Een babydeken breien
Alles over breien
Akkelien Smink
Alles over breien
3 min
0

Een babydeken breien

3 min
0

Een babydeken breien

Het is altijd bijzonder als er een baby op komst is. Zeker als het je eigen baby is. En ook als het bij iemand is die speciaal voor je is, zoals bij familie of zeer goede vrienden. Mensen die graag handwerken, willen dan graag zelf iets maken. Althans: dat geldt voor mij, heb jij dat ook?

Zo’n cadeau kan van alles zijn, van een knuffel tot een naamslinger. Over naamslingers schreef ik kort geleden al een blog, die lees je hier.

Een heel speciaal cadeau is een babydeken en daar vertel ik vandaag over.

Sinds ongeveer twee en een half jaar ben ik oud-tante van Marly. Haar moeder, mijn nichtje, had me gevraagd of ik een dekentje wilde haken en dat vond ik een hele leuke vraag. Ik haakte toen dit dekentje.

Dit jaar kreeg Marly een zusje en ik besloot ook voor het nieuwe kindje een dekentje te maken, maar deze keer wilde ik het breien. Ik was in het voorjaar al bezig met wolken breien voor de Summerschool. Ik besloot voor dit dekentje “gewoon” met 1 kleur te breien en bedacht een deken met wolken in rechte en averechte tricot.

 

Je kunt heel veel patronen voor babedekentjes vinden op het wereldwijde web, vooral op haakgebied. Breipatronen zijn er niet zoveel. Omdat ik denk dat zo’n deken met wolken super leuk is voor elke “wolk van een baby” besloot ik het patroon uit te werken. Daarom breide ik het dekentje nog een keer. Als materiaal koos ik Cahlista van Scheepjes. Dat is van 100 % katoen, een natuurlijk materiaal en dat is heel fijn voor een babydeken. Het is geschikt voor naald 4½ – 5 en dat betekent dat het lekker snel gaat. Het mag op 60 °C gewassen worden, dat is ook heel handig.

 

 

Nog even over de opzet. Ik heb zelf in de loop der tijden verschillende manieren geleerd. De laatste jaren was ik erg enthousiast over de gebreide manier. Nu heb ik daar weer een variatie op geleerd en dat wordt nét wat mooier.

Zie hier het verschil:

 

 

De eerste is hoe ik het tot nog toe deed, meerderen vanuit de vorige steek. De tweede wordt ook de kabelmethode genoemd, je maakt de steek dan tussen de twee steken ervoor. Dit geeft een rand die net wat steviger is. Hier vond ik een filmpje.

 

Er zijn heel veel manieren om het te doen. Wat is jouw favoriete manier van opzetten? Ik ga voorlopig voor de kabelmethode.

 

Het patroon deel ik op mijn eigen blog, omdat het anders een heel erg lange blog zou worden én omdat ik dan eventueel aanpassingen zelf kan doorvoeren.

 

Dit dekentje is ongeveer 60 x 84 cm geworden. Dat is een fijne maat voor een wieg en ook bruikbaar voor in de maxicosy. Je kunt het makkelijk groter maken of kleiner. In het patroon noem ik daar diverse mogelijkheden voor.

Dit is de link naar het gratis patroon: een-wolk-van-een-baby-deken.

 

 

Veel breiplezier als je deze deken gaat maken en gebruik de #eenwolkvaneenbabydeken als je foto’s deelt van jouw deken!

Deze blog is geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

 

Reacties
Categorieën