Wat als breien ook zeer gaat doen - Breiclub.nl
Wat als breien ook zeer gaat doen ….

Wat als breien ook zeer gaat doen …. Breien is leuk!! Ik vind breien heel erg leuk!

Een paar bolletjes wol, een patroon (of juist geen patroon) en een paar breinaalden leiden tot de mooiste dingen. Babytruitjes, een trui met die held uit de laatste Disneyfilm, een stoere kabeltrui voor manlief of een sjaal voor die vriendin die zoveel voor je betekent. En dat allemaal gewoon gemaakt met je eigen 2 handen.

begin van een breiproject

De meeste breiers hebben meerdere projecten waar ze aan begonnen zijn en die eigenlijk ook allemaal af moeten. Of een cadeau dat je hebt bedacht, maar daarmee ook op tijd af moet. En ineens is breien niet meer alleen leuk, maar doet het ook zeer. Dat het zeer doet, is het gevolg van overbelasting.

In deze blog neem ik je mee in de dingen die ik doe (of niet doe) als het breien zeer begint te doen.

Ineens is breien niet meer alleen leuk, maar doet het ook zeer

En dat kan op meerdere plekken zijn.

In de nek, midden achter. Eigenlijk precies op het bot dat daar zit. In de schouderbladen. Op dezelfde hoogte als de schouderbladen, maar dan aan de voorkant. In de ellenbogen. In de onderarm, zowel bovenop als aan de onderkant. In de handen, vaak wijsvinger en of duim.

Wat je kunt doen als breien pijn doet

Overbelasting ontstaat doordat je te lang doorgaat met een repeterende handeling.

Het meest voor de hand liggende en waarschijnlijk het meest effectieve dat je kunt doen is rust nemen. Breinaalden aan de kant, iets anders leuks gaan doen.

Rust nemen kan ook op een andere manier. Plan breipauzes in. Bijvoorbeeld door een half uur of drie kwartier te breien en dan een kwartier echt even iets anders te doen. Dit is een goed moment voor een verse kop koffie. Je kunt ook 1 keer een herhaalpatroon breien en het werk dan een kwartier wegleggen.

Het wisselen van stoel wil ook nog wel eens helpen. Echt op een andere stoel of op een bank gaan zitten, omdat dit een andere breihouding geeft.

Wat mij helpt is het maken van andere bewegingen tijdens het breien. Ik heb vaak de iPad bij de hand, zodat ik tijdens het breien ook een spelletje kan doen. Dit is een andere beweging, waardoor ik (al is het maar voor even) uit de repeterende beweging ben.

Wat als breien ook zeer gaat doen

Ook het breien van een kabel is een andere beweging. Doordat je steeds de kabelnaald oppakt en weer weglegt. Ik merk dat ik dan minder snel last krijg van met name de onderarm.

Wanneer er met meerdere kleuren gebreid wordt, werk ik met de bolletjes en niet met visjes. Omdat ik dan actief de bolletjes op moet pakken om de draden om elkaar heen te draaien. Daarmee ben ik even uit de repeterende beweging.

Wat als breien ook zeer gaat doen

Het doen van oefeningen tijdens het breien wil ook vaak helpen. Strekoefeningen om de schouderbladen even te ontlasten. Het draaien van je hoofd van uiterst links naar uiterst rechts. De vingers, pols en elleboog stevig losschudden. Als je de radio aan hebt staan is het ook goed om af en toe op je stoel even lekker mee te swingen als net je favoriete nummer langs komt: maakt de schouders en de rug los.

Negeer het signaal niet

Als het breien zeer doet, of zeer begint te doen, is er iets aan de hand. Neem dit signaal serieus. Zo leuk als breien ook is, het is geen enkele blessure waard.

 

Reactie plaatsen