Boekrecensie Phildar Pitchoun - Breiclub.nl
Boekrecensie Phildar Pitchoun

Boekrecensie Phildar Pitchoun. Phildar Pitchoun is een breiboek voor peuters en kinderen in de leeftijd van 2 tot 16 jaar. De nieuwste versie voor herfst en winter 2015-2016, nr 124, is uit. 

Het is lang geleden dat ik een Phildar Pitchoun heb gekocht. Ik wilde eigenlijk het allernieuwste accessoire boek van Phildar, maar die is in de plaatselijke winkel waar ze ook wol verkopen nog niet beschikbaar.

Little trip down memory lane

Een tijd lang kocht ik alle boeken van Phildar. (Je bent enigszins verslaafd of je bent het niet). Met name de Pitchoun, baby en herenboeken waren bij mij populair. En natuurlijk de specials met daarin Disney patronen (ik heb dan ook een grote voorraad oudere Phildar boeken. Mocht je een keer op zoek zijn naar een patroon ….)

In het verleden was het makkelijker om te zien of je de Nederlandse versie van het breiboek in handen had. De toelichting bij de foto’s was ook in het Nederlands. Dat is niet meer. Nadat ik een keer thuis ben gekomen met een Frans exemplaar (waar ik echt helemaal niets anders mee kan dan de foto’s bekijken) ben ik daar heel alert op.

Nieuwe garens voor Herfst/Winter 2015-2016

Het boek laat, naast de patronen voor het komende seizoen, ook zien welke nieuwe wintergarens er zijn. En dat zijn er best veel. Ik neem je mee langs een aantal nieuwe garens en vervolgens een patroon uit Phildar Pitchoun in dat garen.

Phil Diamantbreiboek-Phildar-Pitchoun-5

Phil Diamant is een mixgaren, samengesteld uit 55% polyester en 45% acryl. Er zit een glittertje doorheen. Aanbevolen om te breien of haken op naalden 3.5 mm.

Deze trui, beschrijven in maten van 2 jaar tot en met 12 jaar, is gebreid in tricotsteek. In de kleuren Gypse en Mousse. Een andere kleurcombinatie, gegeven het palet van 12 kleuren, kan ook leuk zijn.

Het garen wordt ook gebruikt om accessoires mee te breien.

Phil Expressbreiboek-Phildar-Pitchoun-3

Phil Express is ook een mixdraad: 80% acryl en 20% wol. Beschikbaar in 12 kleuren. Uitermate geschikte voor snelle of hele grote projecten: Phil Express wordt gebreid op naalden 12. De bollen zijn daar dan ook naar; op iedere bol zit ongeveer 200 gram.

Op de foto zie je meteen dat een breiproject niet moeilijk of groots hoeft te zijn om iets heel leuks te maken. Deze snood is leuk bij een jas, maar ook leuk om net even dat extra accentje mee te geven.

Het patroon is beschreven in de maten vanaf 4 jaar tot en met 16 jaar: allemaal met 1 bol. En waarom niet meteen nog eentje maken voor jezelf? Ik vermoed dat een leuk patroon hiervoor in het nieuwe accessoireboek zal staan. Ik kom hier nog op terug!!!

Phil Alaskabreiboek-Phildar-Pitchoun-4

Phil Alaska is een garen van 100% wol. Vroeger was dat de garantie op een kriebeltrui, maar ik weet eigenlijk wel zeker dat dat met de Phil Alaska niet het geval zal zijn.

Het is een dik garen, geadviseerd wordt om te breien met naalden 10. Bollen Phil Alaska wegen 50 gram en hebben, gegeven de dikke draad, een beperkte looplengte. Om het vestje op de foto te maken voor een jongetje van 2 jaar, heb je 9 bollen nodig.

Phildar Pitchoun voor herfst/winter 2015-2016

Leuk, om weer eens een Phildar Pitchoun door te kijken. Daarmee krijg ik meteen een inkijkje in de nieuwe garens van Phildar. Ik heb drie nieuwe garens kort besproken, er zijn er nog meer. Bijvoorbeeld Phil Alpages, een draad van 90% alpaca en 10% wol in een mooi zacht kleurenpalet (6 kleuren). Laine Chameau, 50% wol en 50% kameel, ook verkrijgbaar in 6 kleuren.

Een hoog aaibaarheidsgehalte gegarandeerd!

Ik ga binnenkort toch ook nog even kijken voor het accessoireboek …….

breiboek-Phildar-Pitchoun-1

Gina
Door

Gina

op 24 Aug 2015

Hoi Marijke, Net lees ik dat je oude breipatronen hebt. Ik ben op zoek naar een trui die in deAriadne heeft gestaan omstreeks 1980, 1982? Ht gaat om de patronen die een stedensilhouet verbelden. Heb jij die toevallig?

Reactie plaatsen