Lente in je bol
Lente in je bol

 

Het is een jeugdherinnering: langs de looproute naar school, vroeger toen ik nog een klein meisje was, was er een voortuin met een groot grasveld. In het voorjaar bloeiden er allemaal sneeuwklokjes, in de vorm van het woord L E N T E. Ik vond dat prachtig! Nu zou ik zelf nooit bloemen in zo’n vorm in m’n tuin planten, ik ben meer van de torteltuinen, en toch: ik koester die herinnering!

Dat inspireerde me om weer eens wat lentebollen te maken. Daar heb ik al eens eerder een blog over geschreven voor Breiclub.nl, die blog vind je hier (https://breiclub.nl/over-haken/tijd-voor-lentebollen/).

In die blog vind je het basispatroon van een gebreide bal, oftewel een bol.

Je kunt ze ook kleiner maken, voor de lentebolletjes van vandaag meerder ik tot 40 steken, dan brei ik ongeveer 14 toeren, gewoon 40 steken. Daarna begint het minderen.

Als je uiteindelijk weer 12 steken hebt, knip je de draad ruim af en haalt ‘m door alle steken. Maak de bol aan de onderkant dicht, vul op met fiberfill en maak dan ook de bovenkant dicht. Met de extra draad kun je een ophanglusje van ongeveer 30 lossen haken. Als je van plan bent de bollen op een schaal te leggen, kun je dat lusje achterwege laten.

 

Het woord L E N T E heb ik uitgetekend en dat patroon deel ik hier:

Je kunt het woord inbreien met een andere kleur, zoals ik deed bij deze BLOEMbol:

 

Voor als je iets wilt doen met het woord BLOEM, in deze blog vind je mijn telpatroon.

Als je inbreien lastig vindt, kies dan voor mazen. Je volgt dan de steken precies met naald en draad, zodat het net lijkt alsof het ingebreid is.

Borduren met kruissteekjes kan ook. Ik heb hiervoor de tweede Lente uit de teltekening gebruikt.

 

Het leek me leuk om het eens in reliëfsteken te breien, dus rechte en averecht steken. Het resultaat is een hele subtiele lentebol:

 

Deze keer heb ik ook wat andere variaties gemaakt. Bij de volgende bol heb ik wat vrijer geborduurd.

Je kunt ook een basisbol breien en die versieren met geborduurde bloemen of je kunt ze met kraaltjes, lovertjes of knoopjes versieren.

 

Wat extra informatie: de witte bollen heb ik gebreid met witte sokkenwol, op sokkennaaldjes van dikte 2. Je kunt deze bollen ook prima breien met katoen en iets dikkere naalden. Maak je eigen keuze van garen, waar je graag mee werkt. Neem niet te dikke naalden, anders wordt het breiwerk te los en zal de vulling zichtbaar zijn.

 

Mijn schaal met bloem- en lentebollen is inmiddels goed gevuld.

Lente, prachtig seizoen!

Wat is jouw favoriete jaargetijde?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

Reactie plaatsen