Een deken haken, het leukste wat er is! - Breiclub.nl
Een deken haken, het leukste wat er is!

Een deken haken: dat is voor  mij het meest verslavend, bevredigend, uitdagend en groots van handwerken.

Het duurt lang, is veel werk, kost best wat maar als er één klaar is voelt dat als een overwinning met als hoofdprijs een prachtige deken!

Ik zal mijn reis in dekens breien kort vertellen en deel mijn “Isabel” deken met jullie incl. wat tips. Succes!

Mijn eerste deken

Aan mijn eerste deken ben ik een aantal jaren geleden begonnen. Het was mijn bedoeling om een deken voor op de bank te maken met als hoofdkleur een kleur die bij mijn nog te verbouwen woonkamer zou passen.

Bij de plaatselijke breiwinkel mocht ik de katoen die ik uitgezocht had “achter laten leggen” zodat ik niet alle wol in één keer hoefde mee te nemen/betalen. Niets stond het haken van mijn eerste deken in de weg.

Granny Squares

deken hakenIn het boek Granny Squares Haken van Stephanie Göhr, Melanie Sturm en Barbara Wilder zocht ik een vierkantje uit. Ik koos voor de ster 1 en begon met de hoofdkleur, later bedacht ik dat het ook wel mooi was om er andere kleuren bij te gebruiken.

Overal nam ik mijn bolletjes en haaknaald mee naar toe en in het begin liep mijn project als een trein maar als zo vaak kwam de klad erin en namen andere, kleinere projecten mijn tijd in beslag.

Ondertussen werd ik verliefd op de ripple deken van Lucie van Attic 24.

Bomul Lin garen van Drops

Omdat ik niet van het hele felle, bonte ben vond ik op mijn zoektocht naar garen de Bomul Lin van Drops. Prachtige natuurlijke kleuren en een prachtige linnen/katoenen draad.

Dit garen haak je met een wat dikkere haaknaald (5/5.5) en dit project was iets sneller af dan de granny square deken. Deze deken is onlangs naar mijn middelste dochter gegaan toen ze ging samenwonen als aandenken aan thuis.

deken haken

Verslaafd geworden aan het afmaken van zo’n groot project ging ik verder met de blokjes deken die ondertussen aan mijn jongste dochter beloofd was. Het was een hele klus, met 128 vierkantjes waaraan honderden draadjes zaten die afgewerkt moesten worden en die aan elkaar gehaakt moesten worden.

Maar eindelijk, vorig jaar juni was mijn “Isabel” deken klaar en hij ligt nog dagelijks op mijn dochters bed te pronken.

deken haken

Kleiner, goedkoper en minder tijdslurpend

Het haken van een babydeken is kleiner, goedkoper en minder tijdslurpend. Begin van dit jaar had ik me aangesloten bij de C(crochet)AL(along) Facebookgroep waarbij je iedere week een nieuw patroontje krijgt om te haken.

Na een jaar heb je iedere week het gegeven patroontje gehaakt aan het einde van het jaar heb je dus een prachtige, gehaakte deken. Ik begon met restjes Catania garen van de Isabel deken en een paar kleurtjes Catania fine die ik nog had liggen.

Ik was natuurlijk te ongeduldig en ben aan het zoeken gegaan naar het oorspronkelijke Engelse patroon om de deken sneller af te hebben zodat ik deze aan mijn nichtje zou kunnen geven die 11 dagen geleden uitgerekend was.

Het was erg leuk om te doen en ben ook heel blij met het resultaat! Een babydeken breipatroon vind je hier beschreven door Gabrielle.

Mocht je echter een grotere deken willen haken, kijk dan even HIER of je je nog kunt aanmelden voor de Mystery Blanket haken 2015.

Maar….

Mijn nichtje verwacht een meisje en ik vind dit toch niet echt een meisjesdeken dus weer (oh wat jammer) op zoek naar nieuw garen. Ik kwam weer bij Drops Design uit en koos voor hun dikke katoen en koos voor de kleuren 02, 05, 18 en 30. Als patroontje ging ik voor dit dekentje op deze blog.

Het lichte roze was toch niet zo mooi in deze deken dus die heb ik maar weggelaten zodat het dekentje voor mijn kleine achternichtje er zo ongeveer uit gaat zien:

deken haken

Natuurlijk is het dekentje af en ligt hij te wachten op zijn nieuwe eigenaresse maar ik wacht nog even met het plaatsen van het eindresultaat tot haar mama het cadeau heeft gekregen (wat inmiddels gebeurd is).

Breiclub Mystery Blanket 2015

Er zijn ook enkele Mystery Blankets in het buitenland waar je aan mee kan doen, ik doe echter mee met de Nederlandse Mystery Blanket haken (en breien) die door Breiclub.nl wordt georganiseerd. Doe jij ook mee?

Heb jij al eens een deken gehaakt en heb je nog leuke tips? En zou je de foto met ons willen delen van jouw deken?

Template not found..
Mysterblanket_640x150_2015

Annelies
Door

Annelies

op 14 Jun 2014

Hallo Angelique, Ik heb zojuist je blog gelezen over dekens haken. Erg leuk! Tot nu toe heb ik er 1 afgekregen: supertrots ben ik er op! En hij wordt veel gebruikt :) Nu ben ik bezig met een babydeken voor de baby die we in september verwachten. Groetjes Annelies

Angelique
Door

Angelique

op 16 Jun 2014

Hoi Annelies , bedankt voor je reactie. Wat heerlijk hè zo'n zelfgemaakte deken? Ben wel benieuwd naar een foto ;) Heel veel succes met je zwangerschap en veel plezier met het haken van de babydeken !

Annelies
Door

Annelies

op 19 Jun 2014

Hoi Angelique, Ik had wel foto's gemaild (met bovenstaande reactie) :) Ik kan ze alleen niet in deze reactie zetten. Groetjes Annelies

Jacomien
Door

Jacomien

op 22 Oct 2014

Hoi Angelique, Na wat googlen op "babydeken haken" kwam ik jouw grijs/roze babydeken tegen. Echt super leuk! In maart verwachten wij ons tweede kindje en het lijkt me erg leuk om zelf een dekentje te haken. Als beginner (wel ooit lang geleden gehaakt) heb ik twee vragen. Heb je alles, ook het wit, met dezelfde dikte katoen gehaakt? En de lichtroze heb je weg gelaten maar heb je dan parelgrijs gebruikt naast het donkergrijs? Heel erg bedankt voor de inspiratie! Groetjes Jacomien

Marjolein
Door

Marjolein

op 03 Jan 2015

Hoi, Graag zou ik willen weten hoeveel katoen je hebt gebruikt voor het meisjesbabydekentje en hoe groot hij is geworden? Alvast bedankt, je dekentje is erg mooi geworden! Groetjes, Marjolein

Reginne
Door

Reginne

op 14 Dec 2015

Hallo :) ik was even op Google aan het zoeken naar gehaakte babydekens van katoen welke maat haaknaald ik daarvoor het beste kon gebruiken en toen kwam jouw blog berichtje tegen! Wat een gave dekens heb je gemaakt zeg! Mag ik vragen met welke maat haaknaald je de katoenen dekens haakt van bijvoorbeeld catania? Alvast bedankt voor je antwoord! Groetjes Reginne

Reactie plaatsen