Rondes haken, meerdere manieren.
Het verschil tussen spiralen en gesloten rondes

Het opzetten van een haakwerk kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om jouw haakwerk op te zetten met gebruik van een losse ketting of een magische cirkel, maar de keuzemogelijkheden die je hebt stoppen hier niet. Wanneer je besluit een magische cirkel te haken, kun je ook kiezen tussen spiralen en gesloten rondes. Wat het verschil is tussen spiralen en gesloten rondes leg ik je uit in deze blog.

Wat is een gesloten ronde? 

Een gesloten ronde is een perfecte cirkel. Deze perfecte cirkel krijg je, omdat je steeds aan het begin van de toer een losse haakt en aan het eind van de toer een halve vaste. Een gesloten ronde is vooral mooi om te gebruiken wanneer je een knuffel met oogjes besluit te haken of wanneer je een streepjespatroon besluit te haken. Je krijgt namelijk een bepaalde lijn in het werk dat je haakt door de combinatie van losse en halve vaste.


Bron - gekophaken.nl

Wat is een spiralen ronde? 

Een spiralen ronde haak je zoals het patroon voorschrijft. Je volgt het patroon dat je besluit te haken zonder halve vasten en lossen te haken. Je krijgt met een spiralen ronde geen lijn in het werk dat je haakt en je eindigt met een uitstekend hoekje dat overblijft. Je krijgt door het haken van een spiralen ronde niet dat perfecte rondje dat je krijgt wanneer je gesloten rondes haakt, maar bij sommige haakwerken is dat ook niet de bedoeling en wil je juist geen perfecte ronde haken, omdat je geen lijn in jouw werk wilt, bijvoorbeeld bij een vloerkleed.

Bron - cuddlycool.com

Wat is het verschil tussen spiralen en gesloten rondes? 

Het verschil tussen spiralen en gesloten rondes zit in de manier van haken en het al dan niet gebruiken van een losse aan het begin en een halve vaste aan het einde van de toer. Het gebruik van een losse en een halve vaste zorgt er namelijk voor dat je een lijn in je werk krijgt en het is belangrijk om te bedenken of je dit wel of niet wil in het werk dat je in handen hebt. Er zitten ‘voor- en nadelen’ aan het gebruik van allebei de technieken, maar het is vooral belangrijk om te bedenken dat beide geschikt zijn voor verschillende haakprojecten. Een gesloten ronde kun je goed inzetten wanneer je van plan bent om een knuffeltje te maken en een spiralen ronde is mooier bij een project waar je geen lijn in jouw haakwerk wilt zien.

Bron - draadenpapier.blogspot.com


Inspiratie

Het haken van gesloten of spiralen rondes kan beide een leuke manier zijn om een haakproject op te zetten en jouw persoonlijke voorkeur speelt hier een grote rol in. Om je te inspireren heb ik twee gratis patronen voor je gevonden. Bij de ene kun je beter aan de slag met een gesloten ronde en bij de ander kun je beter voor een spiralen ronde gaan.

Amigurumi 

Ga je een amigurumi haken, dan is het verstandig om gebruik te maken van een gesloten ronde. Wanneer je het hoofdje gaat haken, wil je natuurlijk dat de ronde cirkel mooi gesloten is zodat de vulling van het knuffeltje er niet tussenuit piept. Wanneer ik geïnspireerd wil raken voor het haken van knuffeltjes, kies ik voor een patroon van DIY fluffies. Mariska laat altijd op een goede manier zien hoe je een mooie amigurumi maakt en een gesloten ronde is perfect om te gebruiken voor het haken van een amigurumi.

Bron - www.mariskavos.nl

Muts

Wanneer je een muts haakt, kun je er beter voor kiezen om in spiralen rondes te breien. Spiralen rondes zorgen ervoor dat jouw cirkel niet helemaal gesloten is en dat er geen lijn zichtbaar is. Op deze manier kun je een muts of een ander haakproject een stuk speelser maken. Door in spiralen rondes te haken zorg je er namelijk voor dat het haakwerk er minder recht en strak uitziet. Wanneer je een muts breit zoals in het gratis patroon van Lindevrouwsweb, wil je natuurlijk niet dat het geheel te strak is, want je wil een muts met een speelse look-and-feel. In dat geval is een spiralen ronde een stuk efficiënter om te gebruiken.

Bron - lindevrouwsweb


Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, zijn er verschillende manieren om een ronde te haken. Je kunt ervoor kiezen om een gesloten ronde te haken, maar je kunt ook kiezen voor een spiralen ronde. Je persoonlijke voorkeur speelt hier een rol bij, want het draait er tenslotte om wat jij mooi vindt.

Reactie plaatsen