Breien naar voorbeeld uit de winkel - Breiclub.nl
Breien naar voorbeeld uit de winkel

Breien naar voorbeeld uit de winkel. Mijn dochters worden vaak gek van mij als we aan het winkelen zijn en ze wijzen een gehaakte top of gebreide vest aan. Mijn eerste reactie is dan “Ooo, maar dat kan ik zelf ook maken!”. De standaardreactie is inmiddels “Mam, hoe lang duurt het dan voordat ik het aankan?” Oeps, aangezien het toch altijd wel tijd kost om iets te maken, moeten ze vaak geduld opbrengen.

Ik vind het inmiddels superleuk om patronen die ik ergens gezien heb na te breien en ik wil graag een paar voorbeelden met jullie delen.

Even een paar voorbeelden

Beer Willem

Voor de Mini Mystery breien van mei dit jaar werd ik gevraagd om een patroon voor een knuffel te maken. Ik heb toen beer Willem ontworpen naar een voorbeeld van een knuffel uit de winkel.

Diegenen die aan de Mini Mystery hebben meegedaan, kennen beer Willem natuurlijk al. Zij hebben hem inmiddels zelf ook gebreid. Ik vond het superleuk om al die Willems op de Mini Mystery Facebookpagina te zien.

Breien naar voorbeeld uit de winkel

Vest met ajourrand

Een vriendin had laatst een crèmekleurig vest gekocht met een ajourrand. Ze wilde die ook graag nog in een andere kleur hebben. Ik ben aan het breien gegaan en zowel ik als mijn vriendin waren blij met het resultaat.

Schroom niet om zelf ook aan de slag te gaan met het nabreien van patronen uit de winkel. Hieronder een paar tips die je kunt gebruiken.

Tips voor het nabreien van patronen

  • Kijk goed naar de steken die in het patroon zijn gebruikt en zoek eventueel naar voorbeelden in andere patronen waar de beschrijving al in staat.
  • Meet alle maten op van de breedte, lengte, armsgaten, schouders, hals. Kijk naar de minderingen en meerderingen en tel het aantal steken die voor armsgaten en hals zijn afgekant. Maak dus je eigen breibeschrijving. Ik schrijf tijdens het breien altijd op wat ik gedaan heb. Dus hoeveel steken heb ik opgezet, hoeveel naalden boordsteek heb ik gebreid, hoeveel naalden tot het armsgat en hoeveel centimeter is dat. Vaak is het handig om de afmetingen in een tekening te zetten.

Bijvoorbeeld:

Breien naar voorbeeld uit de winkel

  • Kijk naar het garen dat is gebruikt. Is dit een luchtige katoen, ga dan ook op zoek naar een soortgelijk garen.
  • Bepaal de stekenverhouding door het aantal steken in de hoogte (10 cm) en de breedte (10 cm) te tellen. Zoek naar garen met dezelfde stekenverhouding. Bij al het garen staat de stekenverhouding op het etiket vermeld.
  • Maak een proeflapje om de stekenverhouding te controleren en gebruik eventueel dikkere of dunnere naalden.
  • Schat in hoeveel garen je nodig hebt of vraag anders advies in de wolwinkel.
  • Ga aan de slag en blijf tijdens het breien continu meten en vergelijken met het origineel uit de winkel.
  • Gebruik af en toe je eigen inspiratie en vrijheid om het patroon aan te passen naar jouw idee. De ajourrand van het roze vest dat ik heb nagebreid is ook niet exact hetzelfde als van het voorbeeld.
  • En ben je niet tevreden, begin dan opnieuw………..

[tweetquote]Breien jullie ook patronen uit de winkel na? Op @breiclubnl vind je tips hiervoor![/tweetquote]

Ineke rauwerda
Door

Ineke rauwerda

op 14 Jul 2015

Hoe herkenbaar dit verhaal. Als ik met mijn dochter de stad in ben gebeurt er hetzelfde.

Reactie plaatsen