Breiboek review: “Klømpelømpe”
Breiboek review: “Klømpelømpe”

Boekreview

In oktober kwam een prachtig breiboek uit: “Klømpelømpe, de vier seizoenen”.

Het boek is gemaakt door de Noorse vriendinnen Hanne Andreassen Hjelmås en Torunn Steinsland. Torunn leerde breien toen ze in verwachting was van haar eerste kind, Hanne leerde breien van haar oma. In het boek worden ook wat tips van de oma van Hanne gedeeld.

Dit boek staat vol met breipatronen, voor het hele gezin. Zowel voor kinderen tot een jaar of 14 als dames en heren biedt het iets leuks. Het boek is verdeeld in de volgende hoofdstukken: Winter, Pasen, Feest- en hoogtijdagen, Zomer, Crèche en school, Herfst en Kerst. Je vindt daarin patronen voor alle seizoenen én voor verschillende feestdagen.

Er worden verschillende steken gebruikt. Eenvoudige met recht en averecht, en ingewikkelder met ajour en uiteraard ook Noorse patronen om in te breien. Er zijn patronen voor sokken, mutsen, truien, vesten, wanten, een kruippakje, rokjes, vesten en zelfs een doopjurk. En een prachtig babydekentje:

Van veel patronen is een kinder en een volwassen versie uitgewerkt en dan ook nog in diverse maten. Dus een luchtig rokje voor moeder én dochter en een lekker dik vest voor vader én zoon.

Ik ben helemaal weg van het “fijngebreide Alise-vest”. Dit is te vinden in het hoofdstuk “feest- en hoogtijdagen”. Het voorpand is gebreid in tricotsteek, het achterpand met een mooie ajoursteek:

Een klein nadeel vind ik dat al het gebruikte garen Noors is en vast en zeker lastig verkrijgbaar in mijn woonplaats. Ik denk dat een goede wolwinkel kan adviseren welk alternatief je het beste kunt kiezen. Bij alle patronen staat wel een stekenverhouding. Dat zal zeker helpen om tot het gewenste resultaat te komen.
Zelf ben ik al begonnen aan een patroon van babysokjes:


Ik vind het een mooi vormgegeven boek met sfeervolle foto’s. De foto’s in deze blog zijn door mij gemaakt, maar alle credits zijn voor Hanne Andreassen Hjelmås. Ik heb er zelfs voor gekozen om deze keer niet in elke foto “Liefs van De Breimeisjes” te zetten.

Is dit nu niet bij uitstek een boek om op je verlanglijstje te zetten?
En vraag je het dan aan Sint of aan de kerstman?

Nog wat gegevens:
Titel: Klømpelømpe, de vier seizoenen
Auteurs: Hanne Andreassen Hjelmås en Torunn Steinsland
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Aantal pagina’s: 200
Het boek heeft een harde kaft
Meer dan 60 patronen!
ISBN: 978 94 0160 976 0
Prijs: € 19,99

Deze blog is met veel plezier geschreven door
Akkelien

Liefs van De Breimeisjes!
Je kunt De Breimeisjes ook volgen via
Blog: ⦁ debreimeisjes.blogspot.com
Facebook: @debreimeisjes
⦁ Instagram: @debreimeisjes

Ik ben één van de ambassadeurs van Breiclub.

Wij bloggen hier beurtelings, iedere zondag.

Volg je ook Alexa, Wietske en Sietske? Je vindt hun blogs hieronder:

Amilishly, Lief Gehaakt en Siets aan de Haak

Annemiek
Door

Annemiek

op 18 Nov 2018

Wat een mooi boek! Ik wil heel graag een Noorse trui breien. Misschien staat er wel een mooi patroon in jouw boek?

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 18 Nov 2018

Er staan meerdere patronen voor truien in!

