Janet Smith Can’t Knit - Breiclub.nl
Patronenboekje:

“Janet Smith Can’t Knit”: dat is de verrassende en ietwat ongebruikelijke titel van een patronenboekje.

Het boekje bevat 12 geweldig leuke en verrassende patronen, allen ontworpen door Suzie Johnson.

In deze blog laat ik je de patronen zien en leg je uit waarom het boekje zo heet!!

De aanleiding en het voorwoord …..

Het boekje “Janet Smith Can’t Knit” begint met een bekentenis: Suzie Johnson leest nooit de introductie van welk breiboek dan ook. Ze houdt het voorwoord dan ook kort …….

12 ontwerpen, niet onnodig ingewikkeld. Waarom een ingewikkeld patroon als je kunt werken met kleuren en met 3D vormen? Dan heb je meer dan genoeg aan tricotsteek, een omgekeerde tricotsteek en ribbelsteek.

De beschrijvingen van de patronen zijn kort en bondig, waardoor het boekje klein kan blijven, waardoor het makkelijk mee kan in je breitas of in je handtas.

En dan de vraag: “Wie is Janet Smith”? Janet Smith is een te leuk buitenaards wezentje. Maar daarnaast is het ook de zus van Suzie Johnson. Perfect in bijna alles, maar “the worst knitter ever”!!

De patronen – Janet

Het eerste patroon in het boekje is van Janet Smith, een feloranje buitenaards wezentje met 1 oog, een groen jurkje en een soort antenne op haar hoofd. Doordat haar hoofd half schuil gaat in haar jurkje, lijkt ze wat verlegen. En zo leuk!!

Janet wordt 64 cm hoog en wordt gebreid van Rowan Kidsilk Haze en Rowan Cashsoft DK. Rowan Cashsoft DK wordt niet meer gemaakt door Rowan, daar zou je een alternatief garen voor kunnen kiezen (hetgeen dan weer goed is om je wolvoorraad op te maken ;-) ).

janet smith

Het vriendinnetje van Janet: Wenda

Janet heeft een vriendinnetje: Wenda Barlow. Wenda is ook een buitenaards wezentje, met 2 ogen en 2 uitsteeksels op haar hoofd.

Wenda wordt net zo hoog als Janet en wordt gebreid van dezelfde garens in andere kleurtjes. Beide dames hebben dezelfde “gebreide basis”, een dubbele draad kidsilk haze, gebreid in omgekeerde tricosteek. Wat normaal gesproken de achterkant van een tricotbreiwerk is, is nu de voorkant.

janet smith

“Janet Smith Can’t Knit” – patroon van een deken

Het volgende patroon is een deken, opgebouwd uit felgekleurde driehoekjes, de angela triangle. Je hebt 9 kleurtjes nodig, van alle kleurtjes 1 bolletje Rowan Wool Cotton DK. De deken wordt 82 cm hoog en 61,5 cm breed en mooi afgewerkt met een streeprand  in alle kleurtjes.

De truc bij deze deken is het wisselen van de kleuren in de naald zelf. Het is van belang dat je de draden achter het werk kruist, als je van kleur wisselt, om gaatjes te voorkomen.

Deze deken zou ook een prima project zijn om vooraf eens rond te struinen in je wolvoorraad. Heb je van een zelfde garen nog 9 verschillende kleuren? Volle bolletjes? Kleurtjes waar je helemaal blij van wordt als ze zo bij elkaar liggen?

Let dan op de stekenverhouding. Als die enigszins overeenkomt, zou je zo aan de slag kunnen.

Een huis

breien

Het boekje beschrijft ook hoe je een huis moet breien. Een huis van een zodanig formaat, dat je er makkelijk tegenaan kan zitten: een heel groot kussen dat gewoon recht op blijft staan. Als het huis klaar is, is het 90 cm hoog!

Daarvoor heb je aardig wat wol nodig: in totaal 18 bollen van 100 gram Rowan Big Wool. Betekent wel dat het breien van het huis lekker snel gaat, naalden 10!!

Het huis zou als decoratie ook heel goed dienst kunnen doen, bijvoorbeeld op een kinderkamer. Als enorme deurstopper …..

Als laatste patroon uit dit boekje presenteer ik je: Buck!

breien

Buck is een konijntje: een buitenaards konijntje met 1 oog , 2 grote rechtopstaande oren en een gebreide sjaal. Buck is een stuk kleiner dan zijn buitenaardse vriendinnetjes, van bovenrand oor tot aan de grond is Buck 22 cm hoog. Wat een leukerd! En relatief snel klaar.

Mocht je nog op zoek zijn naar een last minute, zelfgemaakt cadeau, dat anders is dan anders, dan kan Buck een goed idee zijn!! Met de sjaal kun je alle kanten op, kleurtjes of effen. Of 2 konijntjes breien en voor ieder konijntje een andere sjaal breien …..

Wat een leuk, verrassend boekje!

Verrassend in formaat, in de titel, in de patronen die erin staan.

Verrassend simpel te maken, met geweldige resultaten. Knuffels, maar ook items voor het interieur, een bijzondere sjaal en bijpassende wanten.

Kleurrijk en vrolijk, speels. Anders! Het boekje is in Nederland te koop voor € 18,95.

En jij …?

Heb jij ook zo’n breiboekje dat heel anders is dan wat je gewend bent? Of een haakboek dat je zo aanspreekt, omdat het net even anders is dan vele anderen? Laat je suggestie hieronder achter!

 

Reactie plaatsen