anderhalf stokje”. Dat zit precies tussen een stokje en een dubbelstokje in. Ik heb eens een fototutorial gemaakt, hoe dat werkt. Die kun je vinden op mijn blog van De Breimeisjes, hier is de link.

Je kunt er ook voor kiezen om een dubbel stokje te haken.

Met de kleur van de dooier haak je in een magische ring 6 vasten. De laatste doorhaal van de laatste steek doe je vast met de tweede kleur. Dan trek je de magische ring dicht. Zie het eerste plaatje van de collage:

Je haakt spiraalsgewijs door en in de eerste steek haak je 2 vasten. Zoals je ziet pak ik bij de eerste doorhaal ook het begindraadje van kleur 2 mee, zo fixeer ik die draad direct. Verder haak ik gewoon met enkele draad. In de tweede steek haak je 2 halve stokjes, in de derde steek (2 stokjes en 1 “anderhalf stokje”). Je bent dan precies op de helft van de toer, zie foto 2 van de collage.

In de vierde steek haak je (1 “anderhalf stokje, 2 stokjes), in de vijfde steek 2 halve stokjes en in de laatste steek 2 vasten. Haak met 1 halve vaste in de eerste steek van deze toer, knip de draad af en werk ‘m even terug. Je hoeft het niet helemaal af te hechten. Zelf heb ik een knoop gemaakt met de 4 begin- en einddraadjes. Zo is het bruikbaar als ophanglusje. Zie foto 3 van de collage.

Eitje, hé! En zo haak je net zoveel als je zelf wilt.

Ik heb een kronkelhazelaar in de tuin, daar kon best een tak vanaf.

Heel geschikt als paastak!

 

En dan kun je aan het stylen, welke vaas of pot het leukste is en zo. Ik kwam dat prachtige vaasje tegen, ik kreeg het kort geleden van m’n moeder. Wat een apart model en heel voorjaarsachtig, met dat geel.

Dan kom ik nog even terug op deze blog die ik twee weken geleden voor Breiclub.nl schreef, over het sjaaltje met gevallen steken. Daarin waren wat linkjes weggevallen. Inmiddels is mijn sjaaltje klaar en ik liet het donderdag al zien in mijn eigen blog. Daarin ook veel foto’s en nog wat tips en extra aanwijzingen. En die linkjes 🙂

Je leest ‘m hier.

 

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

 

En dat kan ook via

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Liefs van De Breimeisjes!

 

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Hubertine Heestermans
Door

Hubertine Heestermans

op 12 April 2019

Leuk, Akkelien ! prachtige foto's ! een mooie naam ook :Akkelien. een soort Weide-bloem. Ik vind het mooi werk al dat gebrei en gehaak !! Prettige Paasdagen voor jullie allemaal !

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 15 April 2019

Dank je wel! Ja, het lijkt een beetje op akelei, mijn naam. Vast fijne paasdagen! Hartelijke groet, Akkelien

Reactie plaatsen