V-stitch haken, kan jij dit al?
Haken met de V-stitch: hoe doe je dat?

Nieuwe steken leren kennen is altijd leuk. Hoe meer steken je kent, hoe vaker je afwisseling in jouw breiwerk kunt aanbrengen. Het leren van een nieuwe steek vormt daarbij ook een uitdaging en dat houdt zorgt ervoor dat handwerken leuk blijft en niet gaat vervelen. Misschien ken je de V-stitch al, dan kun je deze blog als een opfriscursus beschouwen. Weet je nog niet wat de V-stitch is? Ik vertel het je graag in deze blog.


Wat is een V-stitch?

Een V-stitch is een haaksteek die kan worden gebruikt in verschillende soorten haakwerken, zoals vestjes en dekens. Deze steek wordt zo genoemd vanwege de V-vorm die ontstaat wanneer de steek is gehaakt. De V-stitch wordt gehaakt door twee stokjes te haken in dezelfde steek met daartussen één losse steek. Dit patroon wordt herhaald tot het einde van de rij. Hierdoor ontstaan er tussen de twee stokjes van de vorige rij V-vormige openingen. Het is goed om hier rekening mee te houden, want de V-stitch is niet altijd even geschikt voor het breien van een deken of een trui die je goed warm moet houden. De V-stitch is een veelgebruikte haaksteek, omdat deze makkelijk te leren is en omdat er een mooi patroon ontstaat.

Bron - daisycottagedesigns.net


Hoe haak je een V-stitch?

Het haken van de V-stitch is vrij eenvoudig. De V-stitch bestaat uit twee stokjes en een losse steek in het midden. Het is dus belangrijk dat je deze steken onder de knie hebt. Het haken van een losse steek is eenvoudig, maar het haken van een stokje kan eventueel nog een uitdaging zijn voor beginnende hakers. Daarom is het belangrijk dat ik eerst uitleg hoe je een stokje haakt.


Weet je inmiddels hoe je een stokje moet haken, dan is het tijd voor het echte werk, namelijk de V-stitch. Ik leg stap voor stap uit hoe je deze haaksteek moet maken.

 • Stap 1 - Begin met het haken van een lossenketting met de gewenste lengte. Voor een proeflapje is een lossenketting met 13 losse  meer dan voldoende.
 • Stap 2 - Sla de eerste drie lossen over en haak 1 stokje in de vierde losse vanaf de haaknaald.
 • Stap 3 - Haak een losse en haak nog een stokje in dezelfde steek als het vorige stokje.
 • Stap 4 - Je kunt er nu voor kiezen om nog een losse te haken, maar je kunt deze stap ook overslaan.
 • Stap 5 - Haak een stokje in de volgende steek van de toer die je daaronder hebt gehaakt. Herhaal het haken van een stokje - losse - stokje tot het einde van de toer en haak een stokje in de laatste losse.
 • Stap 6 - Keer je werk om en haak drie lossen.
 • Stap 7 - Haak drie lossen.
 • Stap 8 - Haak één stokje, een losse en één stokje in de ruimte tussen de twee stokjes van de vorige toer en herhaal dit tot het einde van de toer.
 • Stap 9 - Eindig de rij met een stokje in de derde losse van de vorige rij.
 • Stap 10 - Om het haakpatroon af te maken tot de gewenste lengte is bereikt, herhaal je eenvoudig stap 7 tot en met stap 9.

  In deze video van Breiclub die eerder is opgenomen kun je goed zien hoe de V-stitch er in de praktijk uit komt te zien.

Bron - dreamalittlebigger.com


Haakinspiratie met de V-stitch

Is jouw proeflapje met gebruik van de V-stitch goed gelukt, dan is het tijd om te beginnen met het echte werk. Ik ben het internet ingedoken en ik heb drie gratis patronen gevonden om zelf mee aan de slag te gaan en jouw V-stitch te verbeteren.

Sjaal

Met het gratis haakpatroon van Wendyshomecollection kun je eenvoudig een sjaal breien door gebruik te maken van haar gratis haakpatroon voor de confetti sjaal. Wendy heeft deze samen met vijf andere sjaals gebundeld in een patronenbundel die je gratis kunt aanvragen door jouw e-mailadres achter te laten.

Bron - Nobody Else

Deken

De V-stitch is ook een leuke steek om in te zetten voor het haken van een deken. De deken van Blij dat ik brei heeft veel verschillende kleurtjes, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze luchtige deken te breien in één kleur of in twee of drie verschillende kleuren. Met het gratis patroon van Blij dat ik brei brei je eenvoudig jouw eigen deken.

Bron - Blij dat ik brei


Vest

Ben je op zoek naar een lekker luchtig vestje voor de lentedagen, dan kun je aan de slag met dit gratis patroon van Wilmade. Het vestje bestaat voornamelijk uit de V-stitch en dat zorgt voor een ontzettend speels effect. Het ideale kledingstuk voor dit seizoen.

Bron - WilmadeReactie plaatsen