van wanten weten..
van wanten weten..

Van wanten weten

Februari, dat is statistisch gezien de maand waarin het vaakst een 11-stedentocht voor schaatsers georganiseerd is. En al lijkt de lente dichtbij, ik kan me ook nog wel een enorm pak sneeuw in maart herinneren. Dat was in 2005.
Een winters onderwerp durf ik daarom nog wel aan vandaag 😉
Deze blog gaat over wanten!

Op het internet en ook in de winkels zie ik vaak prachtige wanten met traditionele motieven, ze zijn meestal Scandinavisch. Dat inspireerde me. Ik wilde zelf een paar breien en ik gebruikte Friese elementen: de schuine strepen en pompeblêden.

Ik heb deze wanten gebreid met sokkenwol, Scheepjes Invicta Extra. Wat een mooie kleuren kun je kiezen! Ik koos uiteraard voor rood, wit en blauw.

Bij dit soort wanten brei je motieven in en dat kun je het beste doen met maximaal twee kleuren per toer. Een voordeel van het breien op deze manier: dan zijn de wanten dikker en daardoor lekker warm.

Zelf heb ik deze wanten gebreid met de methode waarbij je in beide handen een draad hebt, maar iedereen kan dat naar eigen inzicht doen. Meestal zijn er 4 steken per kleur, soms 5 steken. Dat vind ik zelf goed te doen zonder de draden extra te kruisen. In de rand met pompeblêden komt het voor dat er meer dan 5 steken te overbruggen zijn, daar heb ik de draden wel een keer om elkaar geslagen. Het mooiste is om die omslagen steeds op een andere plaats te doen.

Weet je wat zo leuk is? Er is een give-away verbonden aan deze blog! Ik mag een set van het benodigde garen weggeven, 3 bollen Scheepjes Invicta Extra, in de kleuren:
– Rood 1545
– Wit 1357
– Blauw 1428.
En daarbij krijg je uiteraard het patroon van de wanten.
Als je mee wilt doen, kijk dan op mijn Facebookpagina.

Ik bedacht dit patroon voor Friesland Post. Eerder ontwierp ik voor hen een muts, de verbeterde versie van dat patroon beschreef ik in deze blog voor Breiclub.nl.
Het jaar daarop bedacht ik een sjaal, meer over dat patroon kun je hier vinden.

Hartelijke groet!

Deze blog is met veel plezier geschreven door
Akkelien

Liefs van De Breimeisjes!

Je kunt De Breimeisjes ook volgen via
Blog: debreimeisjes.blogspot.com
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us