Breien op zn Noors, of toch maar niet? - Breiclub.nl
Breien op z’n Noors, of toch maar niet?

Er is geen ontkomen aan. Bijna alle vrouwen doen het hier. Van jong tot oud. Breien is in Noorwegen een must! Maar ze breien hier heel anders…..?!

Voorjaar 2014 ben ik verhuisd naar Stavanger, Noorwegen. Helaas heb ik nog steeds geen baantje gevonden. In Nederland werkte ik fulltime, dus nu heb ik ineens veel tijd over.

En wat doe je dan als je in Noorwegen woont……. Lære å strikke, oftewel leren breien!

In mijn leven heb ik 1x een katoenen trui gebreid. Ik was toen een jaar of 16 (inmiddels ben ik 45). Hoe moet het ook alweer, breien?

Lang leve het internet!

Complete breicursussen vind je daar! Het begon al snel weer te kriebelen, dus op naar de winkel en aan de slag. Een simpele bol wol en naalden vind je gewoon in de supermarkt.
Maar waar zijn toch die lange breipennen met een knop aan het einde? Gebruiken ze hier alleen maar rondbreipennen? Inderdaad, ze gebruiken hier vooral ‘rundpinner’ en strømpepinner’ (rondbreipennen en sokkenpennen). En ze hebben een heel klein assortiment ‘parpinner’.

breien

Nou ja zeg!! Ze breien hier ook heel anders?!

Helemaal niet ‘insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden’.
In Nederland breien ze volgens de Europese methode en in Noorwegen volgens de continentale methode. Je draad is op je rechterwijsvinger en je hoeft helemaal niet om te slaan. Allemaal erg simpel of toch niet…..?

Ik woon nu in Noorwegen, dus neem ik mij voor om ook Noors te breien.

Ook weer genoeg filmpjes op internet, dus aan de slag. Wat een gepriegel zeg! Het lijkt zo simpel, maar waarom krijg ik die draad dan niet door dat lusje heen? Na een tijdje heb ik het ‘rette masker’ (recht) wel onder de knie, maar het ‘vrange masker’ (averechts) is echt een drama. Die draad blijft maar niet op mijn rechtervinger zitten en ik verlies regelmatig een steek. Oefenen, oefenen, oefenen.

Strikke rett breienRette masker uit boek ‘Strikking for nybegynnere’.

Mijn schoonmoeder en schoonzus zijn ware experts.

Ze breien veel en nemen hun breiwerkjes overal mee naar toe. Ik heb dan al de nodige breiwerkjes als cadeautje ontvangen. Als je in Noorwegen komt wonen dan moet je toch minimaal de echte Noorse ‘Selbuvotter’ hebben.

Ik zal ze nooit dragen, want ik kan erg allergisch voor die kriebelige wol, maar ik vind ze prachtig!

Noorse Selbuvotter breien

En natuurlijk bij schoonmoeders in de leer. Zij kan mij goed laten zien hoe er hier gebreid wordt en ineens heb ik het beter in de vingers. Maar of het mij ook bevalt, hum….. ik weet het niet?

Inmiddels heb ik mijn eerste muts gebreid op z’n Nederlands en met een heuse kabel erin verwerkt.

Wat ben ik trots op mezelf!

mijn eerste muts breien

Het breivirus is toegeslagen

Ik vind het hartstikke leuk om weer te breien en mijn doel is uiteraard om ooit ook van die mooie Selbuvotter te breien!

Nog een laatste vraagje aan het einde van mijn eerste blog ; ik ben eigenlijk wel benieuwd of jullie het wel eens op z’n Noors doen?

