Heerlijk vakantieproject: grannysquare kussens
Heerlijk vakantieproject: grannysquare kussens
06 augustus 2020 

Heerlijk vakantieproject: grannysquare kussens

In mei schreef ik een blog over het kussen dat ik voor moederdag haakte voor mijn moeder. En dat ik eigenlijk voor mezelf ook wel zulke kussens wilde. Die blog lees je hier.
In deze vakantietijd ben ik daadwerkelijk aan de haak geslagen met kussens voor onszelf. Ik kocht een flink aantal mooie bolletjes katoen:

Nu ben ik bezig met het haken van grote grannysquares, twee per kussen heb ik er nodig en eigenlijk wil ik vier kussens in totaal. Op mijn eigen blog en via social media laat ik iedere week een update zien en daar kwam de vraag hoe het kwam dat ze zo mooi vierkant blijven.
Ik heb inderdaad wel eens gelezen dat grannysquares schuin gaan trekken, maar daar heb ik zelf nog niet veel last van. Ik weet dat sommige mensen na iedere toer het werk keren en de volgende toer dan aan de “achterkant” haken. Ik doe het anders, ik begin tegenwoordig bij zo’n grannysquare elke nieuwe kleur op een andere hoek. Ik zal proberen uit te leggen hoe ik dat doe.

Op de eerste foto in de collage zie je dat de vorige kleur geëindigd is in de linker bovenhoek. Met de volgende kleur hecht ik rechtsboven aan, zie de tweede foto. Het begindraadje werk ik direct weg, door er omheen te haken. Op foto 3 ben ik bij de hoek waar de vorige kleur eindigde. Ook die draad werk ik direct weg, door er omheen te haken. Dat draadje haal ik met de haaknaald onder wat lusjes van de stokjes door en kan er zo nog eens omheen haken. En op foto 4 ben ik aan het einde van de toer. Nog 1 losse en dan de lus groot maken.

Op de eerste foto van deze collage zie je dat ik de draad doorgeknipt heb. Die draad haal ik met de haaknaald onder de twee lusjes van het eerste v’tje van de stokjes door, zie foto 2. Dan door de lus waar die draad ook vandaan komt, zie foto 3. Daarna nog even afhechten of zodanig dat de draad bij het 3-lussenboogje op de hoek komt, dan kan er met de volgende kleur weer omheen gehaakt worden. Aan de bovenkant zie je nu een doorlopende rij v’tjes, zie foto 4.

Ik heb inmiddels bijna 4 granny’s klaar, dat zijn alvast 2 kussens! Dan is de helft al klaar.
Op mijn blog kun je de stand van zaken terug vinden onder het label “vakantieproject”.

Heb jij ook zo’n fijn project voor deze tijd?
En wat maak jij met granny’s?

 

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?
https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes
Liefs van De Breimeisjes!

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us