Hele kleine sokjes breien
Hele kleine sokjes breien

Hele kleine sokjes

Sokken breien vind ik leuk om te doen. Deze zomer schreef ik hierover in deze blog dat het ook zo’n leuk vakantieproject is. Eind september genoot ik weer van vakantie. Onze zoon was niet mee, hij loopt stage momenteel en juist toen kreeg ik bericht dat een collega van hem een dochtertje had gekregen. Ik had toevallig sokkenwol én breinaalden bij me, dus ik besloot sokjes te maken, hele kleine sokjes. In deze blog zal ik vertellen hoe ik de sokjes maakte.

Wat heb je nodig:

Het garen dat ik gebruikt heb is Our Tribe van Scheepjes. Heerlijk zachte sokkenwol, van 70% Merino Superwash en 30% Polyamide. Dit mag in de wasmachine, heel prettig voor babykleding. Uiteraard kan het van alle soorten sokkenwol.

Deze sokjes heb ik gebreid met sokkennaalden nr. 2½.

Verder heb je natuurlijk een schaar en een naald nodig voor het afwerken.

Hoe brei je de sokjes:

Voor een sok zet je in principe een aantal steken op dat deelbaar is door 4. Ik heb een voor mij nieuwe methode van opzetten ontdekt, een zeer rekbare methode. Hier is de link, met een filmpje: https://www.garnstudio.com/video.php?id=229&lang=nl

Met deze methode zet je 33 steken op, dat kan gewoon op 1 naald.

Als boordsteek gebruik ik deze keer 1 r, 1 av.

Je breit de eerste naald in boordsteek en verdeelt dan direct de steken over 4 naalden. De laatste en de eerste steek brei je samen, av, want dat is aan de beurt.

Nu heb je 32 steken, verdeeld over 4 naalden en je breit verder rond, nog 19 toeren, steeds 1 r, 1 av.

Dan komt de hiel, hiervoor brei je over de helft van de steken, 16 dus. Die andere 16 wachten een tijdje, dat wordt straks de bovenvoet.

Je breit 1 naald recht en 1 naald averecht, 14 toeren lang. Dat is 2 toeren minder dan dat je steken hebt.

Omdat ik aan die lieve kleine babyvoetjes dacht, heb ik in dat hielflapje een hartje gebreid. Dat is optioneel. Dat hartje heb ik ook in de bovenvoet en aan de onderkant van ‘t sokje gebreid. Zo’n klein kindje ligt vooral, dan is ‘t wel leuk, zo’n hartje onder het voetje.

Dit is m’n teltekening:

Voor je aan de voet kunt beginnen moet je eerst de kleine hiel doen. Dat gaat zo:

Brei recht tot 2 steken voorbij het midden, in dit geval dus 10 steken. Dan brei je 2 steken samen door de achterlussen en nog 1 steek recht. Keer het werk.

1 steek averecht afhalen, 5 averecht, 2 averecht samenbreien, 1 averecht, keren.

*1 steek afhalen en brei recht tot 1 steek voor het “gaatje”. 2 steken samen breien door de achterlussen, 1 steek recht, keren

1 steek averecht afhalen, brei averecht tot 1 steek voor het “gaatje”. 2 steken averecht samenbreien, 1 steek averecht, keren*

Herhaal van * tot * tot je alle steken van de hiel verwerkt hebt. Je houdt 10 steken over (zie het begin aantal steken van de kleine hiel).

Nu brei je die 10 steken en dan neem je steken op aan de zijkant van het hielflapje, neem 8 steken op. Brei dan de 16 steken die een tijdje in de wacht zaten, brei ze recht. Dan neem je weer 8 steken op aan de andere zijkant van het hielflapje. Verdeel ze weer over 4 naalden, de 16 van de bovenvoet staan al verdeeld over de 2 naalden, de rest van de steken verdeel je ook.

Nu heb je te veel steken, het moet teruggebracht worden tot het oorspronkelijke aantal, 32 dus.

Dat doe je zo:

Je breit afwisselend 1 toer alle steken recht en 1 toer waarin je twee minderingen maakt, in de delen direct naast de bovenvoet. Je mindert aan het begin van de eerste naald van de ondervoet: brei 1 steek recht, brei 2 steken samen door de achterlussen. Dan brei je de ondervoet en aan het eind van de tweede naald minder je weer, als je nog 3 steken voor  het einde bent: brei 2 steken samen, 1 steek recht.

Dus steeds een toer zonder mindering en dan een toer met mindering. Als je weer 32 steken hebt, kun je alle steken tricot breien. En bijvoorbeeld die hartjes inbreien, onder en boven de voet.

Als je zo’n 12 toeren gebreid hebt (het hartje + 2 toeren) kun je met de teen beginnen.

De teen wordt in tricot gebreid en je voert de minderingen uit aan de beide zijkanten van de bovenvoet en aan beide zijkanten van de zool.

Minderingen aan het begin van de naald: 1 steek recht, 2 steken samenbreien door de achterlussen

– Minderingen aan het eind van de naald, 3 steken voor het einde: 2 steken samenbreien, 1 steek recht

Afwisselend:

1 toer met minderingen (28)

1 toer gewoon breien

1 toer met minderingen (24)

1 toer gewoon breien

1 toer met minderingen (20)

1 toer met minderingen (16)

1 toer met minderingen (12)

1 toer met minderingen (8)

Er zijn nu 4 steken op de bovenvoet en 4 steken op de zool.

Nu trek je de hele sok door de opening en hecht je het aan de binnenkant af:

De 4 steken van de bovenvoet op 1 naald en de 4 steken van de zool op 1 naald.

Brei met een derde naald steeds van beide naalden 1 steek recht samen en als er 2 naalden op je rechternaald staan haal je de achterste over de voorste steek. Zo door tot je alle steken afgehecht hebt.

Als je dat nog nooit gedaan hebt, dan raad ik je dit filmpje aan, daar zie je precies de bedoeling, als is het met een grotere sok en met wat meer steken.

Draad afknippen en begin en einddraad afhechten.

En dan nog zo’n sokje breien!

Het leuke van deze zelfgebreide sokjes is dat ze best lang zullen passen. Er zit veel rek in, zeker door die rekbare boord!

En betere cadeautjes zijn er niet, hé, zelfgemaakt, met véél liefde én aandacht ❤️

Durf je het niet aan om een babysokje op zoveel naalden te breien? Kijk dan even naar deze blog, dat zijn sokjes met dezelfde steken, recht en averecht, maar dan op 2 naalden.

Heb jij wel eens babysokjes gemaakt? En wat is je favoriete patroon?

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

miranda
Door

miranda

op 24 Nov 2019

wat schattig deze sokjes ,misschien glijden ze binnenkort ook nog van mijn naalden als de babydeken voor mijn buurvrouw af is een paar bijpassende sokjes voor mijn nieuwe buurmeisje wat in feb verwacht wordt

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 24 Nov 2019

Wat leuk! Ook dat je een dekentje maakt voor dit kindje!

Reactie plaatsen