Gebreid in de zomermaanden
Gebreid in de zomermaanden

Wat een warme zomer hadden we dit jaar! Ook in die warme tijd heb ik nog best veel gehandwerkt. Jij ook? Vandaag kom ik terug op een paar blogs die ik een tijdje terug schreef en laat je wat van mijn zomerse breiwerkjes zien.

Sneakersokken breien

Eind juni schreef ik in deze blog over het breien van sneakersokjes. Ik had iets minder dan de helft over en hoopte nog een paar te kunnen breien. Dat is gelukt!

Deze sokken heb ik gebreid op pendikte 3 en met 56 steken. Ik heb gekozen voor een heel klassiek patroon. De boord brei ik tegenwoordig altijd met boordsteek 1 gedraaid recht, 1 averecht. Daarna ben ik overgegaan op 3 recht, 1 averecht.

Uiteindelijk heb ik zelfs nog ongeveer 2 gram van de wol over.Vlas en Linnen slinger en sjaal

In juli schreef ik deze blog over vlas en linnen. Toen wij zelf de vlasroute reden, had ik een handwerkpakket gekocht om een slinger mee te maken. Als "Breimeisje" koos ik voor de gebreide versie van het bijgeleverde patroon:

Het garen vind ik prachtig. En het stoere effect is ook leuk. Toch werkt het niet fijn, dus van dit garen ga ik iets ander maken.. De vlaggetjes maak ik waarschijnlijk nog wel een keer, van ander garen.

Er zat ook een bol linnen garen bij waarmee vlasbloemetjes op de vlaggen gemaakt kunnen worden. Dát garen is al gebruikt voor iets heel anders. Ik heb er een sjaaltje mee gemaakt.


Omdat ik slechts 1 bol had, heb ik gekozen voor een sjaal met gevallen steken. Deze versie heb ik rond gebreid. Op een rondbreinaald van dikte 4½ heb ik 132 steken opgezet. Je kunt voor een ander aantal kiezen, als het maar deelbaar is door 3.

Vervolgens brei je 1 toer recht, 1 toer averecht. Het is handig om een steekmarkeerder te plaatsen op het begin van de toer.


Als het garen bijna op is, komt er een haaknaald aan te pas.

Let op: je hebt wel redelijk wat garen nodig, omdat je ook lossen haakt! Zelf heb ik weer 2 toeren uitgehaald, omdat ik wat te ver was doorgegaan. Nu hecht je de steken af.

Dit gaat zo:

Haak 1 vaste in de eerstvolgende steek, *5 lossen, sla 1 steek over (en laat deze "vallen"), haak in de eerstvolgende 2 steken elk 1 vaste*, herhaal tot het eind en eindig met 1 vaste in de laatste steek.


Nu is er al een col, alleen moeten die "gevallen" steken nog even een handje geholpen worden. Je trekt het breiwerk wat uit elkaar, zodat deze gevallen steken gaan “ladderen”. Zo wordt de col mooi wat breder en luchtiger. En dat luchtige past heel goed bij dit garen.


Tot slot hecht je begin- en einddraad af en klaar is de zomerse colsjaal. Van 1 bolletje linnen!


Ik ben er heel blij mee. Ook leuk om eens met linnen te werken. Zeker voor herhaling vatbaar. Heb jij er al eens iets mee gemaakt? Wat zijn jouw ervaringen?


Deze blog is met veel plezier geschreven door Akkelien Smink (📷 + © Akkelien Smink)


Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

Reactie plaatsen