Voor Ma de liefste!
Voor Ma de liefste!

Het is bijna moederdag! De folders staan al enkele weken vol met cadeausuggesties. Op zich hoeft het van mij niet zo, grote cadeaus. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik deze keer een breiboek gevraagd heb. Terwijl ik eigenlijk van mening ben dat een aardigheidje veel leuker is. Helemaal als het zelfgemaakt is. Toen ik daar eens over nadacht kreeg ik zomaar een leuk ideetje: een onderzetter met een madeliefje erin: voor ma-de-liefste!

Misschien vind jij ze ook leuk en dan kun je meteen aan de haak. Ik heb het patroon hier voor je uitgewerkt.

Wat heb je nodig:

– restjes katoen in de kleuren geel en wit + een kleur voor de rand

– haaknaald, nummer 3

– schaar en naald voor het afhechten

Eerst even dit:

In dit patroon gebruik ik het anderhalve stokje, dat nog steeds niet in de haakboeken staat. Je haakt het zo:

Sla de draad 2x om de haaknaald en steek dan in de betreffende steek. Sla de draad om en haal de lus door de steek. Nu heb je 4 lussen op de haaknaald.

Sla de draad weer om de haaknaald en haal deze lus door 2 lussen. Nu heb je nog 3 lusse op de haaknaald.

Sla de draad nogmaals om de haaknaald en haal deze lus door de laatste 3 lussen.

Het patroon:

Begin met geel en haak in een magische ring 1 beginstokje (of 2 lossen) en 9 halve stokjes, dat zijn 10 steken.

Trek de magische ring dicht en ga door met wit en sluit daarmee de toer.

*1 halve vaste in de volgende steek, 4 lossen, 1 anderhalf stokje, 4 lossen, 1 halve vaste in dezelfde steek*, herhaal van * tot * 9x, zo heb je 10 bloemblaadjes.

Tip: In deze toer haak ik zelf de gele begin- en einddraad en de witte begindraad mee. Zo zijn deze direct afgewerkt.

Knip de draad af en hecht netjes af.

Het madeliefje is klaar.

Pak een kleur naar keuze en hecht aan op een bloemblaadje met een staande vaste. Doe dat in de achterste lus!

*3 lossen, 2 vasten in de achterste lus van het anderhalve stokje van het volgende bloemblaadje*, herhaal van * tot * tot je alle bloemblaadjes gehad hebt. Eindig met 3 lossen en 1 vaste in ‘t eerste bloemblaadje, naast de eerste steek van deze ronde. Je hebt nu 50 steken.

Haak spiraalsgewijs door en ook nu in de achterste lussen: in de eerste steek 2 vasten, *in elk van de 3 lossen 1 vaste, in de eerste steek op ‘t volgende bloemblaadje 1 vaste, in de 2e steek 2 vasten*, herhaal van * tot * voor alle bloemblaadjes, eindig met 1 vaste in de laatste steek, dus vlak voor die 2 vasten waarmee je deze toer begonnen bent. Nu heb je 60 steken. Haak een halve vaste in de eerste van die 2 vasten.

Nu komt de afsluitende rand: *sla 2 steken over, haak in de volgende steek 7 stokjes, sla 2 steken over haak in de volgende steek 1 halve vaste*, herhaal van * tot * tot je rond bent. In plaats van de laatste halve vaste kun je dit ook met behulp van een naald netjes afhechten.

Ik heb wat variaties gemaakt met verschillende kleuren rondom. Perfect cadeautje voor lieve mama’s. En ook voor anderen, bijvoorbeeld voor iemand die Margriet heet 😉

Ga jij deze onderzetters ook haken? Dan zou ik het heel leuk vinden als je het deelt op social media met #voormadeliefste, dan kan ik het zien!

📷 + ©Akkelien Smink

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

Reactie plaatsen