Hygge en lapjesdeken, de Deense kunst van het leven - Breiclub.nl
“Hygge” vakantie in Denemarken
02 september 2017 

“Hygge” vakantie in Denemarken

Hygge en lapjesdeken: Dit jaar gingen we voor de derde keer naar Denemarken. Denemarken heeft ons hart gestolen met zijn mooie landschap en cultuur! We houden van de natuur; vooral van al het water om ons heen.

We brachten twee weken door in een mooi sfeervol houten huis. Zowel binnen- als buitenshuis ademde dit huis gezelligheid uit! De sfeer kwam je tegemoet met al de kussens, plaids, dekens en lichtjes. En een houtkachel!

Er was zelfs een mand met een gebreide lapjes deken. En een mandje met sloffen zowel “gehaakt” als “gebreid”.

lapjesdekenEen sfeervol huis was het. We voelden ons er direct thuis. We voelden ons helemaal “Hygge”.

Hygge, wat betekent dit woord. Wat houdt dit in?

Hygge is het  Deense woord dat staat voor “gezelligheid”. De  sfeer om je heen, het vermaak met mensen, je vrienden. En de sfeer terug brengen en vinden in het interieur.

In Denemarken beschouwt men Hygge als een van de belangrijkste uitdrukkingen van de Deense mentaliteit en volksaard. Denen beschouwen Hygge als iets typisch Deens en zien het vaak als onderdeel van hun nationale identiteit.

Hygge : We kwamen dit woord begin dit jaar tegen met de Scheepjes Cal van Kirsten Ballering.

Het woord wat wij Nederlanders vertalen met gezelligheid en knusheid.

Zie mijn blog waarin ik een gesprek met Kirsten Ballering, de ontwerpster van de Cal had. Je kon een pakket kopen van Scheepjes met het betreffende garen voor een mooie grote shawl.

Lekker “Hygge”.

lapjesdeken

Ook verscheen er een boek hierover.. Hygge. De Deense kunst van het leven geschreven door  Meik Wiking. Het is een fijn boek om te lezen en of door te bladeren.

Wat naar voren komt in het boek is.. sfeer. Het draait om de sfeer en ervaring en niet om de spullen.

lapjesdeken

Het samenzijn met degene waar je van houdt. Een gevoel van thuis en je veilig voelen … je zelf zijn.

Dat is toch erg belangrijk! In deze vakantie hebben wij dit ervaren.

De rust en de ruimte om ons heen, heeft ons mooie “Hygge” herinneringen gegeven!  ;-)

Groet,

Ingrid Terpstra

http://hobbydingen.com/

Over de schrijver
Mijn naam is Ingrid Terpstra. Ik ben 50 jaar, woon in Friesland met man en 3 kinderen. Mijn beroepen zijn gastouder en peuterspeelzaalleidster. Mijn hobby’s zijn haken, knutselen, fotograferen en tekenen. We wonen bij het water in een fijn huis. Binnenshuis wordt veel gehaakt en gemaakt. Marjan onze oudste dochter en ik zijn “haakverslaafd”. Het haken hebben we een paar jaar terug (weer) ontdekt en nu hebben we een eigen blog “Hobbydingen” genaamd. Op ons blog staan onze creaties! Neem eens een kijkje. www.hobbydingen.wordpress.com Het is fijn om hobby’s te hebben en mensen enthousiast hier voor en hier door te maken.. :-)
Ingrid
Door

Ingrid

op 03 Sep 2017

Heb de Hyge sjaal gemaakt . Erg mooi geworden. Ben nu Noorse soksloffen an het breien, ook zo'n leuk/mooi patroon. Gort bij de Hygge gevoel.🤗

Ingrid
Door

Ingrid

op 08 Sep 2017

Ja helemaal "Hygge".

Reactie plaatsen
Your information is safe with us