Kerstsjaal van sokkenwol
Kerstsjaal van kerstsokkenwol


Inmiddels zijn het al minder dan 50 dagen tot kerst! Hoog tijd voor een kerstproject.

In mijn vorige blog die ik voor Breiclub.nl schreef, liet ik zien dat ik nog een bol sokkengaren had, een kersteditie. Op dat moment dacht ik dat het kerstsokken gingen worden. Dat idee is inmiddels veranderd. Op zich zie je altijd weinig van de sokken die je draagt en daar vind ik het garen té leuk en mooi voor.


Het is met dit garen zo, dat het een bepaald kleurpatroon heeft. Dat komt het beste uit bij een  bepaald aantal steken, zoals bij sokken. Dat gegeven en een nieuwe breinaald zorgden voor het idee dat ik vandaag met jullie deel.

Kijk, dit is de nieuwe breinaald:


Dit heet een sokkenwonder. Ik had erover gelezen en hoorde kort geleden van een bevriende breister dat het fantastisch werkt. Dat wilde ik zelf ook wel eens uitproberen en ik bestelde er twee. Het idee is dat je hierop een sok rondbreit en je hoeft dan nooit van naald te wisselen. Zo heb je geen rare naden op de overgangen. En je krijgt ook nooit “ruzie” met al die naalden. Deze ene gaat ook echt niet uit je breiwerk vallen.

Voor dit project heb ik naalddikte 3 gekozen. Ik heb eerst 65 steken op een gewone sokkennaald opgezet en ben toen gaan breien met dit sokkenwonder. De laatste steek heb ik samen gebreid met de eerste en vanaf dat moment brei ik door en door en door.Zo’n sokkenwonder heeft een langere en een kortere naaldpunt. Als je rechtshandig bent, houd je de langere punt in je rechterhand, een linkshandige neemt de langere punt in de linkerhand.


Het is nu niet meer “nog 1 toer en dan stop ik”, ik wil breien tot de volgende kleurovergang. En dan nog een randje erbij, zo leuk hoe het patroon vanzelf tevoorschijn komt!


Inmiddels heb ik bijna de helft van de bol opgebreid en al zo’n 50 cm. Ik wil graag een col die ik 2x om kan slaan en dat lijkt zeker te lukken. Als ik genoeg lengte heb, hecht ik de steken af en naai begin en eind aan elkaar. Als je benieuwd bent naar het eindresultaat: ik laat ‘m vast en zeker zien op social media en m’n eigen blog, zie onderaan deze blog.


Ik verheug me zelf echt op deze kerstsjaal! Die is vast op tijd klaar, want het is een heerlijk project: lekker breien zonder na te denken.

Nog even over het garen: dat heet Flotte Socke en is van Rellana Garne. Er is ieder jaar een nieuwe kersteditie van dit garen. Die van dit jaar is ook erg leuk.

Het breit heerlijk met zo’n sokkenwonder. Ik weet nog niet uit ervaring hoe dat gaat met sokken. Ik heb begrepen dat er wel gewisseld wordt naar andere naalden, vooral bij de teen.

Heb jij er al ervaring mee? En heb je misschien leuke tips?

Laat het weten in de reacties!

📷 + © Akkelien Smink

Deze blog is met veel plezier geschreven door

 

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

  1. Facebook: @debreimeisjes
  2. Instagram: @debreimeisjes

Liefs van De Breimeisjes!

Reactie plaatsen