arrow_drop_up arrow_drop_down
18 november 2018 

Breiboek review: “Klømpelømpe”

Boekreview

In oktober kwam een prachtig breiboek uit: “Klømpelømpe, de vier seizoenen”.

Het boek is gemaakt door de Noorse vriendinnen Hanne Andreassen Hjelmås en Torunn Steinsland. Torunn leerde breien toen ze in verwachting was van haar eerste kind, Hanne leerde breien van haar oma. In het boek worden ook wat tips van de oma van Hanne gedeeld.

Dit boek staat vol met breipatronen, voor het hele gezin. Zowel voor kinderen tot een jaar of 14 als dames en heren biedt het iets leuks. Het boek is verdeeld in de volgende hoofdstukken: Winter, Pasen, Feest- en hoogtijdagen, Zomer, Crèche en school, Herfst en Kerst. Je vindt daarin patronen voor alle seizoenen én voor verschillende feestdagen.

Er worden verschillende steken gebruikt. Eenvoudige met recht en averecht, en ingewikkelder met ajour en uiteraard ook Noorse patronen om in te breien. Er zijn patronen voor sokken, mutsen, truien, vesten, wanten, een kruippakje, rokjes, vesten en zelfs een doopjurk. En een prachtig babydekentje:

Van veel patronen is een kinder en een volwassen versie uitgewerkt en dan ook nog in diverse maten. Dus een luchtig rokje voor moeder én dochter en een lekker dik vest voor vader én zoon.

Ik ben helemaal weg van het “fijngebreide Alise-vest”. Dit is te vinden in het hoofdstuk “feest- en hoogtijdagen”. Het voorpand is gebreid in tricotsteek, het achterpand met een mooie ajoursteek:

Een klein nadeel vind ik dat al het gebruikte garen Noors is en vast en zeker lastig verkrijgbaar in mijn woonplaats. Ik denk dat een goede wolwinkel kan adviseren welk alternatief je het beste kunt kiezen. Bij alle patronen staat wel een stekenverhouding. Dat zal zeker helpen om tot het gewenste resultaat te komen.
Zelf ben ik al begonnen aan een patroon van babysokjes:


Ik vind het een mooi vormgegeven boek met sfeervolle foto’s. De foto’s in deze blog zijn door mij gemaakt, maar alle credits zijn voor Hanne Andreassen Hjelmås. Ik heb er zelfs voor gekozen om deze keer niet in elke foto “Liefs van De Breimeisjes” te zetten.

Is dit nu niet bij uitstek een boek om op je verlanglijstje te zetten?
En vraag je het dan aan Sint of aan de kerstman?

Nog wat gegevens:
Titel: Klømpelømpe, de vier seizoenen
Auteurs: Hanne Andreassen Hjelmås en Torunn Steinsland
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Aantal pagina’s: 200
Het boek heeft een harde kaft
Meer dan 60 patronen!
ISBN: 978 94 0160 976 0
Prijs: € 19,99

Deze blog is met veel plezier geschreven door
Akkelien

Liefs van De Breimeisjes!
Je kunt De Breimeisjes ook volgen via
Blog: ⦁ debreimeisjes.blogspot.com
Facebook: @debreimeisjes
⦁ Instagram: @debreimeisjes

Ik ben één van de ambassadeurs van Breiclub.

Wij bloggen hier beurtelings, iedere zondag.

Volg je ook Alexa, Wietske en Sietske? Je vindt hun blogs hieronder:

Amilishly, Lief Gehaakt en Siets aan de Haak

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Annemiek

Door

Annemiek

op 18 November 2018

Wat een mooi boek! Ik wil heel graag een Noorse trui breien. Misschien staat er wel een mooi patroon in jouw boek?

De Breimeisjes
Judith van der Leeden

Door

Judith van der Leeden

op 1 March 2019

Hallo Akkelien, leuk dat je ook helemaal weg bent van het Alise-vestje. Ik ook! Ik ben begonnen met het vestje voor mijn zesjarige dochter met het garen Fabel van Garnstudio (de stekenverhouding klopt). De boord ziet er veelbelovend uit. Alleen ik kan nu niet verder, want ik begrijp het telpatroon niet. Ik zie wel het telpatroon (voor het achterpand) voor het damesvestje maar niet voor de kindermaat. Weet jij hoe het zit? Ik hoor het graag, want ik kan niet wachten met verder breien! Groet, Judith

Akkelien

Door

Akkelien

op 8 April 2019

Hallo Judith, sorry, ik zie je opmerking nu pas, bij toeval! Ik heb direct het boek erbij gepakt. Ik denk dat ze bedoelen dat je tussen die markeerders het patroon breit dat ook voor de volwassen maat geld. Maar het is inderdaad niet heel erg duidelijk. Ik ben zelf nog niet begonnen, wegens té veel andere projecten. Ik hoop dat je al verder bent gekomen inmiddels en anders dat dit je op weg helpt! Hartelijke groet, Akkelien

Reactie plaatsen

Meedoen met de Mystery Blanket '19? Start: 1 december 2019

Maak een breideken of een haakdeken in het thema Butterflies. Kies nu jouw kleurenpakket!