Spookjes haken
Spookjes haken

De herfst is in het land! Niet gek, want het is inmiddels oktober! Ik heb mijn gehaakte pompoenen opgezocht en al een gezellig hoekje gecreëerd. Op mijn blog zocht ik naar nog wat inspiratie en ik vond gehaakte spookjes terug. Die waren destijds bedoeld voor de goedgemutste breicampagne, maar ik heb ze toen eerst gebruikt als decoratie.
Leuk genoeg om hier uit te leggen hoe je ze maakt!


Wat heb je nodig?
– wit garen
– restje zwart garen
– bijpassende haaknaald
– schaar en naald om draadjes af te hechten


Werkwijze:

De spookjes haak je spiraalsgewijs. Je kunt met een steekmarkeerder of een draadje het begin van de toer markeren.
Begin met een magische ring en haak daarin 6 vasten (6)
Toer 2: in elke steek 2 vasten (12)
Toer 3: *in de eerstvolgende steek 1 vaste, in de volgende steek 2 vasten*, herhaal dit de hele toer (18)
Toer 4: 1 vaste in de eerste steek, *2 vasten in de volgende steek, in de volgende 2 steken elk 1 vaste*, herhaal dit tot einde toer, maar eindig met 1x 1 vaste (24)
Toer 5: in elke steek 1 vaste (24)

Nu kun je kijken of je spookje al breed genog is.
Als je wat dunner garen gebruikt of gewoon een “dikker” spook wilt, dan meerder je ook in de volgende toer weer 6 steken.
Als je wat dikker garen gebruikt, is het waarschijnlijk al goed van formaat. Ik haakte nu met acryl en haaknaald 3½, 24 steken vond ik genoeg.

Een extra meerdering kan zo:
Toer 6: *in de eerstvolgende 3 steken elk 1 vaste, in de volgende steek 2 vasten*, herhaal van * tot * tot einde toer (30)

Nu kun je een aantal toeren haken zonder meerderen. Ik zou zeker 8 tot 10 toeren doen, maar je mag het zelf weten.

Het is leuk om als afsluiting een randje te haken met afwisselend vasten, halve stokjes en stokjes, zo krijg je een golvende rand. Ik deed het zo: *in de eerste steek 1 vaste, de volgende steek 2 halve stokjes, volgende steek 1 stokje, volgende steek 2 halve stokjes*, van * tot * herhalen tot je rond bent.
Je kunt dit niet fout doen, probeer gewoon maar wat. Leuk als ze een beetje verschillend worden. Hecht het begin- en einddraadje af.
En dan is je spookje klaar.

Nou ja, nog even een gezichtje borduren: 2 ogen en een mond, meer hoeft het niet te zijn.
Je kunt ze met nylondraad ophangen, dan lijkt het net of ze zweven! Ze zijn ook goed te gebruiken als eierwarmer. Of zou dat afschrikken ‘s ochtens vroeg?


Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via
• Facebook: @debreimeisjes
• Instagram: @debreimeisjes
Liefs van De Breimeisjes!

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us