Mystery Blanket 2015

Isabella
Door

Isabella

op 29 Apr 2015

Ja hoor, ik brei ook op de Noorse wijze. Ik heb het als kind al van mijn moeder geleerd. Op de lagere school snapte ik daarom ook nooit de uitleg van de handwerkjuf en haar steken stonden altijd, voor mij verkeerd op de pen. "Ik vraag het mijn moeder wel" zei ik toen en later ben ik op school maar niet meer gaan breien. Ik brei het liefst Noorse truien of vesten en gebruik bij voor keur ook de Noorse wol. Aankomende zomer weer een voorraadje ophalen

Ingrid
Door

Ingrid

op 29 Apr 2015

Allereerst is Noorwegen een prachtig land. Geen straf om daar je bolletje wol te kopen ;) Ben pas hier begonnen met breien, dus eigenlijk geen idee wat er allemaal te koop is aan wol in NL. Maar de garens van Dale en Du Store Alpakka zijn wel echt Noors. Prachtige wol!

Bianca
Door

Bianca

op 29 Apr 2015

Ik heb de continentale manier ook geleerd, voor de Grolse wanten, die gebruik maakt van de Combinatietechniek. Zowel de Nederlandse als de Noorse manier zal ik maar zeggen. Noors averecht is inderdaad lastig, maar wel te doen.

Ingrid
Door

Ingrid

op 29 Apr 2015

Noors breien gaat beter en beter. Maar op de een of andere manier ligt de NL manier mij beter. Neem me steeds voor om continentaal te breien, maar eindig steeds weer met de NL steek ;)

Erica
Door

Erica

op 29 Apr 2015

Ik heb een webshop waarin ik Noorse wol verkoop van Rauma. Rauma wol is kwaliteitswol uit Noorwegen. Ik ben begonnen met het verkopen van Finullgarn voor het breien van kerstballen uit het bekende boek van Arne en Carlos. Naarmate ik de wol van Rauma beter leerde kennen, ben ik het steeds meer gaan waarderen. Ik heb breien met lange naalden nooit fijn gevonden daarom was de overstap naar continentaal breien voor mij makkelijk. Ik heb ook Selbustrikk wanten gebreid! En ik weef er ook mee,met de Rauma wol. Ik ben nog nooit in Noorwegen geweest maar ik ga er vast nog een keer heen!

Ingrid
Door

Ingrid

op 29 Apr 2015

Erica, hoogste tijd om eens een kijkje te nemen waar jouw mooie wol vandaan komt. Noorwegen is prachtig! Ik heb de Rauma wol hier al gespot. Maar de meeste wollen zijn schitterend. Ik vind Du Store Alpakka wol ook erg mooi. Selbu breipatronen is nog een stapje te ver voor mij. De Marius breipatronen zijn ook heel herkenbaar noors. De breiboeken zijn een genot om door te bladeren. Waar kan ik je webshop vinden?

Wilma Verheij
Door

Wilma Verheij

op 24 Dec 2015

Ik ben ook bezig met Noors vest breien. Mijn probleem is dat ik bij de kleurwisselingen soms te grote steken heb en bij meer kleuren het patroon ook wat trekt. Is daar bijvoorbeeld door licht persen nog iets mee te doen? Daarnaast kan ik in Nederland niet slagen voor mooi traditioneel geweven band en mijn Noors is niet zo best ; D Weet jij misschien een Noorse site waar ze band verkopen waarvan je me een link kunt geven? Kan ik in het Engels wel weer verder komen. Hier in Nederland is het enige band dat ik tegenkwam maar 2 cm breed en het zou 4 a 5 cm moeten zijn. Ik hoop dat je mij antwoord kunt en wilt geven. In ieder geval vast bedankt voor je moeite. Mvg Wilma Verheij

Tom van Weerd
Door

Tom van Weerd

op 14 Jul 2016

Betekent de "m" op het bolletje "steek" ? Meter lijkt me niet logisch

Emmeke
Door

Emmeke

op 20 Dec 2016

hoi! Ik zocht heel iets anders op het internet, maar kwam daar de foto van de roze muts tegen! Heb je die gebreid met de NTR thuisacademie cursus? Zo ja, wat leuk te zien want ik ben de juf! Brei ze! Groetjes Emmeke

Babette
Door

Babette

op 22 Dec 2016

Hoi Emmeke! Wat leuk dat je de juf was van de NTR cursus. Lijkt het je leuk om misschien ook iets voor ons te doen? Zo ja, dan mag je me altijd even mailen! :)

Reactie plaatsen