Judith van der Leeden
Door

Judith van der Leeden

op 01 Mar 2019

Hallo Akkelien, leuk dat je ook helemaal weg bent van het Alise-vestje. Ik ook! Ik ben begonnen met het vestje voor mijn zesjarige dochter met het garen Fabel van Garnstudio (de stekenverhouding klopt). De boord ziet er veelbelovend uit. Alleen ik kan nu niet verder, want ik begrijp het telpatroon niet. Ik zie wel het telpatroon (voor het achterpand) voor het damesvestje maar niet voor de kindermaat. Weet jij hoe het zit? Ik hoor het graag, want ik kan niet wachten met verder breien! Groet, Judith

Akkelien
Door

Akkelien

op 08 Apr 2019

Hallo Judith, sorry, ik zie je opmerking nu pas, bij toeval! Ik heb direct het boek erbij gepakt. Ik denk dat ze bedoelen dat je tussen die markeerders het patroon breit dat ook voor de volwassen maat geld. Maar het is inderdaad niet heel erg duidelijk. Ik ben zelf nog niet begonnen, wegens té veel andere projecten. Ik hoop dat je al verder bent gekomen inmiddels en anders dat dit je op weg helpt! Hartelijke groet, Akkelien

Annie
Door

Annie

op 23 Aug 2019

beste lezers van deze site, Ik ben op zoek naar het boek wat hiervoor uitkwam; klompelompe, breien voor baby's en kinderen. isbn: 978 94 0160 616 5 Kan iemand mij op weg helpen om het te kopen. ik ben oma van ( binnenkort) 6 kleinkinderen en onze kinderen zijn dol op deze patronen.

Annie
Door

Annie

op 23 Aug 2019

ter aanvulling, ik zoek dus het boek Klompelompe. Nu ik mijn bericht nalees, zie ik dat het verwarrend overkomt. groet annie

Lucie
Door

Lucie

op 29 Jan 2020

Ik heb het uit de bieb!

Noëline
Door

Noëline

op 22 Feb 2020

ik wil heel graag het babydekentje blz 166 van het Noorse boek Klompelompe breien, maar de steek staat niet goed (klopt niet) beschreven. Op you tube de parelsteek opgezocht, maar het lijkt er niet op. Wie kan mij helpen?

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 24 May 2020

Toevallig had ik vandaag via mijn Facebookpagina ook een vraag over dit dekentje. De parelsteek is de gerstekorrel, dus 1 recht, 1 averecht. Verder staat er een gedeelte tussen # #, dat deel moet je in de volgende steek breien, waardoor je meerdert. 5 steken in 1 steek breien. In een Nederlands patroon worden dan meestal haakjes gebruikt, vertalen is ook een vak ;-)

Fennie Eefting
Door

Fennie Eefting

op 24 Aug 2020

Wie kan mij helpen met het patroon: Winterdennenoveral. Het patroon is niet volledig nadat je telpatroon gemaakt hebt. Blz. 11 uit de vier seizoenen.

Marjan
Door

Marjan

op 21 Apr 2021

Wat fijn dat ik dit lees, ik kwam niet uit het stekenpatroon en snap ik waarom. Nu ga ik het nog eens proberen!

Alie-Jet
Door

Alie-Jet

op 17 Dec 2020

Kan iemand mij verder helpen met het winterdennenappelvestje?Ze springen ineens over van 121 steken naar 201 steken masr zeggen niet hoe. Bvd.

leen van damme
Door

leen van damme

op 04 Feb 2021

In Belgie, in Gent is de wol alvast verkrijgbaar !

Carla
Door

Carla

op 04 Mar 2021

Heb de wol bij Klompelompe in Noorwegen besteld. Ging prima, duurt wel ca 2,5 week maar ze hadden de kleuren die ik graag wilde (in NL en BE niet) en de wol was, incl verzendkosten nog goedkoper ook.

Sija
Door

Sija

op 17 May 2021

Ik wil graag het vestje Alice breien maar ik heb het patroon gelezen alleen ik vraag me af of de mouwen op een rondbreinaald in het rond gebreid moeten worden of op een breinaald?

ria
Door

ria

op 04 Mar 2024

Ik ben de knuffel konijn aan t breien uit dit boek, maar vind de patronen echt heel gebrekkig, heeft iemand er ervaring mee?

Reactie plaatsen