Recht en averecht
arrow_drop_up arrow_drop_down

Recht en averecht

Breien is heerlijk om te doen. Ik doe het dan ook bijna elke dag. Ik houd van het breien met kleuren, ik vind het fijn om andere steken uit te proberen en dat mag ook best wat ingewikkeld zijn. En toch… wat kun je veel doen met gewoon recht en averecht breien! Kijk maar eens in de Breibijbel: daar staan al 36 steken in het hoofdstuk Recht en Averecht.
En daar staan dan ook nog steken bij waar je makkelijk zelf variaties op kunt maken.
Een paar jaar terug heb ik een vlaggenlijn gebreid met voor ieder vlaggetje een andere steek. Deze rode vlaggetjes zijn allemaal gemaakt met steken uit dat eerste hoofdstuk.


Bohus Stickning
Een paar jaar geleden was ik op een handwerkbeurs en ik deed daar een workshop bij Loret Karman, ik deed de workshop Bohus Stickning. Dit is een Zweedse breitechniek waarbij verschillende kleuren gebruikt worden en rechte en averechte steken. Tot dan toe was ik gewend om tricot te breien als ik met kleuren werkte, dus alle heengaande toeren recht, alle teruggaande toeren avercht. Zoals bijvoorbeeld in blok 2 van de Mystery Blanket.

Bij Bohus Stickning brei je af en toe averechte steken in het rechte deel. En als je dat doet bij een kleurwissel krijg je een mooi kleureffect. Natuurlijk had ik dat eerder ook wel eens gezien, maar toen dacht ik dat het fout was en aan de achterkant hoorde. Nu leerde ik dat het juist leuk is! Hier zie je wat voorbeelden:

Het is een collage van foto’s die ik maakte tijdens de workshop.
Naar aanleiding van die workshop breide ik uiteindelijk deze handwarmers. Het patroon kun je hier vinden. Het is is een Engels-talig patroon.


Zelf experimenteren
Dit nieuwe inzicht inspireert me. Zo maakte ik vorig jaar een waslapje van katoen. Met rechte en averechte steken. Het voordeel van dit nieuwe inzicht is dat beide kanten van zo’n lapje mooi zijn.

Ook in de deken die ik gebreid heb van 109 kleine bolletjes garen koos ik voor een patroon met rechte en averechte steken. Steeds 10 steken recht, 10 steken averecht en dat iedere toer 1 steek laten verspringen. Zo krijg je mooie schuinlopende banen. En je ziet dat de kleurovergangen bij de rechte steken heel anders zijn dan bij de averechte. Eigenlijk vind ik het bij de averechte zelfs leuker!

Wat is jouw favoriete breisteek?
En welk nieuw inzicht heeft jou geïnspieerd?

Deze blog is met veel plezier geschreven door
Akkelien

Liefs van De Breimeisjes!
Je kunt De Breimeisjes ook volgen via
Blog: debreimeisjes.blogspot.com
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen