Vlas en linnen
Vlas en linnen

Iemand die graag handwerkt, houdt van garen. En wat zijn er veel soorten!

Wol, katoen, zijde, jute, maar ook acryl en allerlei combinaties. En linnen! Linnen is een natuurlijk materiaal en het wordt gemaakt van vlas.


 

Deze foto maakte ik een paar jaar terug in het noorden van Frankrijk. Het blijkt ook dichter bij huis verbouwd te worden. Vorige week reed ik met echtgenoot een deel van de “Vlasroute” https://www.vlasroute.nl/ in het noorden van Friesland. Een heel leuk uitje en het inspireerde me om deze blog te schrijven.


 

Er bestaan verschillende soorten vlas. Bij het vlasveld van de vorige foto zag ik allemaal varianten in wit en blauwtinten. Wist je dat de bloemetjes slechts 1 dag bloeien? Er zitten meerdere bloemen aan 1 steel, dus zo'n veld blijft wel een flinke tijd kleur houden. En het ziet er fantastisch uit, zo'n golvende wei vol blauwe bloemetjes.


 

Vlas wordt al heel lang geteeld, meer dan 6000 jaar! Je zou vlas kunnen verdelen in twee soorten, vezelvlas en olievlas. Olievlas is voor lijnzaadolie. Olievlas is korter, meer vertakt en wordt verbouwd voor het zaad: lijnzaad. Daar wordt dan weer olie van gemaakt.

 

Wat mij meer interesseert is vezelvlas. Deze soort wordt flink hoog, 80 tot 120 cm. 

Het is best een snel proces: het wordt in april gezaaid, bloeit in juni en half juli wordt het geoogst. Om zo lang mogelijke vezels te behouden, wordt het vlas met wortel en al uit de grond getrokken. 

 

Om er linnen van te maken moet er nog wel heel wat gebeuren. De vezels moeten van het stro gescheiden worden. Van de korte vezels kan touw gemaakt worden, de lange worden gebruikt voor textiel, bijvoorbeeld kleding. Daarvoor worden de vezels gesponnen zodat het garen wordt.

 

Een paar eigenschappen van linnen: het ademt goed en het draagt licht, heel prettig voor de zomertijd dus. Het kreukt vreselijk trouwens. Wel is het heel sterk, veel sterker dan katoen. Wat ook heel mooi is: het is ook nog eens milieuvriendelijk. Zeker als je het vergelijkt met katoen. 

 

Een onderdeel van de “Vlasroute” is een "aardappelautomaat" waar je diverse producten kunt kopen (uien, aardappels, kaas, etc.) en nu zijn er ook enkele vakjes waar een handwerkpakket in zit. Tot mijn grote vreugde was er nog zo'n pakket toen ik er kwam. En nu heb ik deze mooie bol linnen in huis:


 

Prachtig garen. Het is de bedoeling van het pakket dat ik er vlaggetjes  van haak en/of brei en daarop "vlasbloemetjes" borduur met dit linnen garen. Het lijkt me ook fantastisch garen voor een mooi zomertruitje of -vestje. Of een fijne sjaal.


 

Als je meer wilt weten over vlas en linnen, is het een leuk idee om eens naar een museum te gaan. Ik ontdekte dat er meerdere zijn. Misschien een leuk idee voor deze vakantietijd.

In de “Vlasroute” is een museum opgenomen waar de bewerking van vlas tot linnen te zien is. Dit museum heet Vlasmuseum “Het Braakhok” en is in het Friese Ee. https://www.itbraakhok.nl/

Er zijn meer musea met informatie over linnen:

In Koewacht (Zeeuws-Vlaanderen) is Museum ‘t Vlasschuurken. Dit is een info- en kenniscentrum over vlas en linnen. https://www.vlasmuseum.nl/

In Klundert (Noord-Brabant) is het Vlasserij-Suikermuseum. Dit museum behandelt vlas en suikerbiet. https://vlasserij-suikermuseum.nl/

In Kortrijk (België) is het museum Texture, het museum over vlas en textiel. https://www.texturekortrijk.be/

 

Heb jij wel eens iets gemaakt met linnen garen? En wat zijn jouw ervaringen? 

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

 📷 + © Akkelien Smink

 

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

 

En dat kan ook via 

  1. Facebook: @debreimeisjes
  2. Instagram: @debreimeisjes

Liefs van De Breimeisjes!

Corrie Boonstra
Door

Corrie Boonstra

op 15 Jul 2022

Wat een interessant stuk heb je geschreven Akkelien. Als we die kant opgaan is het zeker de moeite om die route te doen, kan die ook met de auto???. Door m’n rug kan ik momenteel niet zo goed fietsen

Reactie plaatsen