Reliefstokjes haken
Reliefstokjes haken

Leren over verschillende soorten haaktechnieken en nieuwe haaksteken ontdekken en uitproberen kan ontzettend leuk zijn voor de beginnende én de ervaren haker. Ik ben zelf een groot fan van het leren van nieuwe dingen die ik ook zelf kan toepassen in mijn haak- en breiwerk. Vandaag laat ik jou kennismaken met het reliefstokje, zodat jij wellicht ook iets nieuws kunt leren én toepassen. 

Wat is een reliefstokje?

Een reliefstokje is een haaksteek die bijzonder veel wegheeft van het ‘gewone’ stokje zoals je die hoogstwaarschijnlijk al kent. Een reliefstokje wijkt af van het gewone stokje aan de hand van de manier van insteken. Je maakt het reliefstokje om het stokje van de vorige toer heen, terwijl je het gewone stokje maakt door je haaknaald in de steek te steken. Het reliefstokje doet zijn naam eer aan, omdat de steek van het reliefstokje ervoor zorgt dat het patroon een stukje naar voren komt, er ontstaat een bepaalde glooiing. 

 Bron - Breiclub.nl

Hoe haak je een reliefstokje?

Zoals gezegd haak je een reliefstokje door jouw haaknaald in het stokje van de vorige toer te steken en het stokje te haken. Het klinkt waarschijnlijk lastiger dan het is, dus met het volgen van mijn stappenplan wordt het vast eenvoudiger. Ik leg je graag uit hoe je een reliefstokje maakt. 

  1. Ik begin het reliefstokje door eerst mijn draad voorlangs mijn haaknaald te slaan. Deze draad houd ik strak door deze met de wijsvinger van mijn linkerhand opzij te duwen en met mijn linkerhand vast te houden;
  2. Mijn haaknaald steek ik om het vorige stokje van mijn laatst gebreide toer heen;
  3. Ik haal mijn draad door het laatste gebreide stokje en ik brei het reliefstokje af zoals ik een ‘gewoon’ stokje ook af zou maken.  

Ik raad aan pas met het reliefstokje te starten op het moment dat je het ‘gewone’ stokje goed in de vingers hebt. Het is namelijk toch een iets andere techniek en anders loop je wellicht het risico om het ‘gewone’ vaste stokje te verwarren met het reliefstokje. 

Zie jij de uitleg liever met beeldmateriaal? Bekijk de video over het reliefstokje waarin ik de stappen nog eens duidelijk uitleg. In deze video maak je ook kennis met het reliefstokje dat achterlangs wordt gehaakt. 

Bron - hethaakbeest.be


Reliefstokje haken | inspiratie 

Een reliefstokje haken kan een leuke nieuwe haaksteek zijn om jouw horizon te verbreden. Een reliefstokje geen een extra dimensie aan jouw haakwerk en het is leuk om af te wisselen met verschillende steken, zodat jouw haakwerk min of meer tot leven komt. Ik geef je graag wat inspiratie voor welke projecten je de reliefsteek in kunt zetten. Uiteraard is het van belang om je eigen creativiteit te volgen. Pas de reliefsteek toe in elk haakwerk dat jij passend vindt. 

Sjaal met reliefstokjes

Een sjaal met één steek is lekker warm en mooi, maar wel een klein beetje ‘basic’. Voor iedereen die net dat stapje extra wil zetten is het haken van een sjaal met reliefstokjes een leuk alternatief. Met het gratis patroon voor een sjaal met reliefstokjes van Studio Mojo maak jij een sjaal met een levendig patroon. Deze sjaal met bijpassende muts waar je ook een gratis patroon van kunt vinden op de website van Studio Mojo geef jij jouw winterkleding met een redelijk eenvoudige steek een mooi en winkelwaardig uiterlijk.  

 Bron - Studio Mojo

Trui met reliefstokjes

In een ouder artikel van Breiclub.nl schreef ik over het haken van een herentrui met kabels. Deze trui kan natuurlijk ook prima door vrouwen gedragen worden en je kunt de trui de kleuren geven die je zelf voor ogen hebt. Deze trui wordt niet enkel gehaakt met de reliefsteek voorlangs, maar ook met de reliefsteek achterlangs. Met het haken van deze trui sta je voor een heuse uitdaging, maar niks is zo leuk als je helemaal geven aan een nieuw, interessant project, toch? 

Bron - Breiclub.nl

Kussen met reliefstokjes

Dat het reliefstokje ook ontzettend goed kan worden ingezet in spullen voor ons interieur bewijst Linde met dit ontzettend mooie kussen met reliefstokjes. Linde wisselt in dit kussen verschillende steken af en dat zorgt voor een speels patroon dat voor een leuk kussen voor op de bank of op bed zorgt. Met het gratis patroon van het reliefkussen ben ik ervan verzekerd dat je een nieuw favoriet haakproject hebt om binnenkort mee te starten. Ik ben benieuwd hoe jouw kussen eruit komt te zien. 

 Bron - lindevrouwsweb.blogspot.nl


Anneke Winkels
Door

Anneke Winkels

op 13 Feb 2023

Ik ben met het reliëfstokje bezig, maar ik ben linkshandig hoe doe ik dat dan? Ik kan het wel groot en deels volgen zoals u dat doet. Dus ik denk dat ik dan een spiegelbeeld van het werk krijg.

Reactie plaatsen