Interview met Rianne de Graaf, auteur van het boek: Wayuu Mochilas haken - Breiclub.nl
Interview met Rianne de Graaf : “Riannes Haaksels”

Interview met Rianne de Graaf : “Riannes Haaksels”

Rianne de Graaf, auteur van het pas verschenen haakboek: Wayuu Mochilas haken!  Mochilas haken! Een ware trend!

Wie ben je?

Mijn naam is Rianne, ik ben dertig jaar en woon in Willemsoord.

Wat doe je? Wat voor werk/welke opleiding heb je gedaan?

In januari 2015 ben ik voor mezelf begonnen en is de webshop Riannes Haaksels officieel gelanceerd, sindsdien ben ik ZZP’er en werk ik fulltime voor mezelf.

Voordat ik voor mezelf begon heb ik fulltime gewerkt in een Tuincentrum als verkoopmedewerker op de buitenafdeling. Heerlijk de hele dag tussen de planten in een kas vol kleur! De opleiding die ik gedaan heb is Bloemschikken / -binden en Tuincentrum, ik ben dus opgeleid als bloemist.

Op wat voor manier ben je met haken in aanraking gekomen?

Als klein meisje heb ik leren haken van mijn Beppe, ik denk dat ik ongeveer 6 of 7 jaar was.

Had je direct voorkeur voor mochila haken?

Nee, op dit leeftijd had ik nog geen idee wat je eigenlijk allemaal kan maken met garen en een haaknaald.

Wat haak je het liefst?

Tegenwoordig natuurlijk de mochilas! Voorheen haakte ik veel knuffels, nu wissel ik het haken van tassen af met het maken van dekens.

Wat was je eerste haaksel?

Mijn eerste echte haaksel was een matje voor onder de wekker van mijn vader.

Hoe zag het er uit?

Het was blauw met roze en rechthoekig zodat de wekker er goed op paste. Volgens mij ligt het nog steeds op het nachtkastje van mijn vader.

Mochila haken doe jij en je hebt ook de Tapestry techniek. Wat is het verschil en waarom gebruik je deze techniek?

Hier in Nederland staat de techniek bekend als mochila haken maar mochila is het Spaanse woord voor tas en dus geen techniek op zich. Het haken van een mochila valt onder het tapestry haken, je haakt met meerdere kleuren en dat is wat tapestry haken is.

Wat waren je eerste ontwerpen?

Mijn eerste ontwerp voor een mochila was een variant van het huidige Zandloper model, dit ontwerp heb ik in de loop van het proces aangepast zodat het patroon beter tot zijn recht kwam.

Hoeveel tassen heb je gemaakt of eigenlijk gehaakt?

Ik ben opgehouden met tellen toen ik er vijftig gehaakt heb, ik weet het dus niet exact maar het zullen er nu ongeveer tachtig zijn.

Mochilas haken

Je geeft workshops hoe vind je dat om te doen?

Leuk natuurlijk! Behalve haken vindt ik het ook erg leuk om mensen iets nieuws te leren.  

Je hebt een eigen webshop die steeds aangevuld wordt. Hoe blijf je op de hoogte wat de trends zijn?

Ik ben niet gevoelig voor trends, nooit geweest eigenlijk. Ik doe waar ik mij goed bij voel en wat ik leuk vindt! Neem als voorbeeld de flamingo tas uit het boek, er is werkelijk een flamingohype aan de gang (dit schrijf ik terwijl ik een flamingo shirtje aan heb, haha). Ook ik ben een flamingo fan maar het ontwerp lag er al voordat de hype uberhaupt begon. Natuurlijk heb ik Pinterest en een Instagram account, daar komt inspiratie genoeg vandaan maar beide accounts heb ik niet om op de hoogte te blijven van trends.

Mochilas haken

Het nieuwe boek wat je geschreven hebt is een kroon op je werk! Hoe vind je dit?

De kroon op mijn werk, dat is een mooie omschrijving. Ik had dit succes niet durven dromen! Binnen een week een tweede druk op de persen, wie had dat gedacht?! Het besef dat ik een boek gemaakt heb is er nog steeds niet, vreemd misschien maar het voelt allemaal nog zo onwerkelijk. Na een jaar hard werken en dat je dan je eigen boek in handen hebt, ik heb wel even een traantje weggepinkt hoor, de dag dat de boeken binnen kwamen. Kortom, ik ben trots op mezelf en ben erg blij dat ik de kans heb gekregen om het boek Wayuu mochilas haken te maken.

Interviewster: Ingrid Terpstra

September 2017

http://hobbydingen.com/

 

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 22 Sep 2017

Wat een leuk interview! Ik zag het boek gisteren in de boekwinkel en het ziet er fantastisch uit. En op Instagram heb ik die flamingo-tas al voorbij zien komen :-) Groetjes, Akkelien

Reactie plaatsen