Leren breien met Breiclub.nl
Leren breien met Breiclub.nl

Bij Breiclub.nl krijg ik het liefst iedereen aan het breien. Niet alleen omdat het zo ontzettend leuk is, maar ook omdat het zoveel rust in je hoofd kan brengen. Breien is namelijk zeer ontspannend en je kunt zelf mooie dingen maken, zoals een heerlijk warme sjaal of een zachte deken voor op de bank. Twijfel je om te starten met breien, omdat je bang bent dat het je niet lukt? Met deze blog van Breiclub.nl leer ik iedereen breien! 


#1 Breinaalden en garen

Alvorens we beginnen met breien, is het natuurlijk belangrijk om breinaalden en garen te kopen. Wellicht heb je nog breinaalden en garen in huis liggen. Het is in dat geval wel belangrijk dat je goed kijkt om deze breinaalden en garen met elkaar ‘matchen’. Het is namelijk heel goed mogelijk dat jouw haaknaalden te groot of te klein zijn voor de wol die je hebt. Gelukkig is heel eenvoudig na te gaan welke wol je voor welke breinaalden nodig hebt, omdat dit vrijwel altijd op het etiket van de wol wordt aangegeven. Uiteraard kun je ook advies vragen aan de winkelmedewerkster of een mailtje sturen aan de klantenservice wanneer je online jouw breinaalden en garen koopt. 

Bron - søstrene grene


#2 Steken opzetten 

Zodra je de juiste breinaalden en het juiste garen in handen hebt, is het tijd om te beginnen met breien. De start van jouw breiwerk is het opzetten van de steken op jouw breinaald. Dit kan op veel verschillende manieren. De ene manier is in principe niet beter of slechter dan de andere, dus persoonlijke voorkeur is hierbij van belang. In de volgende video’s van Breistudio Kim en Handwerkles worden twee manieren van steken opzetten uitgelicht die bijzonder eenvoudig te volgen zijn. 

In deze video van Handwerkles worden steken opzet met de enkele opzet. Dit is vrijwel de eenvoudigste manier om breisteken op te zetten. Mirte laat duidelijk zien hoe je steken op deze manier op de breinaald zet, zodat je snel verder kunt met het echte werk. 

In deze video van Breistudio Kim wordt op een zeer duidelijke manier aangegeven hoe je steken opzet met de lange draad opzet. Kim noemt het de beste manier om steken op te zetten en hoewel ik van mening ben dat persoonlijke voorkeur voorop staat, is dit inderdaad een heel fijne manier om steken op te zetten. 

Bron - VTwonen

#3 De rechte steek 

Zodra de steken zijn opgezet, is het tijd om te gaan breien. Wanneer je start met breien, is het verstandig om te beginnen met een breiproject dat wordt gebreid met de rechte steek. De rechte steek is in principe de breisteek waar iedereen mee start en gaat als volgt: 

Je houdt de breinaald met de opgezette steken in jouw linkerhand en de ‘lege’ breinaald in de rechterhand. Je steekt de breinaald achterlangs in de eerste steek op jouw linkernaald. Je slaat de draad waar jouw bol aanzit linksom om de achterste breinaald heen en je steekt de breinaald voorlangs door de steek alvorens je deze laat afglijden. 

Ben je, net als ik, visueel ingesteld, dan brengt onderstaande video je meer duidelijkheid over de rechte steek én het geeft je direct de kans om aan je eerste breiproject te beginnen voor de laatste koude maanden. 

Met deze bijzonder duidelijke video van Sheep & Stitch maak je eenvoudig een heerlijke warme sjaal door enkel de rechte steek te gebruiken. 

Bron - maxandherb.com


#4 De averechte steek 

Voordat we gaan leren hoe we ons breiwerk van de breinaalden gaan halen, leren we een andere steek die over het algemeen als tweede steek wordt aangeleerd. De averechte steek is niet bijzonder lastig, maar vraagt wel iets meer concentratie dan de rechte steek. De averechte steek wordt als volgt gebreid: 

Net als bij de rechte steek houden we onze breinaald met de opgezette steken in onze linkerhand en onze ‘lege’ breinaald in de rechterhand. Anders dan bij de rechte steek haal je bij de averechte steek de draad naar voren, zodat deze voor je rechternaald wordt gehouden. Je steekt jouw rechternaald van achter naar voren in de steek en haalt jouw draad wederom linksom om de bovenste haaknaald heen. Je haalt de steek door en je laat deze afglijden. Uiteraard heb ik voor de averechte steek ook een duidelijke video voor je gevonden. 

In deze video van Breistudio Kim laat Kim zien hoe je de averechte steek breit. 

Bron - studioknitsf.com

#5 Afkanten 

We sluiten de blog van vandaag af met het afkanten van ons breiwerk. Door ons breiwerk af te kanten, zorgen we ervoor dat ons breiwerk niet uit elkaar valt op het moment dat we onze breinaald verwijderen. In dezelfde video van Sheep & Stitch zie je dat het afkanten van je breiwerk eigenlijk een koud kunstje is. 

Bron - breistudiokim.nl


Ik wens je veel plezier met jouw eerste breiwerk, laat je weten hoe het is gegaan? Fennie
Door

Fennie

op 09 Mar 2023

Hoi Heb j e ook een patroon van vest zonder naden?? Op rondbreinaald 3a4!! Met raglamouw. Zou dat graag willen leren. Groet, Fennie van Dijk.

Jo de Boer
Door

Jo de Boer

op 10 Mar 2023

Goede morgen mevrouw, Ik ben geheel linkshandig maar brei rechts maar moet wel goed opletten.

Reactie plaatsen