Knit & Knotbeurs in Tilburg, indrukken en een interview - Breiclub.nl
Over de Knit & Knotbeurs met interview…..

Vorige week zondag heb ik een bezoek gebracht aan de Knit & Knotbeurs in Tilburg en heb daar samen met andere leden van het breiclubteam rondgelopen om de sfeer te proeven en informatie te krijgen voor deze blog.

Maar natuurlijk ook om zelf  ‘inkopen’ te doen, want ik weet niet hoe het met jullie is, maar als ik een brei- of haakbeurs bezoek, kan ik het niet laten om nieuw garen in te slaan. Verder heb ik contact gehad met één van de organisatoren van de Knit & Knotbeurs, Miranda Mosterd, en ik heb haar geïnterviewd.

De Knit & Knotbeurs

Op 17, 18 en 19 maart vond de derde editie van de Knit & Knotbeurs plaats in de Koepelhal in Tilburg en de volgende editie staat alweer gepland op 13, 14 en 15 oktober.

Ik ben alle drie de keren geweest en ik vind het zo’n mooi opgezette beurs op een supermooie locatie. De koepelhal dateert van begin vorige eeuw en heeft door zijn koepel zo’n mooie uitstraling en door de vele raampartijen veel lichtinval. De Knit & Knotbeurs  is heel overzichtelijk opgezet met verschillende kraampjes en tafels voor zo’n 75 standhouders.

Knit

Oftewel zoals de organisatie in haar eigen programma zegt: “We hebben de spoorzone omgetoverd tot haak-, brei-, vilt-, spin- en borduurzone! Het blijft fantastisch om te zien wat je allemaal met draden kunt doen. Draad verbindt!”

Dit jaar is ook buiten de grenzen gekeken met het thema Cultuur & Creativiteit. Zo was er de Ethnic Textiel presentatie en was Kant Social Design er met een handwerk kleed met verhalen uit diverse culturen. Er waren deelnemers uit België, Italië en Roemenië!

Maar je kon ook zien hoe het Entrelac breien in zijn werk gaat door Jan Nauwelaerts die de hele dag door in deze bijzondere techniek aan het breien is. Verder lanceerde Anja Toonen haar boeken “Dierenkrukken haken, deel 1 en 2” op de beurs en in haar kraam waren deze mooie dierkrukken te bewonderen.

Interview met Miranda Mosterd, één van de organisatoren van de Knit & Knotbeurs

Wie zijn en wat is de Knit en Knotbeurs? Hoe is het allemaal ontstaan?

Miranda Mosterd en Thea Copier zijn de drijvende krachten achter de Knit & Knotbeurs.  Ze hebben allebei meer dan 20 jaar ervaring in het creatief ondersteunen en organiseren van grote consumentenbeurzen, vakbeurzen, fairs, marken en evenementen. En… ze zeggen nog nooit met zoveel plezier aan een event gewerkt te hebben als de Knit&Knot Beurs!

Zo’n drie jaar geleden hebben Miranda en Thea de stoute schoenen aangetrokken om voor zichzelf te beginnen en events te organiseren. Ze zitten  met hun bedrijfjes op de prachtige Isabella kazerne in Vught. Miranda onder de noemer www.debeursfabriek.nl  en Thea is De Beurspraktijk.

Rond die tijd hebben zij ook het idee opgepakt om in het zuiden van het land op hun geheel eigen manier een haak- of breibeurs te organiseren. Dus zo zijn de Brabante Brei- en Haakdagen Knit & Knot ontstaan en hebben ze afgelopen weekend al weer de 3de editie georganiseerd.

Miranda en Thea vinden het belangrijk dat de events die zij organiseren een goede match zijn tussen de exposanten en de bezoekers. Niet te groot, informeel, inspiratie opdoen op een mooi locatie met een gevarieerd aanbod met een organisatie die snel kan schakelen. En een uitstraling die jong en oud aantrekt. Vandaar dat ze  gekozen hebben voor de Koepelhal in Tilburg. Tilburg als Textielstad van Nederland en de Koepelhal vanwege de mooie industriële uitstraling, waar alle stands en activiteiten mooi in uitkomen. En dit heeft als resultaat een goed bezochte beurs met bezoekers uit heel Nederland, Duitsland en België!

Waar is Miranda trots op?

Ze is er heel erg trots op dat mensen Knit & Knot zo goed beoordelen. Hetgeen ze voor ogen hadden, is ook echt gelukt. Ook de extra inzet van sociale projecten dragen bij aan het warme gevoel wat veel mensen ervaren als ze rond lopen. Miranda wordt echt blij van speciale  projecten als Draad Verbindt en Cultuur & Creativiteit kortom sociale hartelijkheid! Maar ook:

–          Kant Sociaal Design waarbij vrouwen uit diverse culturen hun handwerktechnieken laten zien en door de beurs ook de interactie en waardering krijgen van de bezoekers.

