Projecten om restjes te verwerken - Breiclub.nl
Eenzame enige bollen? Projecten om restjes te verwerken

Eenzame enige bollen? Projecten om restjes te verwerken

Eenzame enige bollen? Leuke projecten om restjes te verwerken: Ergens in januari heb ik geschreven over het opruimen van je garen verzameling. Ongetwijfeld ben je net als ik hard aan de slag gegaan en heb je project na project afgemaakt. Ik hou nog wel eens een bol over. Bij een trui of vest gaat het wel eens mis met schatten. Ik kan die bollen terugbrengen naar de winkel of omruilen. Maar meestal mag de bol blijven en belandt in de ‘eenzame enige bollen bak’. Mijn bak met eenlingen. En wat doe je daar dan weer mee? Dus deze keer ga ik het hebben over het opruimen van deze eenzame bolletjes.

Eenzame bollen

Daar zit je dan, met je bak met bollen waar je er nog precies één van hebt. Allemaal nog keurig met een wikkel erom, 50g schoon aan de haak. Toch zijn niet alle bolletjes even makkelijk in de omgang. Want één bol van het ene garen is de andere niet.

Waar zit het geheim? Niet in het aantal grammen, maar in het aantal meters dat er op een bol zit. Het is makkelijker om een bolletje sokkengaren met 200 meter looplengte tot iets te verwerken dan een super dik garen met 50 meter.

Voor één bols projecten zijn bolletjes met een flinke looplengte het meest geschikt.

Projecten

Ik heb de afgelopen tijd aardig wat eenzame bollen weggewerkt met wat leuke projecten. Het bijkomende voordeel van deze projecten is, dat ze ook nog eens snel klaar zijn. Dus twee vliegen in één klap!

  1. een kol. Zet steken op zodat je breiwerk ongeveer 20 cm breed is. Brei tricotsteek tot de gewenste lengte. Als je geluk hebt, wordt de kol zo lang dat het een sjaal wordt.
  2. Polswarmers; een ideaal project om dun tot middeldik garen weg te werken. Bovendien een leuk kadootje dat snel klaar is.
  3. Babyvestjes; uiteraard zijn babyvestjes heel geschikt voor het wegwerken van enige bollen. Voor een vestje heb je ongeveer 150 meter nodig, voor het kleinste maatje.

Restverwerking

Als ik sokken brei, hou ik regelmatig een restje over. Te veel om weg te gooien, te weinig om nog een paar te breien. Wat kan je daar nu mee doen?

Hier twee tips:

1. babymutsje; hiervoor heb je ongeveer 20g sokkenwol nodig.
Zet 63 steken op, op een rondbreinaald of op 4 sokkennaalden.
Sluit de toer en brei 12 cm tricotsteek.
Nu minderen: 7 steken recht, 2 recht samen.
Herhaal dit 7 keer.
Twee naalden tricot. 6 steken recht, 2 recht samen.
Twee naalden tricot. 5 steken recht, 2 recht samen.
Eén naald tricot. 4 recht, 2 recht samen.
Nu steeds één naald tricot en dan minderen. Hiermee doorgaan tot je alle steken 2 aan 2 hebt samengebreid. Dan een draad door de overgebleven steken halen.

Klaar is je kraamcadeautje!

Eenzame-enige-bollen-2

2 . tien steken deken; Dit is een project om van je restjes af te komen. Meestal wordt er sokkengaren gebruikt maar elk ander garen kan ook.
Zoals het woord al zegt, heb je steeds 10 steken op de naald.
Je begint in het midden van de deken, de hoeken worden gemaakt met verkorte toeren. Net als bij de hiel van een sok.

Ideaal om restjes te verwerken en je hebt een mooi resultaat.

Eenzame-enige-bollen-3

Heb jij ook goede tips voor het wegwerken van restjes en eenzame bollen? 

Eenzame-enige-bollen -1

Truus van Gastel
Door

Truus van Gastel

op 10 Aug 2015

wat een leuke ideeën heb jij, zeer inspirerend

mary hagleitner
Door

mary hagleitner

op 10 Aug 2015

hoi maaike....wat een leuke ideen !! weet je misschien waar ik ergens een nederlandse beschrijving van een 10 steken-deken kan vinden...??heb al overal gezocht en vind alleen maar engelse patroontjes.......dank je wel voor de moite groetjes uit warm oostenrijk mary

Anneke
Door

Anneke

op 10 Aug 2015

Ja ik zou ook heel graag een beschrijving krijgen van het 10 steken dekentje

caatje
Door

caatje

op 12 Aug 2015

Staat bij ravelrij of bij mijn pagina staat een link. succes met de leuke deken gr. caatje

caatje
Door

caatje

op 12 Aug 2015

Heb de 10 steken deken ook gedaan met dikke wol, nam soms 2 of drie draaden tegelijk wat een leuk effect maakt. En de dikke wol is nu echt op. Bij caatjes brei- en haakcreaties staat de foto gr. caatje Karlas

Marja Petersen
Door

Marja Petersen

op 03 Jun 2016

restjes opmaken

Marja Petersen
Door

Marja Petersen

op 03 Jun 2016

ik heb er verleden jaar een 'blauwe regenboog' vest van gemaakt door alle blauwe restjes bij elkaar te zoeken. Ik had het vest dwars gebreid zodat alle strepen verticaal werden.

Marloes
Door

Marloes

op 03 May 2018

Ik heb een keer een kussen gehaakt van allemaal restjes in oranje en gele tinten. Steeds haakte ik met 2 draden samen, een dunnere en een dikkere, waardoor het geheel wat gelijkmatiger werd. Ik heb zoiets ook een keer voor een tas gedaan, maar daar heb ik steeds een draad grijze katoen met een draad restje gehaakt zodat het ook stevig genoeg zou worden voor een tas.

Ine Rademakers
Door

Ine Rademakers

op 25 Nov 2018

halo allemaal, Ik werk in een verzorgingshuis en heb een breiclubje van verschillende dames rond de 90 jaar. De mensen kunnen alleen rechte lapjes breien en wij maken er poppen en beesten van. Zijn er misschien dames die patroontjes hebben? wij zouden er zeer geholpen mee zijn, zodat we nieuwe dingen kunnen maken. Namens alle dames heel hartelijk dank.

Truus
Door

Truus

op 21 Mar 2024

Kunnen ze ook rechte lapjes in kleurstoffen breien? 32 steken opzetten. Voorbeeld 4 nld zwart (schoenen) 14 nld bruin (broek) 12 nld geel (trui) 10 nld gezicht 10 nld muts (of haren)Naai de lange kanten aan elkaar. (Model wc rol). En dan vgl. Bonhomme

Truus
Door

Truus

op 21 Mar 2024

Patroon comfort dolls. Of bonhomme. Etc Voorbeeld 4 nld zwart (schoenen) 14 nld bruin (broek) 12 nld geel (trui) 10 nld gezicht 10 nld muts (of haren) Maak er een dasje bij. creatiever

Reactie plaatsen