Kabels breien - Breiclub.nl
Kabels breien: mijn favoriete bezigheid

Kabels breien: mijn favoriete bezigheid. Voor mij is er niets meer rustgevend dan kabels breien. Je kunt er zo ontzettend veel leuke patronen mee maken, al dan niet in combinatie met ajour of zelfs meerdere kleuren!

Ook in de Mystery Blanket 2014 kwamen kabels voor. Fijn! Mijn favoriete blok is eerder al eens gedeeld, en terug te vinden op deze pagina!

Kabels breien

Hoe het allemaal begon…

Een van de eerste grote projecten die ik breide was een Noorse kabeltrui in een mooie ecru kleur. De blik in de ogen van de verkoopster was onbetaalbaar; ze ging er dan ook van uit dat mijn moeder hem voor me ging breien.

Niets was minder waar, en ook toen er (uiteraard ongeveer 10 cm na de boord, terwijl ik al bij de hals was) een foutje in zat was ik onvermurwbaar: het pand moest en zou uitgehaald worden. Ik ging toch niet lopen met een trui waarvan ik wist dat er een fout in zat?!

Helaas heb ik geen foto’s meer van dit (al zeg ik het zelf) meesterwerk, maar ook nu ben ik weer met een werkstuk vol kabels bezig. Klassiek, in één kleur, maar het patroon is er niet minder leuk om. Helaas is het een kooppatroon uit een boekje dat niet meer te koop lijkt, maar voor wie het ooit eens tegenkomt een echte aanrader: Iers Breiboek 25 breimodellen, een samenwerking van Phildar en Edities Marie Claire.

Kabels breien 2

20 jaar later…

Het leuke aan dit patroon vind ik de combinatie van de lekker grove, dikke onderkant in combinatie met het verfijnde lijfje: de kabels zijn hetzelfde, maar door een andere dikte komt het toch totaal anders over.

Kabels breien

Op de foto zien jullie het achterpand van een knielang vest, waarvan de voorpanden nog op de pennen staan. De brede onderkant is gebreid met een dubbele draad, voor het lijfje ben ik verder gegaan met een enkele draad. Bij zo’n lang vest hoeft toch alleen de bovenkant keurig te passen, bovendien gaat breien op (bij dit vest) naalden 9 lekker snel!

Voor iedereen die nu gegrepen is en ook kabels wil gaan breien: gewoon lekker doen! Neem een restje garen en brei een proeflapje, of (als je het niet erg vindt om steeds een stuk uit te trekken) begin gewoon lekker aan een kabeltrui! Je vindt heel veel kabelpatronen op deze pagina. Voor de meer geoefende breisters: het combineren van kabels uit verschillende patronen in één trui kan natuurlijk ook!

Breien jullie graag kabels? Of durven jullie er niet aan te beginnen? Gewoon doen! Het zal vast een paar keer mis gaan, maar je houdt er zoveel moois aan over! De mogelijkheden zijn eindeloos…

Diana
Door

Diana

op 29 Jul 2015

Oh, dat witte kabelpatroon voor dat knielange vest! Geweldig! Kun je mij aan dat patroon of een link daarnaar helpen? Erg, ik vind alles leuk, breien, haken, kleding maken!

Nadine
Door

Nadine

op 09 Aug 2015

Hey Diana, Het patroon voor het vest staat in het boekje waarvan de cover in de blog te vinden is. Helaas is (voor zover ik kon vinden) het boekje niet meer te koop. Wellicht dat Phildar, een wolwinkel of een kringloopwinkel je verder kunnen helpen? Groetjes, Nadine

Diana
Door

Diana

op 31 Jul 2015

Dat patroon van die gebroken witte kabels, geweldig! Waar kan ik dat vinden? Groetjes, Diana.

Reactie plaatsen