–          dat hele generaties de beurs bezoeken. Van oma’s, moeders, dochters tot kleinkinderen en dat ze met een fijn gevoel naar huis gaan, top!

–          samen zijn met veel blije creatieve gelijkgestemde mensen. Een soort huiskamergezelligheid maar dan in de industriële Koepelhal! Mensen reizen soms echt 2,5 uur om de beurs te bezoeken en gaan dan ook met een goed gevoel naar huis

Welke reacties krijgen jullie en wat is de leukste reactie?

Miranda geeft aan dat het niet te doen is om de leukste reactie te noemen. Ze krijgen zoveel reacties tijdens de beurs maar ook nog na afloop. Om een indruk te krijgen van alle enthousiaste reacties is het superleuk om de recensies op de facebookpagina te lezen.

Hoeveel tijd zijn jullie met zijn allen kwijt om de beurs te organiseren en met hoeveel mannen/vrouwen zijn jullie om het allemaal in goede banen te leiden?

In het voortraject zijn is het organisatieteam zo’n 4 maanden bezig met het project. Dat is dan wel enorm aanpoten, dit zijn dan werkweken van meer dan 40 uur per week. De voorbereiding doen Miranda en Thea met 2 stagiaires, Rina, de webmaster en Kimotion, die verantwoordelijk is voor de huisstijl en de uitstraling van de beurs. Ook familie en vrienden kijken af en toe even kritisch mee.

Tijdens de beurs lopen er in totaal 14 mensen rond: voor de garderobe, de kassa, de infobalie en het beurskantoor en daarnaast zijn er nog de floormanager en de toiletjuf. En tijdens de opbouw een inpakteam voor de goodiebags! De horeca is uitbesteed, maar ook daar lopen uiteraard heel wat mensen rond!

Wanneer kunnen we de volgende Knit & Knotbeurs verwachten? En heeft Miranda nog iets wat ze wil delen met de leden van breiclub.nl?

De volgende Knit &  Knot beurs staat dit najaar nog gepland op 13, 14 en 15 oktober.  Wat Miranda en Thea graag willen meegeven is het volgende: bekijk de facebookpagina om een idee te krijgen van de beurs en de reacties van bezoekers.

Als haak- en breifan is het echt de moeite waard om de beurs te bezoeken en lekker te kraampjes langs te lopen, aan workshops deel te nemen en aan lange tafels te gaan zitten om ervaringen uit te wisselen en ideeën op te doen. Creatieve gelijkgestemde mensen om je heen daar wordt je vrolijk van!

Interessante ontmoetingen

Naast mij aan de bloggerstafel zat Sietske van “Siets aan de haak”. Zij kwam gelijk enthousiast kennis maken en is superactief met het haken en bloggen hierover. Zij had tijdens de beurs haar haakversie van de Mystery Blanket 2016 bij zich.

Ook een collega-blogger van ons breiclubteam, Daniëlle, zat aan de bloggerstafel en zij was aan het haken aan één van haar mooie amigurumi’s.

Verder heb ik kennis gemaakt met Anneke, die er was om haar initiatief van Hartedeeltjes te promoten. Zij inspireert mensen om hartjes te haken en deze te delen om zo de wereld een stukje mooier te maken. In één van haar blogs heeft Esther al verteld over dit initiatief:

Knit

Knit

En last but not least: ontmoeting met onze eigen breiclubteam

In de aanloop naar de beurs kwamen we er al snel achter dat er meer ‘collega’s’ van het breiclubteam op zondag naar de beurs zouden gaan. We hebben dan ook snel een korte Meet & Greet gedaan en het was superleuk om andere enthousiaste leden van het breiclubteam te leren kennen.

Knit

Van links naar rechts: ikzelf, Daniëlle, Sietske, Layda, Marjolein, Minke en Elly.

Er zullen zeker nog andere blogs over de beurs verschijnen van mijn collega-bloggers J

Ben je ook naar de Knit- en Knotbeurs geweest? Hoe vond je het?

Sietske
Door

Sietske

op 27 Mar 2017

Wat een mooie blog heb je geschreven! Leuk om zo nog een keer na te genieten!

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 27 Mar 2017

Dankjewel. Het was ook een leuk onderwerp om over te schrijven.

Michiel van Geest
Door

Michiel van Geest

op 27 Mar 2017

Mooie en enthousiaste blog over deze leuke succesvolle beurs !

Cisca van Geffen
Door

Cisca van Geffen

op 02 Apr 2017

Ik was er ook en vond het heel leuk. Van mij mag het nog uitge"brei"der.

Joke
Door

Joke

op 02 Apr 2017

Met mijn vriendin saampjes er na toe leuk opgezet je kon lekker overal goed kijken en vragen stelen tot de volgende keer .alleen jammer dat de koepel hal niet zo goed de weg stond aan geschreven ,maar was goed te lopen toen we weg wisten wij kwamen vanaf het station succes verder

Reactie plaatsen