Een shrug breien: zo doe je dat!
Een shrug breien: zo doe je dat!

Een shrug breien: zo doe je dat! Een week geleden kreeg ik een vraag van een kennis waar ik wel vaker iets voor maak. Na een gehaakte muts en sjaal en een genaaide (carnavals)jas vroeg ze me nu of ik een soort vest (maar zonder de bontachtige rand) voor haar kan breien: een shrug!

Natuurlijk ga ik dan  direct op zoek naar een patroon die ik kan gebruiken maar dat viel nog niet mee. Na lang zoeken vond ik een patroon op Ravelry: ik bespreek hem vandaag met je!

Van een langwerpige lap tot een kledingstuk

shrug breien vest 2

Dit mooie, eenvoudige vest zou ik best aan kunnen passen toch? Dit vest, ook wel een shrug genoemd, bestaat uit een vierkante lap die dubbelgevouwen en aan de zijkanten dichtgenaaid een kledingstuk wordt.

Shrug breien: Beginnen bij het begin

Mijn kennis bestelde mooie wol en al de volgende dag is de wol in huis en kan ik beginnen. Samen met haar besluiten we dat ik inderdaad bovenstaand patroon ga gebruiken maar er dan een kabel in ga breien.

Hele mooie, ingewikkelde kabels staan er in de breibijbel maar gezien de kleur, zwart, en de redelijke korte tijd die ik heb voor de oplevering besluit ik een simpele kabel te gaan gebruiken.

Na het opmeten van mijn kennis (armen wijd en van pols tot pols) begin ik natuurlijk met een proeflapje in kabelpatroon want meten is weten zoals mijn collega blogger Maaike hier eerder schreef.

Uit mijn proeflapje bleek dat ik  voor 120 cm 190 steken op moest zetten. Hiervoor heb ik een rondbreinaald gebruikt want daar passen gewoon iets meer steken op en dan loop ik niet het risico dat de steken er aan alle kanten afvallen!

Kabels verdelen

Toen moest ik bedenken en uitrekenen hoe ik de kabels ging verdelen.

shrug breien

Ik koos voor een simpele omdat een meer ingewikkelde niet goed te zien is in een zwart breiwerk en omdat ik niet al te veel  tijd heb om dit project af te krijgen want er moet ook nog gewerkt worden.

Hier kun je zien hoe je een kabel moet breien.

Stoere kabel

Mijn kabel brei ik over 8 steken en 10 naalden, lekker stoer op naalden nummer 5 !

Even rekenen, ik heb 190 steken en wil kabels van acht steken breien. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet echt een rekenwonder ben en het heeft me best even wat hoofdbrekens gekost voor ik erachter was dat ik 17 kabels kon maken met drie steken tussen de kabels.

En nu breien

Ik begin met drie steken averecht, acht steken recht, drie steken averecht en brei zo de naald uit en ik eindig met drie steken averecht. In de teruggaande naald brei ik de averechte steken van de eerste naald recht en de rechte naalden averecht.

In de derde naald begin ik met kabelen. Na drie steken averecht zet ik vier teken op een hulpnaald en leg die voor het werk dan brei ik vier steken recht en daarna de vier steken van de hulpnaald ook recht. Zo brei ik tot het einde van de naald en eindig weer met drie steken averecht.

Ik kabel iedere 10e naald, dus één naald kabelen, negen naalden breien zoals de steken zich voordoen en dan weer kabelen.

Work in progress (WIP)

shrug breien

Ik ben ondertussen al best een stukje gevorderd, ik heb nog 11 dagen en dan moet hij af zijn.

In een volgend blog laat ik zien hoe ik de naden ga sluiten en de boordjes aan ga breien, ik ben best benieuwd want dit is ook de eerste keer dat ik een shrug brei! En nu maar hopen dat ik genoeg wol heb!

Een shrug breien?

Ik ben benieuwd naar of jullie een shrug breien leuk lijkt? En heb je er al 1 gemaakt? Deel je foto’s hieronder!

banner-mysteryblanket-klein

lieve @hotmail. bikschote 48
Door

lieve @hotmail. bikschote 48

op 28 Sep 2014

gelieve patroon te sturen beste dank

Angelique
yvonne oord
Door

yvonne oord

op 28 Sep 2014

Harstikke bedankt voor delen van dit patroon. .zeker nog een van mijn projectengroetjes van yvonne

Anda
Door

Anda

op 22 Oct 2014

Ik wil graag wol gaan bestellen voor de shrug. Maar.... met welke wol is deze shrug gebreid en hoeveel wol heb ik hiervoor nodig? Ik dacht toch echt dat ik het ergens had zien staan, maar ik kan het nergens meer vinden. Volgens mij stond er ook iets bij over een boord breien wat niet in het patroon is vermeld. Gr. Anda

Anneke van Zadel
Door

Anneke van Zadel

op 04 Nov 2014

Hi. Ik ben de shrug gaan breien vlgs jouw methode. Ben al een eindje op weg en dus reuze benieuwd naar het vervolg. Groetjes Anneke

mmonique
Door

mmonique

op 11 Dec 2014

graag zie ik het vervolg van je schrug patroon anders komt die van mijn niet af

Babette
Annelies
Door

Annelies

op 23 Dec 2014

angelique ben aan de sgrug begonnen heb het aantal steken berekend, maar hoelang moet hij worden? en wil het ook zonder apart aangebreide boorden heb nl mohair garen dan is dar een beetje moeilijk steken opnemen. groetjes en fijne kerstdagen

Renate
Door

Renate

op 22 Nov 2016

Hallo, ik zal er vast overheen lezen, maar mag ik vragen hoeveel en welk garen je hiervoor gebruikt? Een hele fijne dag, Renate

corrie smit
Door

corrie smit

op 27 Nov 2016

vraagje...misschien wel een domme. Hoe brei je heen en weer op een rondbrei naald.....ik kom hier niet uit in mijn hoofd. Kun je dan gewoon het patroon volgen?

Marinke de Vos
Door

Marinke de Vos

op 12 Dec 2017

Voor welke maat is de bovenstaande beschrijving?

Reactie plaatsen