Rond breien met 2 kleuren: een eitje
Rond breien met 2 kleuren: een eitje

Rondbreien, dat kan ik wel. Ik heb al heel wat sokken gebreid! Ook telefoonhoesjes, een kussen en een paar sjaals rolden van mijn sokken- en rondbreinaalden. Over het algemeen heb je een mooi naadloos resultaat. Als je met meerdere kleuren werkt, is het wel eens even puzzelen. Met rondbreien zit de laatste steek van de vorige toer náást de eerste steek van de nieuwe toer. Dan heb je vaak toch een rare overgang.


Kort geleden las ik ergens over de Helix-methode. Dat levert een mooie spiraal van de kleuren op. Kort uitgelegd brei je steeds met kleur A tot ongeveer 8 steken voor je geëindigd bent met kleur B. Dan neem je die 8 steken averecht over zonder te breien met de draad achter het werk. Vervolgens brei je verder met kleur B tot ongeveer 8 steken voor je geëindigd bent met kleur A. Ook nu neem je die 8 steken averecht over zonder te breien met de draad achter het werk. Nu ga je weer verder breien met kleur A.
Ik heb er wat mee geëxperimenteerd. Het blijkt bij het breien op 4 naalden nog makkelijker te gaan. In plaats van de steken over te nemen, sla je eigenlijk steeds even een naald over.

Zo rolden er wat eierwarmers van m’n naalden

Dat is leuk voor Pasen! Ik heb 2 versies gemaakt. Als je liever mindert, kies dan voor de bottom up-versie. Vind je meerderen leuker? Dan kies je voor de bottom down-versie.


Je hebt per eierwarmer 2 kleuren garen nodig en 5 (sokken)breinaalden die bij het garen passen. Zelf heb ik gebreid met acryl garen en naalden van dikte 3½.

Verder heb je een naald en een schaar nodig om af te hechten.


Let op: Mocht je voor dunner garen en/of dunnere naalden kiezen, dan moet je misschien het aantal steken aanpassen.


Let op: in de beschrijving gebruik ik de term “naald”. Dat is echt 1 breinaald. Het gaat om een breiwerk dat opgezet is op 4 naalden, waarbij je breit met naald nummer 5.Bottom up, oftewel onderaan beginnen:


Zet met kleur A 28 steken op, verdeeld over 4 naalden.

Brei 4 of 5 toeren boordsteek 1 recht, 1 averecht.

Brei hierna ongeveer de steken van 2 van de 4 naalden recht met kleur 1. Sla naald 3 even over.

Hecht bij naald 4 aan met kleur B en brei 2 van de 4 naalden (je breit nu over 1 naald waar je net kleur A hebt gebreid). Sla de volgende naald even over. *Brei 2 naalden met kleur A, sla de volgende naald over, brei 2 naalden met kleur B, sla de volgende naald over*.Herhaal van * tot * en blijf de kleuren steeds afwisselen op deze manier tot je de gewenste hoogte hebt, 4½ tot 5 cm. Dan ga je minderen.

Doe dat bijvoorbeeld zo: brei steeds de vierde en de vijfde steek samen.

Zelf heb ik in dit deel nog een tijd de kleuren ook afgewisseld, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om nu met 1 kleur verder te gaan. Op het eind heb ik ook sneller gewisseld, een beetje op gevoel. Uiteindelijk houd je 4 steken over. Zet die allemaal op 1 naald en brei nu een paar centimeter i-cord. Daarvoor schuif je de steken naar de andere kant van de breinaald, draai deze om en brei de steken recht.
Dit herhaal je tot je een koordje hebt van ongeveer 6 cm. Knip de draad af en haal ‘m door alle steken. Hecht af en steek het draadje naar binnen, ik heb ‘m door het i-cord heen geregen.Bottom down, van boven naar beneden:


Nu begin je juist met het i-cord. Zet daarvoor 4 steken op 1 naald. *Schuif ze naar de andere kant van de naald, draai de naald om en brei de steken recht*. Herhaal van * tot * tot je een koordje hebt van ongeveer 6 cm.

Meerder 4 steken, bijvoorbeeld door in elke steek eerst voor een rechte steek te breien en dan achter in te steken en nog een steek te breien.

Let op: uiteraard mag je ook op een andere manier meerderen.

Verdeel direct de 8 steken over 4 naalden.

Meerder nu steeds op elke naald een steek, totdat je in totaal 28 steken hebt.
Op enig moment kun je de tweede kleur erbij pakken. Ik deed dit toen ik 12 steken had.

Ook nu brei je steeds *2 naalden met kleur A, 1 naald overslaan, 2 naalden met kleur B, 1 naald overslaan*.

Als je uiteindelijk 28 steken hebt, kun je het deel tussen * en * doorbreien. En dan zonder verder te meerderen.

Brei tot het mutsje 4 á 5 cm meet. Brei een toer recht in de kleur van de boord en daarna nog 4 of 5 toeren boordsteek 1 recht, 1 averecht en hecht af. Hecht alle begin- en einddraadjes af.
Bij beide mutsjes kun je een knoop in het stukje i-cord leggen.
Dat is leuk op de ontbijttafel straks met Pasen!

Je kunt het ook aanpassen op de kleuren van je favoriete tafelkleed. Of maak vast rood met witte eierwarmers voor de kerst. Dan heb je in ieder geval nog tijd genoeg 😉📷 + © Akkelien Smink


Deze blog is met veel plezier geschreven door


Akkelien SminkVolg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/


En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

Reactie plaatsen