Patroon zoeken aan de hand van je garens - Breiclub.nl
Patroon zoeken aan de hand van je garens!

Patroon zoeken aan de hand van je garens! Wol in huis, maar nu het patroon nog…!

Hebben jullie dat ook wel eens? Dan ben je in de wolwinkel of aan het shoppen op internet en dan zie je garen dat je zo graag wil hebben, maar je hebt nog geen idee wat je er van gaat maken. Als ik in een wolwinkel binnenloop, dan krijg ik zo’n “ik wil hebben’ gevoel met als resultaat dat ik altijd wel garen in huis heb liggen, waar ik ooit nog wel eens iets van wil maken.

 

Zo heb ik een tijd terug al 20 bollen van Phildar Illico gekocht. Dit is een mooi lichtgrijs garen met 20% mohair. Echt iets om een warm wintervest of een muts met sjaal van te maken.

Patroon zoeken aan de hand van je garens

Dilemma: wat ga ik maken?

Graag wil ik jullie meenemen in de keuze die ik ga maken. Allereerst kijk ik naar de hoeveelheid wol die ik heb, dus het aantal bollen, hoeveel gram en de looplengte van de wol en vervolgens kijk ik naar de stekenverhouding en de naalddikte.

Ik heb 20 bollen Phildar Illico van 50 gram, looplengte ca. 49 meter, stekenverhouding bij naaldnr. 8: 11 steken en 15 toeren is 10 x 10 cm.

En dan ga ik op zoek naar een leuk patroon. Daar kan ik uren mee zoet zijn….

  1. door het aantal patroonboeken dat ik in huis heb en
  2. door de mogelijkheid om te zoeken op internet. Lang leve Google.

Als ik een patroon heb gevonden, die qua stekenverhouding iets afwijkt, dan pas ik ofwel het naaldnummer aan of ik zoek in het patroon naar de afmetingen en pas het aantal steken aan.

Bijvoorbeeld: wordt in het patroon aangegeven dat de breedte 30 cm is en dat hiervoor 35 steken opgezet moet worden. Dan kijk ik naar de stekenverhouding van “mijn” wol en reken uit dat ik voor 30 cm 33 steken (3 x 11 steken) moet opzetten in plaats van de aangegeven 35 steken.

Patronen gevonden, keuze gemaakt en aan de slag

Na mijn zoekwerk kwam ik uit op een plaid, een omslagdoek en een trui met kol.

Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op het plaid. Dit plaid met reuzenkabels is afkomstig uit een breiboek van Phildar Creations, no.24 en is gebreid met Phildar Rapido.

Heb ik voldoende wol?

In het patroon staat dat er 25 bollen Phildar Rapido van 50 gram zijn gebruikt met een looplengte van ca. 41 meter. Totaal ongeveer 1.025 meter. Ik heb 20 bollen Phildar Illico met een looplengte van ca. 49 meter, dus totaal ongeveer 980 meter. Ik gok het erop en kijk hoever ik kom. In het uiterste geval zal ik nog een bolletje wol bij moeten kopen.

Is de stekenverhouding goed?

Phildar Rapido wordt normaal met naaldnr. 7 gebreid. In het patroon staat aangegeven dat naaldnr. 9 is gebruikt en dat de stekenverhouding, gebreid in reuzenkabels, neerkomt op 16 steken x 15 toeren (10 x 10 cm). Nu heeft mijn wol (Phildar Illico) een stekenverhouding met naaldnr. 8 van 11 steken x 15 toeren (10 x 10 cm).

Qua dikte komt het garen overeen. Phildar Illico is wel pluiziger dan de Phildar Rapido door de 20% mohair die er in is verwerkt, maar ik denk dat dat juist een mooi en warm effect aan mijn plaid geeft. Ik ben begonnen een proeflapje te breien met naaldnr. 9 en de stekenverhouding komt nagenoeg overeen. Dus aan de slag:

En hoe ziet het er dan uit?

Patroon zoeken aan de hand van je garens

Ik ben nu al helemaal blij met het effect en denk dat deze plaid een mooie aanwinst wordt om lekker onder te kruipen op de bank bij deze winterse temperaturen. Even doorbreien nog…….

Hebben jullie dat ook? Dat je de wol al in huis in hebt en dan gaat bedenken wat je er van gaat maken?

m(i)e
Door

m(i)e

op 30 Dec 2014

wel, ik ga vrijdag met een vriendin naar ene wolwinkeltje en ik ben nu naarstig op zoek naar waar ik wol voor zou kunnen kopen :) Ik wil een stola breien en een grannydeken jaken, dat staat al vast Hopelijk vind ik het juiste materiaal. Die plaid is prachtig !!!!!

m(i)e
Door

m(i)e

op 30 Dec 2014

'haken '

Gabrielle
Door

Gabrielle

op 30 Dec 2014

Succes met zoeken. En vervolgens veel plezier met het breien van de stola en het haken van de grannydeken. Goed voornemen voor het nieuwe jaar.

Carmen
Door

Carmen

op 07 Jan 2015

Dat wordt een prachtige plaid! Ik zoek altijd op Ravelry, altijd even kijken wat anderen met dezelfde wol hebben gemaakt. Pagina's vol (en urenlang) met inspiratie ;)

Linda lenaerts
Door

Linda lenaerts

op 31 May 2020

Ik zit met dozen vol wol allemaal verschillende kleuren en diktes dus allemaal verschillende wat kan ik daar met doen zelfs een plaid gaat niet

Reactie plaatsen